CulturăTeatru & FilmÎn căutarea iubirii prin labirintul pragmatismului contemporan. Piesa „Aeroport”...

În căutarea iubirii prin labirintul pragmatismului contemporan. Piesa „Aeroport” ajunge și la București

-

promovare onlinespot_img

Soarele începe să răsară și pe strada culturii. E adevărat, un soare cu dinți sau mai degrabă o rază în plină iarnă, dar o rază dătătoare de speranță. Energii extraordinare s-au acumulat în lungile luni de tăcere culturală, în încercările de suplinire online, în disperata dorință de a rezista. Frumos este că această energie se simte și în rândul producătorilor și în rândul consumatorilor de cultură. 

Schimbarea cromatică a scenariilor pandemice a adus instant pe afișe provocări și speranțe.

Sâmbătă 30 ianuarie 2021, noua casă a Teatrului În Culise și-a deschis porțile pentru prima prezentare cu public a piesei „Aeroport”, în regia lui Cristian Bajora. Dramaturgul Ștefan Caraman abordează tema eternelor trădări din cupluri, a adulterelor nesfârșite, dar o tratează în pas cu ritmul timpurilor actuale. Remarcabil este talentul autorului de a îmbina comedia, drama și romantismul, de a folosi un limbaj direct, la obiect, fără perdea, în care asperitățile își pierd vulgaritatea și te transpun în tipul de discurs contemporan, general acceptat. Ștefan Caraman demonstrează că este un fin observator al societății, a paletei limbajelor actuale și a comportamentelor contemporane. Autorul își descrie astfel creația: „Piesa Aeroport este, de fapt, o trilogie, iar montarea de la Teatrul În Culise este prima ei parte. M-a inspirat viteza cu care se întâmplă astăzi lucrurile, m-a inspirat faptul că nu mai sunt gări pentru Tanța și Costel, acum fiind aeroporturi pentru Rudi si Sorana. M-a inspirat faptul că iubirile ard la fel, fie că durează un deceniu, fie că durează o oră. M-au inspirat propriile mele povești de viață. „Aeroport” este o poveste despre oameni”. 

„Aeroport” dezvăluie povestea unei iubiri efemere, care dispare la fel de repede precum s-a aprins. Pe aeroportul din Praga, într-un spațiu în care șansele sunt mici ca doi români să se întâlnească, destinul își spune cuvântul și face ca doi necunoscuți din lumi total diferite să se intersecteze, să interacționeze, să se atragă într-o scurtă poveste de iubire, declanșatoare de analize și regrete. Un scriitor apreciat, un om experimentat, dar în esență nefericit, un bărbat dorit și pierdut printre mai multe relații efemere în care nu-și găsește locul și o specialistă în domeniul bancar, la care inocența se îmbină cu toate calitățile unei femei tinere și de succes, captivă într-o relație falsă care o plasează mereu pe locul al doilea, trăiesc o iubire de tranzit, fără perspective, care amplifică amăgirea, iar lipsa curajului de a-și împlini „nebunia” îi trimite pe fiecare în trecutul nesatisfăcător, dar comod, printr-un labirint al pragmatismului contemporan care definește iubirea.

Despre destinul piesei, dramaturgul Ștefan Caraman spune: „Prima dată piesa a fost montată la Timișoara, acum zece ani. Este încă în stagiune și se bucură de succes. În București se joacă pentru prima dată, grație lui Cristi Bajora și teatrului său. Ceea ce poate fi diferit de la o montare la alta este jocul actorilor, pentru ca povestea nu reclamă un anumit tip de caracter; ba chiar cred că lasă loc pentru toate tipurile de caracter. Până la urmă iubește și un gras și un chel și un temperament vulcanic și unul flegmatic. Spre bucuria mea, montarea este reușită și mă bucură să o văd”.

Pe scena Teatrului În Culise am întâlnit doi actori tineri: Ioana Nichita și Alex Vlad, foarte credibili, naturali, care reușesc cu ușurință treceri prin diferite stări. Inocenței, analizelor atotștiutoare și alintărilor exagerate, care își pierd profunzimea, le răspunde experiența cu aer de superioritate, duritatea sau tandrețea măsurate și limbajul uneori „colorat”, dar lipsit de accente grosiere. Cei doi se completează foarte bine, echilibrând spectacolul. 

Având un decor minimalist, fără artificii, fără lumini spectaculoase, fără efecte sonore,  „Aeroport” de Ștefan Caraman, montare a Teatrului În Culise este un demers sincer, în care sufletul și imaginația îl pot transpune pe spectator într-un spațiu al analizelor propriilor iubiri, alegeri, reușite sau dezamăgiri.

L-am întrebat pe Ștefan Caraman (foto) ce sentimente a avut ca spectator la prima prezentare publică din acest an a piesei, pe 30 ianuarie și dacă în timpul spectacolului se poate relaxa, se poate detașa de autor sau trăiește intens fiecare frază rostită de actori?

„In cariera mea de autor dramatic am asistat la o mulțime de montări ale pieselor mele. La început eram emoționat, stresat și greu de conectat la spectacol. Practic, la final nu știam dacă mi-a plăcut sau nu. Astăzi nu mai e așa. Mi-am educat voința, atenția și privesc ce e pe scenă ca un simplu spectator, încercând să uit că îmi privesc propriul text. Oricum, după o vreme uit replici, situații, le descopăr uimit, unele mi se par geniale și mă bucur în sinea mea cât de bun am fost, altele mi se par oribile și mă întreb cum de am putut fi atât de neatent. Așadar trăiesc intens o scenă dacă ea este intensă și nu pentru că am scris-o eu. În plus, piesa de teatru e un produs sincretic, textul e doar o parte componentă, vine peste el discursul regizoral, vine scenografia, vine muzica. Se poate întâmpla să te întrebi la final la ce spectacol ai asistat pentru că nu mai recunoști nimic. În piesa „Aeroport” textul este transparent, situațiile sunt clare, spațiul este concret, nu este o piesă care să lase mult loc regiei de a inventa.”

Noua premieră a Teatrului În Culise este un exemplu de sinceritate a actului artistic, prezentat într-un mod nonșalant care sfidează pudibonderia, dar este și o continuare a tradiției instituției de teatru independent în care la loc de cinste este nonconformismul. 

______________

Foto: Teatrul În Culise.

Sebastian Craciun
Are o bogată experientă de radio. De peste 20 de ani este realizator la Radio România Cultural, în această calitate fiind autorul a sute de transmisiuni directe ale concertelor Orchestrelor Radio, a zeci de transmisiuni directe de concerte și recitaluri din cadrul Festivalului Internațional George Enescu, a sute de emisiuni precum: „Tentații culturale”, „Music Show”, „Diaspora Muzicală Românească”, „Armonii istorice”, „Cult...Top”. A realizat interviuri cu mari personalități din lumea artistică, politică, academică și medicală. Este președintele Asociației Pro Valores, prin care a organizat numeroase evenimente culturale de interes național și internațional: Mogoşoaia ClassicFest – 9 ediții, Turneului Naţional „Muzica în Palatele României” – 7 ediții, Mogosoaia Clasic Underground, Concursului Naţional „Drumul spre celebritate” – 13 ediții, Romania Underground – Turneul Naţional Muzica în salinele României, Turneul Naţional „Pianul cu poeme”, Turneul Naţional „Armonii pascale”, Turneul „Citadele muzicale”, concursurile internaționale de artă plastică: „Martha Bibescu”, „Ionel Perlea”, „Citadela Artelor”. În anul 2000 a obținut Premiul „Iosif Sava” pentru realizarea emisiunii „Tentații muzicale”, opt ani mai târziu a primit Premiul Clubului Român de Presă – secţiunea interviu, iar în anul 2011 i-a fost decernat Premiul Uniunii Criticilor Muzicali, în cadrul Galei Premiilor Forumului Muzical Român. A publicat zeci de articole, cronici și interviuri în publicații importante. A fost invitat la numeroase festivaluri, congrese și concursuri desfășurate în țară și străinătate: Franța, Germania, Elveția, Italia, Republica Moldova, Bulgaria, Rusia, Cehia, Ungaria, Elveția, Irlanda, Algeria, Japonia. În anul 2009 i-a fost publicat volumul „Regăsire – diaspora muzicală românească”.

Random posts

Olimpiada bizară: Românii au ajuns cu 121 de zile înainte de Beijing 2022

Stimați cititori, astăzi revenim la tema olimpiadei bizare cu un subiect incredibil. Primii reprezentanți ai României la ediția de...

Redefinim Orizontul Afacerilor: Adina Tarry -„…cererea și oportunitatea pentru antreprenoriat există, apetitul există”

Joi, 12 mai, a debutat prima ediție a emisiunii “Redefinim Orizontului Afacerilor”, o emisiune despre bune practici pentru antreprenori...

Războiul de 100 de ani: acum și la doză

Oricât de opuse le-ar fi interesele la un moment dat, nu e deloc imposibil ca relația dintre doi oameni...
promovare onlinespot_img

Securitatea așteaptă finalul rapsodiei – Sinteza dezbaterii “Antreprenoriatul social”

Domnul Ștefan Gheorghiu, Director general la CREDIDAM, gazda reuniunii, a relatat că a fost interpelat de colonelul de securitate...

Fostul şalanger la titlul mondial, Serghei Karjakin, pus pe lista neagră a şahiştilor după ce a lăudat invazia militară a Ucrainei la ordinul lui...

Grand Chess Tour s-a alăturat altor organizatori care au interzis participarea la turneele lor a fostului şalanger la titlul...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi