Rapița (Brassica napus oleifera și Brassica rapa oleiferă) este o plantă cu multiple aplicații ce pot sta la bază dezvoltării unei afaceri.
Rapița poate face obiectul dezvoltării unei aplicații în agricultură (cultură de rapiță, apicultură – miere de rapiță) ori se poate utiliza ca materie primă pentru producția de ulei alimentar, margarină, maioneză, hrană pentru animale, ulei hidraulic, lubrifiant.
Rapița este materie prima în industria biodiesel-ului. Rapița este foarte eficientă din punctul de vedere al protejării climei și utilizării eficiente a resurselor.
Deși raportul dintre biodiesel și combustibilul fosil este incă mic, rapița are un potențial remarcabil ca sursă de energie alternativă.
Contextul actual promite o dezvoltare accentuată a consumului de biodiesel, cu consecința creșterii cererii de rapiță ca materie prima.
Fenomenul încălzirii globale a determinat în ultimii ani imperativul diminuării ponderii consumului de combustibili fosili în activitățile umane.
Curentul de opinie ecologist ce presupune activități de protecția mediului liber asumate, chiar în absența unor norme sau programe guvernamentale de sprijin a acțiunilor și intreprinterilor cu impact ecologic, are o evoluție ascendentă.
Planul Național de Redresare și Rezilientă are o componentă semnificativă pentru tranziția la economia verde (green evolution).
Conform descrierii publicată pe website-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene:
Uniunea Europeană a decis să înființeze un instrument financiar temporar – #NextGenerationEU, în valoare de 750 de miliarde euro, separat de bugetul pe termen lung al UE, Cadrul Financiar Multianual (CFM), pentru perioada 2021 -2027. Scopul principal al acestuia este să ofere sprijin statelor membre pentru a face fată provocărilor generate de Criza Covid19 și consecințele sale economice.
În total, România ar primi 14,248 miliarde sub formă de grant și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de imprumuri pentru un total de 29,2 miliarde euro.
Regula stabilită prin propunerea de Regulament (aflată incă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate pană la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023.
PNRR se referă la un pachet coerent de investiții publice și reforme propuse în baza Recomandărilor Specifice de Tară 2019-2020 . Aceste reforme și proiecte de investiții publice trebuie puse în aplicare pană în 2026.
PNRR are la bază 6 piloni principali:
1. Tranziția spre o economie verde;
2. Transformarea digitală;
3. Creșterea economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă;
4. Coeziunea socială și teritorială;
5. Sănătate și rezilientă institutională;
6. Copii, tineri, educație și competențe.
Conform https://www.kws.com/ro/ro/, datorită calităților nutriționale deosebite, uleiul de rapită este în topul uleiurilor folosite pentru gătit în Germania.
Acest lucru se datorează în principal valorosilor acizi grași omega 3 sub formă de acid alfa linoleic. Acești acizi grași ajută menținerea colesterolului în limitele normale.
Foarte important: procentul scăzut de acizi grași săturați de 7%-imbatabil!
Pe site-ul companiei găsim și misiunea asumată, exprimată sintetic prin declarația Domnului Rüdiger Strohm, Director strategie globală:
“Succesul fermierilor a fost, este și va fi întotdeauna prioritatea noastră. Pentru că reușita lor este și a noastră. Este esența businessului nostru… “
Wikipedia ne spune că:
Biodieselul este un biocombustibil sintetic lichid care se obține din lipide naturale, ca uleiuri vegetale sau grăsimi animale, noi sau folosite, prin procese industriale de esterificare și transesterificare. Se poate folosi în substituirea totală sau partială a petro-dieselului.
Biodieselul poate să se amestece cu motorină care provine din rafinarea petrolului în diferite cantităti. Se folosesc abrevieri potrivit procentajului de biodiesel din amestec: B100 în cazul folosirii de 100% biodiesel, sau notații ca B5, B15 sau B30 unde numărul indică procentajul de volum biodiesel din amestec.
Uleiul vegetal, ale cărui proprietăți pentru impulsarea motoarelor se cunosc de la inventarea motorului diesel datorită rezultatelor lui Rudolf Diesel. La începutul secolului XXI, în contextul căutării de noi surse de energie și a îngrijorării privind încălzirea globală, s-a impulsat folosirea lor în locul derivaților din petrol.
Conform https://www.expur.ro/:
„Biodieselul reprezintă o sursă regenerabilă de energie provenind din ulei vegetal.
Biocarburanţii joacă un rol dublu în industria transportului. În prezent, aceştia sunt singurii înlocuitori direcţi ai combustibililor fosili utilizaţi în transport care sunt disponibili la scară largă şi care se pot utiliza astăzi în motoarele vehiculelor normale (nemodificate pentru amestecurile cu conţinut redus sau uşor modificate pentru a accepta amestecuri cu conţinut ridicat). Trebuie luat în considerare, de asemenea, faptul că motorina este carburantul utilizat cu preponderență în Europa. Un alt avantaj important al folosirii biocarburanţilor îl reprezintă impactul pe care aceştia îl au în reducerea emisiilor de gaze de seră.
Mai mult, biodiesel-ul obţinut din seminţe de rapiţă ajută Uniunea Europeană în a-şi mări producţia de şroturi pentru hrănirea animalelor, în acelaşi timp micşorând volumul importurilor de şrot din soia. Fiecare litru de biodiesel produs din seminţe de rapiţă înseamnă în jur de 1,5 Kg. de hrană pentru vaci, porci sau găini, care sunt apoi folosite ca hrană pentru oameni.”