CulturăArte plasticeIcoana – o fereastră deschisă spre cer

Icoana – o fereastră deschisă spre cer

-

promovare onlinespot_img

La Galeria 2Art de la parterul Primăriei Sectorului 2, cu ocazia sărbătorilor pascale, este deschisă până pe 5 mai expoziția semnată de una dintre cele mai valoroase artiste iconare din România – Carmen Paiu. Acesta este absolventă a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu”, Cluj-Napoca – 1982 și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A expus la: Centrul Cultural Palatele Brâncovenești – Mogoșoaia; Centrul Internaţional pentru Artă Contemporană – Bucureşti; Muzeul National de Artă al Moldovei – Chișinău; Muzeul Brukenthal – Sibiu; Muzeul de Artă – Timişoara; Muzeul de Artă – Oradea; Muzeul Colecţiilor de Artă – Bucureşti; „Szombathely” Gallerie – Ungaria; Palatul Voievodal „Curtea Veche” – București;  „134” Galeria, Ceski Krumlov – Republica Cehă; Palatul Brîncoveanu – Potlogi; Centrul Cultural Evreiesc – Mannheim, Germania;  De Zonnehof Center – Amersfoort, Olanda;  Wroclaw – Polonia;  Cadaques, Spania; în Japonia: Hankyu Department Store, Osaka, Galeria Oishi, Galeria Fukuoka, Nipponbashi Takashimaya Galeria de interior, Tokyo; „Gualdo Tadino” International Ceramica Conquest; „Grands et Jeunnes d’aujourd’hui” – Grand Palais, Paris, Franța.

Vizitând Galeria 2Art în acestă perioadă ne putem bucura de o multitudine de lucrări extrordinare, dar putem și întelege mai bine și semnificațiile creațiilor cu teme religioase. „Sensul artei bisericești și îndeosebi al icoanei constă tocmai în ceea ce transmite sau, mai bine zis, în faptul că dă o mărturie vizuală despre aceste două realități: realitatea lui Dumnezeu și cea a lumii, a harului și a firii. Ca și în Sfânta Scriptură, Icoana transmite un fapt istoric, un eveniment din istoria sfântă sau un personaj istoric înfățișat în forma sa fizică adevărată, dar descoperă și revelația de dincolo de timp conținută într-o realitate istorică dată. Astfel, prin icoană, ca și prin Sfânta Scriptură, nu doar aflăm ceva despre Dumnezeu, ci Îl aflăm pe Dumnezeu”, după cum spunea renumitul pictor iconar și istoric de artă rus Leonid Uspensky.

– Doamnă Carmen Paiu cum considerați că s-au integrat lucrările dumneavoastră în spațiul modern al Primăriei Sectorului 2?

– Nu consider că este cel mai fericit spațiu pentru o expoziţie de icoane, mai ales cǎ expunerea a fost facutǎ pe panouri, iar menirea unei icoane este sǎ sfinţeascǎ pereţii unei case cu tot ceea ceea ce se aflǎ ȋn ea. Primeazǎ ȋnsǎ bucuria de a lǎsa o fereastrǎ deschisǎ privitorilor, spre dialogul cu Dumnezeu, Maica Domnului și Sfinţii reprezentaţi. În același timp, este o oportunitate de a fi vizitatǎ de cȃt mai multǎ lume care intrǎ ȋn clǎdirea primǎriei.

-Cum a apărut dragostea pentru artă?

– Dragostea pentru artǎ a apǎrut ȋncǎ din copilǎrie, ȋn mod spontan, umplȃndu-mi ȋntreaga activitate a acelor ani. Am urmat apoi, de la vȃrsta de opt ani, cursurile de picturǎ din Lugoj, orașul natal, avȃnd bucuria sǎ cunosc cȃteva remarcabile personalitǎţi locale din lumea picturii, care mi-au marcat viaţa, ȋndemnȃndu-mǎ sǎ continui aceastǎ profesie. Am urmat apoi cursurile Liceului de Artǎ din Timișoara, unde de asemenea am ȋntȃlnit profesori-artiști de prestigiu, care m-au ȋncurajat sǎ merg și mai departe și astfel am continuat studiile la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, pe care l-am absolvit ȋn anul 1982.

-Cum ați descoperit icoana, ce v-a atras spre crearea acestor opere de artă cu teme religioase?

– Prima icoanǎ pe care am pictat-o a fost la vȃrsta de 10 ani, pentru biserica din satul bunicii, ȋndemnatǎ fiind de preotul satului. Era o icoanǎ cu Sfȃntul Nicolae. Am avut marea bucurie, ca anul trecut, revenind ȋn acea bisericǎ a copilariei mele, cu prilejul unei pomeniri a bunicilor mei, sǎ descopǎr cǎ aceastǎ icoanǎ se aflǎ ȋncǎ ȋn bisericǎ.

Cu timpul, apropiindu-mǎ tot mai mult de Bisericǎ, pur și simplu am simţit nevoia sǎ fac și eu, cu mȃinile mele, atât broderie liturgicǎ, cȃt și icoane. 

– Cum caracterizați icoanele pe care le creați dumneavoastră din punct de vedere al tehnicii, al apropierii de tradiție?

– La început am pictat icoane pe lemn, ȋnsǎ am descoperit, ȋncercȃnd sǎ pictez și icoane pe sticlǎ, o mai mare libertate de exprimare ȋn aceastǎ tehnicǎ, care mi s-a potrivit mai bine personalitǎţii mele. În plus, arta icoanei pe sticlǎ se ȋnscrie ȋn iconografia tradiţional romȃneascǎ.

-Știu că sunteți un om foarte apropiat de biserică. Credeți că acest fapt v-a ajutat la întelegerea mai profundă a tainelor icoanei?

– Apropierea de bisericǎ m-a facut ȋntr-adevǎr sǎ ȋnţeleg mai profund tainele și importanţa icoanelor ȋn credinţa ortodoxǎ.

-Nu ați creat doar icoane. Ce alte tehnici ați îmbrățișat? Care sunt temele cele mai importante care v-au inspirat?

– Pe lȃnga icoane, broderie liturgicǎ, și alte obiecte care ţin de cultul ortodox, eu sunt ȋn același timp și un artist plastic. Am fǎcut artǎ ceramicǎ, apoi picturǎ, colaje, papier mache, instalaţii, performance, fotografie, scenografie și costume pentru teatru.

-Aveți o familie foarte cunoscută în lumea artelor: soțul – artist vizual, copiii – muzicieni. Cât de importantă este pentru dumneavoastră relaționarea, apropierea de celelalte arte?

– Minunata mea familie, pe care Dumnezeu mi-a dǎruit-o, este chiar rodul acestei lumi artistice cu care m-am identificat din copilǎrie. Îmi amintesc cu plǎcere momentele minunate pe care le-am petrecut ȋn perioada studiilor liceale și universitare, cȃnd mergeam sǎptǎmȃnal la Teatru, Operǎ și Filarmonicǎ.

-Ce a însemnat pandemia pentru dumneavoastră și ce dorințe artistice are artistul Carmen Paiu? 

– Pandemia a fost pentru mine cel mai potrivit moment pentru a petrece mai mult timp ȋn atelier, realizȃnd astfel, un număr considerabil de icoane și de obiecte de broderie liturgicǎ. Am multe proiecte artistice ȋn așteptare, despre care aș prefera sǎ povestesc ȋn momentul finalizǎrii lor.

_____________

Foto: Carmen Paiu

Sebastian Craciun
Are o bogată experientă de radio. De peste 20 de ani este realizator la Radio România Cultural, în această calitate fiind autorul a sute de transmisiuni directe ale concertelor Orchestrelor Radio, a zeci de transmisiuni directe de concerte și recitaluri din cadrul Festivalului Internațional George Enescu, a sute de emisiuni precum: „Tentații culturale”, „Music Show”, „Diaspora Muzicală Românească”, „Armonii istorice”, „Cult...Top”. A realizat interviuri cu mari personalități din lumea artistică, politică, academică și medicală. Este președintele Asociației Pro Valores, prin care a organizat numeroase evenimente culturale de interes național și internațional: Mogoşoaia ClassicFest – 9 ediții, Turneului Naţional „Muzica în Palatele României” – 7 ediții, Mogosoaia Clasic Underground, Concursului Naţional „Drumul spre celebritate” – 13 ediții, Romania Underground – Turneul Naţional Muzica în salinele României, Turneul Naţional „Pianul cu poeme”, Turneul Naţional „Armonii pascale”, Turneul „Citadele muzicale”, concursurile internaționale de artă plastică: „Martha Bibescu”, „Ionel Perlea”, „Citadela Artelor”. În anul 2000 a obținut Premiul „Iosif Sava” pentru realizarea emisiunii „Tentații muzicale”, opt ani mai târziu a primit Premiul Clubului Român de Presă – secţiunea interviu, iar în anul 2011 i-a fost decernat Premiul Uniunii Criticilor Muzicali, în cadrul Galei Premiilor Forumului Muzical Român. A publicat zeci de articole, cronici și interviuri în publicații importante. A fost invitat la numeroase festivaluri, congrese și concursuri desfășurate în țară și străinătate: Franța, Germania, Elveția, Italia, Republica Moldova, Bulgaria, Rusia, Cehia, Ungaria, Elveția, Irlanda, Algeria, Japonia. În anul 2009 i-a fost publicat volumul „Regăsire – diaspora muzicală românească”.

Random posts

Cele două feluri de a căuta prin anticariate

Sunt două feluri de a căuta prin anticariate. Este unul profesionist, care presupune familiaritate cu localul, cu oferta acestuia,...

Experiență de pictor autentic: Liliana Șerbănescu, de la note muzicale la mirajul culorilor

Stimați cititori, doamnelor, domnișoarelor și domnilor, dragi cavaleri Vă aducem astăzi în centrul atenției o foarte interesantă experiență de pictor...

ChessFest 2022 în Trafalgar Square din Londra

Primul festival de șah în aer liber din Marea Britanie, ChessFest, a atras mii de vizitatori în Trafalgar Square...
promovare onlinespot_img

Albastru de Elada

Poți să nu fi mers niciodată în Elada: nu-i nimic, vine ea la tine. Dacă nu cumva deja a...

Olimpismul bizar continuă la Tokyo după 45 de zile

Am scris pe perioada Olimpiadei din Japonia despre mai multe aspecte ciudate ale competițiilor, dar iată, în mod bizar,...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi