SportSumoIchinojo, un campion de 211 kilograme

Ichinojo, un campion de 211 kilograme

-

promovare onlinespot_img

Am spus acum două săptămâni că după ce a ratat turneul de vară (care de fapt se ține în mai) de la Tokio, maegashira 2 Ichinojo reintră în dohyo la cel de la Nagoya cu un statut de favorit – cel puțin în ochii mei. Ei, iată că previziunea s-a adeverit: Ichinojo – 29 de ani, 211 kilograme și 1,92 metri înălțime – a câștigat azi pentru prima oară Cupa Împăratului la sumo. Ar fi fost și păcat ca la câtă greutate a pus pe el, să nu fi reușit niciodată să ridice cel mai râvnit și valoros trofeu din tradiționalul sport japonez. Tradițional e un mod de a spune, pentru că Ichinojo este mongol, ca și principalul său adversar din acest turneu, yokozuna Terunofuji, și ca mulți alți sekitori campioni din ultimii ani, începând cu Asashoryu și continuând cu Hakuho, Harumafuji și Kakuryu. Dacă-i mai punem și pe Akebono (Hawaii) și Musashimaru (Samoa americană), în ultimii aproape 30 de ani yokozuna japonezi (Takanohana, Wakanohana și Kisenosato) nu ajung la jumătate ca număr față de cei non-japonezi.

La gabaritul său, singura slăbiciune a lui Ichinojo era propria greutate. Dacă era dezechilibrat, Ichinojo nu se mai putea redresa. Spre deosebire de ceea ce am văzut înainte, în acest turneu Ichinojo nu a mai așteptat să-și strivească adversarul cu greutatea sa, ci și-o punea imediat la treabă și el era cel ce căuta să ia inițiativa în ring. Tactica se pare că i-a surprins pe ceilalți luptători, care nu se așteptau la atâta mobilitate din partea lui. Acest rol mai activ în dohyo este, se pare, tocmai ce îi lipsea lui Ichinojo pentru a deveni un competitor de temut. 

I-am mai remarcat în acest turneu pe ozeki Shodai și Takakeisho, primul cu un început ezitant, dar cu o revenire puternică, iar celălalt cu un parcurs constant, determinat de o abordare matură a luptei. Favoriții publicului, Hoshoryu (nepotul de frate al fostului yokozuna Asashoryu), Midorifuji sau Terutsuyoshi au făcut un turneu bun, dar mie mi-a făcut o impresie excelentă Kiribayama, care e posesorul unei inteligente, poliforme tehnici de luptă. Cât despre yokozuna Terunofuji, este clar că nu i-a lipsit mult ca să se impună, dar suspectez o lipsă de concentrare în unele confruntări, de exemplu cea cu Shodai sau cea de azi, din ultima rundă, cu Takakeisho. De menționat și că ultimele runde ale turneului au fost pline cu rikishi aduși din Juryo, liga imediat următoare celei supreme, Makuuchi. Motivul, detaliat într-un articol recent din Pallas Athena, a fost epidemia de covid care parcă a luat amploare la Nagoya tocmai în zilele turneului de sumo din oraș. 

Clasamentul final al turneului de la Nagoya, din iulie 2022, în partea superioară (cei care au obținut kachikoshi, adică mai multe victorii decât înfrângeri), a arătat astfel:

  1. Ichinojo 12 – 3 (doisprezece victorii, trei înfrângeri)
  2. Terunofuji 11 – 4
  3. Takakeisho 11 – 4
  4. Shodai 10 – 5
  5. Midorifuji 10 – 5
  6. Onosho 10 – 5
  7. Nishikifuji 10 – 5
  8. Hoshoryu 9 – 6
  9. Meisei 9 – 6
  10. Takarafuji 9 – 6
  11. Myogiryu 9 – 6
  12. Wakatakakage 8 – 7
  13. Abi 8 – 7
  14. Kiribayama 8 – 7

___________

În imagine, Ichinojo după victoria din ultima rundă a turneului de sumo de la Nagoya, Japonia. Sursa: captură video YouTube/ NattoSumo

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Șah: Ema și Lia reprezintă superb România!

Șah: Ema și Lia reprezintă superb România! Cititorii care au avut ocazia să ajungă la texte semnate cu numele meu...

Life beyond business: Grațiela Marineață – Pasiune, muzica și coaching

Grațiela Marineață, violonistă și life coach, a fost invitata emisiunii „Life beyond business” alături de Crina Diculescu, fondator Dynamic...

Editura Vremea, un ochi al „tranziției”

Numărul 30 - treizeci, în litere - te duce cu gândul la un bilanț. Probabil are în el ceva...
promovare onlinespot_img

Portret de stoic: „Înmuindu-ți limba-n minte…”

Dar nu orice stoic, ci primul stoic. Zenon era originar din Cipru, dintr-o cetate a fenicienilor numită Kition. Tatăl...

Șapte poeme de Paul Celan

Am preluat mai jos șapte poeme din lirica lui Paul Celan apărută recent și în românește în traducerea lui...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi