ȘahHikaru Nakamura, cel mai bogat jucător de șah din...

Hikaru Nakamura, cel mai bogat jucător de șah din lume

-

promovare onlinespot_img

Americanul de 34 de ani și-a petrecut jumătate din viață în cele mai alese cercuri ale jocului de șah, dar streaming-ul online l-a făcut milionar.

Mai multe surse estimează averea jucătorului de șah Hikaru Nakamura, în vârstă de 34 de ani, la aproximativ 50 de milioane de dolari (sau 47,3 milioane de euro). Cu toate acestea, doar un mic procent din aceste câștiguri provin din premiile pe care le-a câștigat în competiții de șah, cum ar fi Turneul Candidaților de la Madrid, unde concurează în prezent (este pe locul trei). 

La începutul pandemiei, șahistul american, născut în Hirakata, Japonia, s-a dedicat trup și suflet streaming-ului (jucând sau comentând propriile jocuri în direct pe internet). Acest lucru l-a făcut cel mai bogat jucător de șah din toate timpurile.

„Pierd bani în acest turneu”, a spus Nakamura pentru EL PAÍS în urmă cu câteva zile. Se îndrepta spre hotelul său pentru a configura o altă sesiune de streaming pe YouTube (unde are 1,3 milioane de abonați) și Twitch (unde are un număr similar de urmăritori). El este foarte popular și pe Twitter, Facebook sau Instagram. În plus, el generează venituri substanțiale din reclame, cum ar fi, printre altele, cele pentru băuturile energizante. 

Aceleași surse care au estimat câștigurile lui Nakamura au considerat și că aceste câștiguri din activitățile legate de șah ale campionului mondial norvegian Magnus Carlsen nu pot depăși 8 milioane de euro.

Venitul lui Nakamura nu este singurul lucru care îl face neobișnuit printre jucătorii de șah. Născut în Japonia, părinții lui au emigrat în Statele Unite când el avea doi ani, dar au divorțat la scurt timp după. Noul partener al mamei sale, Sunil Weeramantry, un jucător de șah important din Sri Lanka, a descoperit talentul extraordinar al lui Hikaru. La vârsta de șase ani, a înflorit deja în turnee; la 10 ani, a început să bată recorduri de precocitate; iar la 15 ani, l-a depășit pe legendarul Bobby Fischer ca cel mai tânăr mare maestru (cel mai înalt rang al șahului) din istoria Statelor Unite. La vârsta de nouă ani, a încetat să mai frecventeze școala pentru a putea concura în mai multe turnee; după aceea, părinții l-au educat de acasă.

Întrebat de EL PAÍS despre veniturile actuale estimate ale fiului său, Weeramantry le-a considerat „exagerate”. El a continuat clarificând: „În acest moment, nu cred că aceste câștigurile ale lui sunt mai mari de 20 de milioane de dolari, dar este adevărat că posibilitatea lui de a genera bani este într-adevăr în creștere.” Nakamura tocmai a semnat cu puternicul Misfits Gaming Group, o companie de jocuri video și sport electronic, garantându-i un venit substanțial.

La vârsta de douăzeci și ceva de ani, fostul copil-minune a continuat să alimenteze controverse și dezbateri în lumea sportului minții. A petrecut mult timp jucând meciuri de un minut per jucător pe internet, pe care mulți fani nu le consideră a fi șah adevărat. Această activitate a avut probabil un impact negativ asupra progresiei sale către titlul mondial la șah clasic. Similar altor jucători de elită de șah, Nakamura este și un pasionat jucător de poker: „Multe dintre calitățile pe care le dezvoltă șahul sunt foarte utile în poker. Principala diferență este că, dacă joci un joc de șah aproape perfect, este imposibil să pierzi. Dar în poker, rolul norocului înseamnă că poți fi învins”, explică el.

În acest context, nu este surprinzător faptul că perioada în care a fost antrenat de fostul campion mondial Garry Kasparov, în 2011, a durat mai puțin de un an. Erau oameni complet diferiți: „Evident, a lucra cu unul dintre cei mai buni din istorie a fost o experiență grozavă, o modalitate grozavă de a învăța. Intuiția lui, modul lui de a surprinde esența unei poziții, este o fiară. Dar avem personalități foarte diferite”, subliniază Nakamura. Probabil că se referă la faptul că spiritul de disciplină militară care l-a definit întotdeauna pe jucătorul rus este incompatibil cu propriul său temperament, mult mai flexibil.

Cu toate acestea, faptele sportive ale lui Nakamura în șahul clasic îl fac unul dintre marile vedete ale ultimului sfert de secol. Pe 1 octombrie 2015, a fost clasat pe locul 2 mondial la șah clasic, în ciuda recordului său teribil împotriva lui Carlsen: 14 înfrângeri, o victorie și 26 de egaluri. Strălucirea lui în șahul rapid este și mai consistentă. În acest moment, el se află pe locul 10 în lume la jocuri lente și pe locul 2 la șah rapid (o jumătate de oră pe parte) și fulger (cinci minute per jucător și joc). El a obținut tot acest succes, în ciuda faptului că își petrece cea mai mare parte a energiei și a timpului pe transmisiuni pe internet, nu în competiții mari de șah.

Nakamura investește o mare parte din câștigurile sale în acțiuni și participă frecvent la activități caritabile. Un alt domeniu esențial în care se deosebește de marea majoritate a colegilor săi de elită: Nakamura își salută aproape întotdeauna fanii foarte amabil. Semnează autografe, face fotografii și chiar joacă ore în șir jocuri rapide în holul hotelului. Spre deosebire de majoritatea vedetelor sporturilor mintale, el înțelege că nu este plătit doar pentru a juca, ci și pentru a comunica.

De aceea el joacă la Turneul Candidaților, în ciuda faptului că pierde bani. În realitate, câștigă oricum pentru că atenția internațională pe care o primește prin meciuri și evenimente îi sporește adepții pe rețelele de socializare. De asemenea, s-ar putea întreba dacă Nakamura ar fi putut deveni campion mondial dacă s-ar fi dedicat pe deplin competiției înalte. În acest caz, averea lui ar fi fost cu siguranță mult mai mică. El poate fi încă regele (jucătorii de șah de elită încep de obicei să scadă între 35 și 40 de ani) dacă câștigă Turneul Candidaților de la Madrid. Dar întrebarea este, de fapt, dacă un astfel de turneu poate fi câștigat de cineva care este atât de nerăbdător să se întoarcă la hotel și să-și ia căștile și mouse-ul pentru încă o noapte de streaming.

Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

Vaccinarea

Să vă povestesc pe scurt - că tot e la modă - cum a fost la vaccinare. Am făcut...

EURO 2020 – Rapid spre finală

Mica galerie rapidistă din Breaza trăiește momente de euforie, așa ca pe vremuri, când aveau loc cuplajele meciurilor din...

Olimpismul dă mașini cadou

Alături de numeroasele bizarerii despre care am tot scris în ultimele săptămâni, mișcarea olimpică are și multe părți bune....
promovare onlinespot_img

Surpriză mare la Oradea: Favoritul abia pe 3

Octombrie 2020 Vlad Jianu a câștigat, cu 7 puncte după 9 runde, Memorialul Mihai Carțiș, de la Oradea. Pe locurile următoare,...

Întâi te conectezi, apoi corectezi

Este 1 iunie și nu pot să nu mă gândesc la cât de mult mi-a schimbat viața nașterea băiețelului...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi