CulturăArte plasticeGeorgeta Bălașa și Anca Popescu, două suflete dedicate cărții,...

Georgeta Bălașa și Anca Popescu, două suflete dedicate cărții, caută fericirea

-

promovare onlinespot_img

Georgeta Bălașa și Anca Popescu, doi oameni de cultură, caută fericirea în cadrul unui dialog foarte interesant.
Georgeta Bălașa este un om atașat trup și suflet lumii cărților în special și culturii în general. Iubește muzica, pictura, călătoriile, spectacolele de operă și balet, de teatru.
Anca Popescu este un creator de poeme strânse în carte și realizator de imagini valoroase imortalizate în fotografii unice pentru noi și generațiile următoare.
Redacția revistei noastre online vă invită, în momentele următoare, să urmăriți un dialog extrem de interesant. Lectură plăcută!
Oamenii de lângă noi și liniștea din jurul lor. Interviu cu doamna Georgeta Bălașa.
MOTTO:Nicăieri nu poate găsi un om un refugiu mai liniștit și mai netulburat decât în sufletul său. Marcus Aurelius, Meditații
Miezul toamnei, o zi caldă și senină, parcul Alexandru Ioan Cuza, București. 2020. Mă plimb alături de un om frumos, pe care abia l-am întâlnit și care mă fascinează. Împărțim împreună o clipă, gânduri, amintiri și când simt că revenim în același timp, îndrăznesc să îi pun câteva întrebări, pentru a putea oferi mai departe,cititorilor – povestea, firul, viața.
A.P. Vă rog să vă prezentați pentru cititori. Cine sunteți, cu ce vă ocupați?
G.B. Mă numesc Georgeta Bălașa. M-am născut și locuiesc în București. Am absolvit Universitatea București, Facultatea de filologie, Limba și literatura română. Am lucrat mulți ani în cultură, într-o bibliotecă și am avut privilegiul să cunosc numeroși oameni speciali, care m-au iubit, m-au îmbogățit spiritual și mi-au mângâiat sufletul. Amintesc scriitorii:Ileana Vulpescu, Romulus Vulpescu, Alexandra Sântimbreanu, Toma George Maiorescu, Constantin Crișan, Ion Horea, Dan Horia Mazilu, Dumitru Almaș. Regizorii Nicolae Mărgineanu și Savel Stiopul. Actorii Maria Ploae, Ovidiu Iuliu Moldovan, Adela Mărculescu. Preotul Adrian Tautul. Jurnalistul Aristotel Bunescu, personalitate complexă. Apoi am intrat în învățământ, unde predau și acum, deși sunt pensionară. Îmi place ceea ce fac. Iubesc copiii, care sunt cei mai buni prieteni ai mei.

Sufletul este lecuit când este alături de copii. Feodor Dostoievski

A.P. Cum a afectat pandemia viața dvs. culturală?
G.B. Pandemia a venit neașteptat, ne-a afectat pe toți în toate aspectele de viață și,în mod deosebit,în viața culturală și spirituală. Mie îmi lipsesc mult concertele simfonice ale Orchestrei Filarmonice George Enescu la Ateneu, unde mergeam în fiecare joi și care erau balsam pentru suflet, apoi spectacolele de operă și balet, de teatru. Vernisajele și expozițiile. Contactul direct cu artiștii, cu sala de spectacol, cu oamenii. M-a afectat interdicția de a participa la slujbele și sărbătorile religioase desfășurate în Sfânta biserică. Mi-e dor de bucuria călătoriilor, de cunoașterea și descoperirea unor locuri noi, frumoase.
A.P. Ce vă face fericită, doamna Bălașa?
G.B. Cu toții suntem în căutarea fericirii și cred că ar trebui să înfăptuim mai des ceea ce ne face fericiți. Gândindu-mă la ce m-ar face fericită, am avut un moment de blocaj pentru ceea ce aș putea spune….pentru ca eu îmi construiesc propria fericire! Cea mai mare fericire pentru mine este sănătatea în trup și suflet! În copilărie eram fericită când citeam, tatăl meu îmi selecta cărțile potrivite vârstei. Sunt fericită sa merg la concerte live, la cinematograf, la slujbele religioase din Sfânta biserică, Parohia Sfinții Voievozi Gherghiceanu, să privesc picturile dintr-un muzeu. Sunt fericită când privesc cerul. Iubesc răsăritul și deopotrivă apusul soarelui, le-am surprins în multe fotografii. Sunt fericită să mă plimb în Parcul Circului, parcul copilăriei mele și să călătoresc pe apă. Iubesc copiii, oamenii, animalele și florile. În vremurile normale ne îmbrățișam!
A.P. Ce așteptați de la finalul anului 2020?
G.B. Aștept să treacă aceasta pandemie, să revenim la normalitate cât mai repede și să fim sănătoși, toți oamenii de pe Planetă!
A.P. Dacă ați putea trimite un gând in Univers, care ar fi acela?
G.B. Chiar putem trimite gânduri în Univers…și eu aș dori să guverneze doar pacea , credința și iubirea pe întreaga Planetă!
A.P. Ce vă doriți pentru 2021?
G.B. Pentru anul 2021 îmi doresc sănătate și bucurie, iubire și speranță! Și mai scriu urarea poetului Nichita Stănescu:

Să vă fie anul-an
suplu ca pe râuri unda,
să nu fie bolovan
peste suflete secunda,
nori să fie doar de ploaie
peste câmpuri, jos, la vale,
niciodată să-ntretaie
raza fragedă de soare;
fie aerul curat,
plin de păsări linișite,
niciodată sfâșiat
de lungi fumuri stalactite.

A.P. Un gând pentru cititori?
G.B. Gândul meu pentru cititori este un îndemn : AVEȚI GRIJĂ !, împreună cu cuvintele profesorului neurochirurg dr. Vlad Ciurea : „Arma împotriva COVID-lui e imunitatea, deci gândurile bune, starea noastră de sănătate, de prospețime, activitatea fizică și gândirea pozitivă”.
Gândul doamnei Bălașa este curat și plin de optimism, ca și sufletul domniei sale, care străbate firul vieții înconjurată de frumos, de credință și de artă.
Îi mulțumim pentru cuvintele valoroase și pentru momentele în care ne-a purtat cu delicatețe în lumea domniei sale, bogată în călătorii spirituale și cu amintiri dragi. Îi dorim să i se îndeplinească absolut toate visele, să fie sănătoasă și să nu se schimbe niciodată!
Pentru că avem nevoie cu toții de astfel de oameni lângă noi, oameni care vorbesc cu naturalețe despre simplitate și grandoare cu aceeași măsură, cea a iubirii universale.Interviu de Anca Popescu

Un subiect propus, îngrijit și finalizat de Aristotel Bunescu – UZPR

  • Toate postarile cu eticheta:
  • cultura
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Lasker: Londra 1899 și Paris 1900

Londra 1899 și Paris 1900 sunt două evenimente celebre care au contribuit la modelarea legendei unui mare din toate...

Speranțe mari după înfrângere

Dacă ieri am formulat o invitație la dans, astăzi vă invit să faceți puțină mișcare în alt ritm. Este...

Cea mai lungă partidă de șah din istoria modernă a avut peste 20 de ore

26 septembrie 2020 Mai mulți cititori fideli, ori ocazionali ai revistei noastre online de șah, cultură și business au solicitat,...
promovare onlinespot_img

Terasa Isabelei

În vârful străzii principale era casa Isabelei. Tot pe acolo trecea, perpendicular, și strada gării. De pe terasa ei...

Hou Yifan sau șansa ca o femeie să devină campion mondial la șah

Chiar după standardele copiilor minune la șah, chinezoaica Hou Yifan ieșea în evidență. Nu neapărat pentru modul în care...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi