ȘahDiagrama săptămâniiGarry Kasparov: Șahul este mai popular ca niciodată

Garry Kasparov: Șahul este mai popular ca niciodată

-

promovare onlinespot_img

Potrivit unei știri de ultimă oră, fostul campion mondial Garry Kasparov vine la Bucureşti pentru a inaugura turneul de şah Superbet Chess Classic România 2021, din cadrul Grand Chess Tour 2021. Turneul va avea loc la Bucureşti, în perioada 5-14 iunie 2021, şi aliniază la linia de start nume grele din șahul actual: Fabiano Caruana; Levon Aronian; Anish Giri; Alexander Grischuk; Wesley So; Shakhriyar Mamedyarov; Teimour Radjabov; Maxime Vachier-Lagrave; Richard Rapport. Din partea organizatorilor, cel mai bun șahist al României la ora actuală, marele maestru Constantin Lupulescu, a primit un wildcard

Kasparov a mai vizitat România în decembrie 2017, când a conferențiat despre legătura dintre șah și mediul de afaceri. Recent, el a comunicat cu fanii săi prin intermediul site-ului Reddit, secțiunea AMA, ocazie cu care al treisprezecelea campion mondial a răspuns la întrebări despre subiectele sale favorite: Inteligența Artificială, politica din Rusia și bineînțeles, despre șah.

AMA (în engleză, Ask Me Anything – Întreabă-mă orice) este o sesiune de întrebări și răspunsuri de pe Reddit, un site unde doar utilizatorii înregistrați pot încărca imagini, link-uri sau conținut scris.

Mai jos vă prezentăm o selecție de întrebări și răspunsuri.

Lukenzz: Salutări, domnule Garry, aș vrea să vă aduc aminte de partida cu Topalov din 1999. Cu tot respectul, chiar ați prezis toate mișcările adversarului dvs. înainte să-i atacați turnul din h8?

G.Kasparov: Da, a trebuit să văd că tura se află pe h8 ca să fac mutarea. În momentul în care am jucat 24. Txd4, deja puteam vedea poziția care avea să urmeze după 37. Txd7. Nu toate variantele, bineînțeles, dar momentul final a fost o inspirație de moment.

BerimboloMaster: Ce părere aveți despre evoluția șahului din anii 2000 până acum și cum credeți că va evolua în continuare?

G.Kasparov: Jucătorii devin mai buni, înțelegem mai multe, e un ciclu infinit. Jocul nu va dispărea curând, acum este mai popular ca niciodată, iar oamenii vor dori să știe cine este cel mai tare șahist, deci calculatoarele nu vor „ucide” șahul. Oamenii tot își țin respirația când se uită la proba de 100 de metri, sau chiar la maraton. Este vorba de spiritul competitiv uman.

Ms_Riley_Guprz: Ce părere aveți de Chess960 (Fischer Random Chess) sau alte variații ale jocului? Care este preferatul dvs., sau care este cel mai promițător pentru viitorul șahului?

G.Kasparov: Este minunat, dacă trebuie neapărat să aleg o variantă pe care să o numesc o îmbunătățire a originalului. Îmi plac deschiderile, istoria bogată și implicarea în cercetarea îmbunătățirii începutului jocului. Este o parte esențială în șah. Chess960 este distractiv, nou și bine venit în lumea șahului.

Wevewonit6timeslad: Care este cel mai simpatic jucător pe care l-ați întâlnit? Ce sfaturi le puteți da jucătorilor noi? Mulțumesc!

G.Kasparov: Simpatic? Nu am fost prea atent la așa ceva în zilele mele! Dar ca și cel mai prietenos, probabil l-aș alege pe Mihail Tal. Acum, Aronian are mereu un zâmbet călduros și vorbe de bine.

Cel mai bun sfat pentru jucătorii noi nu este să citească sau să studieze îndelung șahul, ci pur și simplu să joace. Experiența contează!

Applescause27: Ați fi putut să îl învingeți pe Bobby Fischer dacă ați fi fost amândoi la apogeul carierei voastre? Credeți că forma campionatului mondial de șah ar trebui schimbată cu scopul de a face șahul să fie mai mult despre câștig decât despre remiză? Mulțumesc, sunteți o legendă!

G.Kasparov: Niciun interviu nu ar fi complet fără această întrebare! Nu-mi plac aceste întrebări de tip „mașină a timpului” deoarece șahul evoluează, iar jucătorii învață și progresează, mai ales când e vorba de mai multe generații. Fischer a fost un titan, mult peste competitorii săi, dar totuși cunoștea mai puține despre șah în comparație cu adolescenții de elită de astăzi.

Cât despre schimbatul formatului Campionatului Mondial, nu văd cum s-ar putea face asta. Apreciez meciurile drept cel mai bun mod de a stabili campionul mondial. Și nu poți elimina opțiunea remizei fără să schimbi regulile.

the_world_is_amazing: Ce vă trecea prin cap în momentul în care ați pierdut partida contra Deep Blue? Ați fost entuziasmat să aflați că tehnologia a evoluat atât de mult sau îngrijorat pentru ce ar putea să însemne asta în viitorul șahului?

G.Kasparov: Dacă te uiți la videoclipul în care am cedat, nu ai nevoie de prea multă imaginație ca să îți dai seama ce îmi trecea prin minte!

(Notă: În respectivul videoclip, lui Garry Kasparov i se poate citi pe față neputința și dezamăgirea, dându-și seama că partida este în mod clar pierdută. Deep Blue a fost un supercomputer de mare putere dedicat exclusiv jocului de șah, construit de IBM.)

__________

Foto: kasparov.com

Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

‘Oameni de valoare și lichele găsești indiferent de sistem sau națiune’. Profesorul Michael Shafir, invitat la emisiunea ‘Raftul Atenei‘

Profesorul Michael Shafir a declarat la emisiunea „Raftul Atenei” că principalele caracteristici ale regimului marxist din România au fost...

Fotbal bizar: Un sloven dă primul gol în campionatul României

Da. Știm că sunt mulți jucători străini în campionatul nostru de fotbal. Tot așa, jucători români activează la echipe...

Măicuțule, ce lumuliță!

Am scris ieri despre filosofia formulelor de început care pot fi întâlnite în unele basme românești. N-a fost locul...
promovare onlinespot_img

Paște verde, Paște roșu

Să nu crezi ce auzi și doar jumătate din ce vezi – e aceasta o replică pe care am...

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 – 1940 (VI) Modificări în ponderea secțiunilor

Campania de sensibilizare a publicului față de soarta „Revistei de Șah” continuă și în numărul opt, pe noiembrie 1925,...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi