CulturăFoto: Cum a fost la lansarea „Șahiștilor”

Foto: Cum a fost la lansarea „Șahiștilor”

-

promovare onlinespot_img

Într-un cadru elegant și primitor, în „Sala media” a Muzeului Național al Țăranului Român, a avut loc miercuri seară lansarea cărții „Șahiștii. Povestiri” a colegului nostru Ionuț Iamandi, redactor-șef al revistei „Pallas Athena”. 

Criticul literar Ion Bogdan Lefter a spus că prin „Șahiștii”, Ionuț Iamandi „pășește ferm pe terenul prozei, al literaturii, al ficțiunii”.

„Mi-l imaginez pe autor continuând în această direcție, scriind alte proze, scurte, lungi, după cum va fi să fie, chiar dacă debutul lui e unul întârziat. Sunt autori – și aici îmi vine în minte exemplul lui Giuseppe Tomasi di Lampedusa, care la senectute a scris o singură carte, Ghepardul, însă una definitivă, perfectă – care pornesc mai târziu. Poate că acesta va fi cazul și pentru o posibilă carieră literară a lui Ionuț Iamandi. Mi-l închipui eventual scriind mai departe încă un volum în care continuă să încerce formule de mixaj între textul literar și șah.

„Ar fi interesant de văzut un prozator al șahului. Deocamdată, cu o singură carte se poate spune aceasta, dar dacă vor fi mai multe, s-ar putea ca lucrurile să fie și mai interesante. În orice caz, am citit cu mare plăcere Șahiștii, am văzut că și cei apropiați autorului care au parcurs-o au spus și ei același lucru, iar celor ce încă n-au citit-o, le-o recomand cu căldură: merită!” a spus scriitorul și profesorul Ion Bogdan Lefter.

Gazda evenimentului, jurnalistul Andrei Manolescu, a completat recomandarea, spunând că s-a întâmplat să citească autori români de care nu știa, regretând ulterior alegerea făcută. „Nu este cazul cu volumul lui Ionuț Iamandi”, a adăugat el, comparând „Șahiștii” cu acele cărți din literatura occidentală care trec de selecția riguroasă a editorilor și sunt lansate cu încredere pe piață. 

„Este remarcabil cum a știut Ionuț Iamandi să dea șahului o astfel de valență și viață literară”, a spus și marele maestru la șah Florin Gheorghiu, prezent la lansare. El a relatat și unele „povești” personale pe care le-a trăit în lunga sa carieră de șahișt profesionist, cea mai strălucitoare în istoria șahului românesc.

Cartea „Șahiștii. Povestiri” a apărut la editura Eikon din București, cu o prefață de Andrei Manolescu și cu ilustrații realizate de Adela Silvan.

Autorul ei spune că a fost inspirat de anumite momente cheie din istoria șahului, dar și din experiența sa personală de iubitor al șahului, dar că povestirile sale folosesc șahul doar ca pretext. „În fond, în această carte este vorba de condiția umană”, a spus el. 

Galerie foto. Lansarea volumului „Șahiștii. Povestiri”. Sursa: Silviu Covaci, Antonio Diaconiță, Casiana Iamandi.

Lansarea volumului „Șahiștii. Povestiri” de Ionuț Iamandi. De la stânga la dreapta: Ion Bogdan Lefter, autorul, Florin Gheorghiu, Andrei Manolescu. București, Muzeul Național al Țăranului Român, 4 august 2021

Autorul împreună cu marele maestru Florin Gheorghiu, București, 4 august 2021

Lansarea cărții „Șahiștii. Povestiri”. Imagine din „Sala media” unde a avut loc evenimentul, București, 4 august 2021

Autorul descriind una dintre ilustrațiile realizate de artistul plastic Adela Silvan

Lansarea volumului de proză scurtă „Șahiștii”, București, 4 august 2021

Lansarea volumului de proză scurtă „Șahiștii”, București, 4 august 2021

Alte fotografii de la eveniment au fost postate pe contul de Facebook al Muzeului Național al Țăranului Român.

Cezar Iulian Armasu
Experienta profesionala in managementul afacerilor private 30+ ani: Fondator, Administrator, Director general companie de leasing (2001), Presedinte C.A. grup de firme tehnica frigului (2002-2004), Presedinte O.N.G. cultura si caritate (2016), Presedinte O.U.G. sah, Membru fondator O.N.G. – organism certificare sisteme de management domeniul justitiei, Owner firma consultanta ( 9+ ani), Alte functii: HR, MK, top management publicitate, blog pe teme de afaceri Date de contact: Email: cezar.armasu@cezariulian.ro Tel: 0757577500

Random posts

Secretul lui Bobby Fischer (partea a doua)

Cu 50 de ani în urmă, în data de 20 iulie 1971, Bobby Fischer și Bent Larsen au jucat...

PARTENERI Editia I

Parteneri media:                           Parteneri: Centrul de Marketing este constituit ca organism de...

O reverie cu cărți

Când eram licean la Galați, exista un loc pe unde treceam destul de des. Acolo e acum o covrigărie...
promovare onlinespot_img

David Gavrilescu a adus 5 puncte echipei europene

București, 11 octombrie, 2020 Noaptea de sâmbătă spre duminică, 11 octombrie, 2020, a trecut greu pentru amatorii de șah din...

Yuri Averbakh, 1922-2022

MM Yuri Averbakh, cel mai bătrân mare maestru din lume, antrenor, arbitru internațional, compozitor de șah, teoretician, scriitor, istoric,...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi