Într-un cadru elegant și primitor, în „Sala media” a Muzeului Național al Țăranului Român, a avut loc miercuri seară lansarea cărții „Șahiștii. Povestiri” a colegului nostru Ionuț Iamandi, redactor-șef al revistei „Pallas Athena”.
Criticul literar Ion Bogdan Lefter a spus că prin „Șahiștii”, Ionuț Iamandi „pășește ferm pe terenul prozei, al literaturii, al ficțiunii”.
„Mi-l imaginez pe autor continuând în această direcție, scriind alte proze, scurte, lungi, după cum va fi să fie, chiar dacă debutul lui e unul întârziat. Sunt autori – și aici îmi vine în minte exemplul lui Giuseppe Tomasi di Lampedusa, care la senectute a scris o singură carte, Ghepardul, însă una definitivă, perfectă – care pornesc mai târziu. Poate că acesta va fi cazul și pentru o posibilă carieră literară a lui Ionuț Iamandi. Mi-l închipui eventual scriind mai departe încă un volum în care continuă să încerce formule de mixaj între textul literar și șah.
„Ar fi interesant de văzut un prozator al șahului. Deocamdată, cu o singură carte se poate spune aceasta, dar dacă vor fi mai multe, s-ar putea ca lucrurile să fie și mai interesante. În orice caz, am citit cu mare plăcere Șahiștii, am văzut că și cei apropiați autorului care au parcurs-o au spus și ei același lucru, iar celor ce încă n-au citit-o, le-o recomand cu căldură: merită!” a spus scriitorul și profesorul Ion Bogdan Lefter.
Gazda evenimentului, jurnalistul Andrei Manolescu, a completat recomandarea, spunând că s-a întâmplat să citească autori români de care nu știa, regretând ulterior alegerea făcută. „Nu este cazul cu volumul lui Ionuț Iamandi”, a adăugat el, comparând „Șahiștii” cu acele cărți din literatura occidentală care trec de selecția riguroasă a editorilor și sunt lansate cu încredere pe piață.
„Este remarcabil cum a știut Ionuț Iamandi să dea șahului o astfel de valență și viață literară”, a spus și marele maestru la șah Florin Gheorghiu, prezent la lansare. El a relatat și unele „povești” personale pe care le-a trăit în lunga sa carieră de șahișt profesionist, cea mai strălucitoare în istoria șahului românesc.
Cartea „Șahiștii. Povestiri” a apărut la editura Eikon din București, cu o prefață de Andrei Manolescu și cu ilustrații realizate de Adela Silvan.
Autorul ei spune că a fost inspirat de anumite momente cheie din istoria șahului, dar și din experiența sa personală de iubitor al șahului, dar că povestirile sale folosesc șahul doar ca pretext. „În fond, în această carte este vorba de condiția umană”, a spus el.
Galerie foto. Lansarea volumului „Șahiștii. Povestiri”. Sursa: Silviu Covaci, Antonio Diaconiță, Casiana Iamandi.
Alte fotografii de la eveniment au fost postate pe contul de Facebook al Muzeului Național al Țăranului Român.