ȘahDiagrama săptămâniiFostul şalanger la titlul mondial, Serghei Karjakin, pus pe...

Fostul şalanger la titlul mondial, Serghei Karjakin, pus pe lista neagră a şahiştilor după ce a lăudat invazia militară a Ucrainei la ordinul lui Vladimir Putin

-

promovare onlinespot_img

Grand Chess Tour s-a alăturat altor organizatori care au interzis participarea la turneele lor a fostului şalanger la titlul mondial, rusul Serghei Karjakin.

Şahistul în vârstă de 32 de ani a declarat pe rețelele de socializare că susţine invazia Ucrainei de către Rusia şi şi-a exprimat sprijinul pentru deciziile lui Vladimir Putin.

Karjakin a avut o reacţie similară şi în 2014, când Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina. Atunci Karjakin a renunţat la cetăţenia ucraineană şi a obţinut-o pe cea rusă, trecând şi ca şahist profesionist de la Federaţia ucraineană la cea rusă.

„După declaraţiile acestuia, nu mai putem asocia organizaţia noastră cu Serghei Karjakin”, au justificat oficialii Grand Chess Tour decizia luată.

Interdicția este o altă lovitură pentru numărul 18 mondial, care se confruntă și
cu un dosar de etică la FIDE și riscă să fie dat afară din Turneul Candidaţilor. Președintele comisiei relevante, Francois Styrdom, a declarat pentru Chess24 că se așteaptă ca o decizie să vină în termen de trei săptămâni, în așteptarea unei declarații a lui Karjakin.

Chess24 a dezvăluit că Serghei Karjakin va întâmpina dificultăți în a primi invitații şi la alte turnee de top.

Şahistul rus a încasat un total de 246.750 de dolari prin participările sale de până acum la turneele Grand Chess Tour din 2017, 2018 şi 2019.

Într-o scrisoare deschisă recentă, unii dintre cei mai buni jucători de șah ai Rusiei l-au rugat pe Vladimir Putin să oprească războiul, făcând un apel direct la președinte şi spunând că „este insuportabil de dureros pentru noi să vedem catastrofa care se întâmplă”.

Foto: Serghei Karjakin

Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

Eminescu – România – Cultură

Trei cuvinte rostite des la mijlocul fiecărui ianuarie. Mâine, 15 ianuarie, se împlinesc 171 de ani de la nașterea lui...

Boala și frica

Cea mai recentă ediție a emisiunii „Raftul Atenei” l-a avut ca invitat pe cunoscutul profesor și scriitor Andrei Cornea,...

Foamea de șah

N-ar fi știut să spună exact când a fost deportat. Dar dacă cineva s-ar fi priceput cum să-l ia,...
promovare onlinespot_img

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 – 1940 (XXXII). O scrisoare pierdută, varianta șahistă

Un comentariu detaliat al lui Ioan Balogh la partida dintre marchizul St. Rosselli del Turco și campionul mondial Alehin,...

Cartea ,,Dimineților” ajunge la Radio România Actualități 

Cartea ,,Dimineți întrebătoare” scrisă împreună cu domnul Dan Iacob, din Piatra Neamț, a ajuns de mai mult timp în...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi