CulturăArte plasticeForța transformatoare a picturii

Forța transformatoare a picturii

-

promovare onlinespot_img

Motto: ,,Pictura este doar un alt fel de a ţine un jurnal”. Pablo Picasso
De fiecare dată când intru la Poșta din Breaza, angajatele de acolo nu mă mai întreabă cine sunt și ce doresc, au ajuns să mă cunoască într-un oraș mic. Îmi dau plicuri, cărți, bani. La finanțe trebuie să recunosc faptul că și eu expediez roni de multe ori, dar pachete voluminoase primesc, numai din județul Mureș.
Doamna Maria Mera îmi trimite cărți și icoane neprețuite. Icoanele sunt făcute chiar de Doamna Mara, iar cărțile sunt despre ea, ori despre domnul Ilarie Gh. Opriș.
Cel mai recent pachet a cuprins o icoană a Sfântului Mare Mucenic Mina și cartea intitulată: ,,Maria Mera – Icoane, portrete, flori”, semnată de domnul Ilarie Gh. Opriș și Alexandru Tcaciuc.
Volumul este impresionant și dedicate celor cinci ani care au trecut de la prima expoziție personală. La început sunt cuvinte emoționante despre artistă, apoi vin sfinții universali, sfinții români, personalitățile Marii Uniri, portrete ale contemporanilor și flori.
Urmează lista impresionantă a taberelor de pictură unde a fost prezentă, numeroase fotografii, precum și ecourile din presă.
Am intitulat aceste rânduri ,,Forța transformatoare a picturii” pentru a arăta că după o viață firească, trăită într-un domeniu fără legătură cu arta – telecomunicațiile – Doamna Mera a descoperit culorile.
Totul s-a schimbat în viața sa când a auzit despre cuvintele lui Ioan Vlasiu, scriitor, pictor și sculptor:,,Oamenii se împart în două categorii. Cei după care nu rămân decât două rânduri scrise de un străin pe o cruce și creatorii”.
Dar, să vă prezint puțin eroul acestor rânduri.
Se naște la data de 3 mai 1956. Studiază vioara la Școala de Muzică Reghin. De tânără a început să deseneze, s-a preocupat de arta decorativă și artizanat. Este membră a Asociației Artiștilor Plastici Mureș din anul 2015. Urmează cursuri de iconografie, cu prof Călin Bogătean, de la Școala Populară de Arte din Târgu Mureș. A participat la numeroase expoziții colective. Este o prezență activă în taberele de specialitate, din țară și străinătate.
Lucrările sale sunt în numeroase biserici și case din județele țării, dar și pe teritoriile Angliei, Germaniei, Chinei, Australiei, Greciei, Croației, Italiei, Africii de Sud, Republicii Moldova, Franței și Ungariei.
David Alexandru Luca, inginer IT și Anton Maria, profesor de matematică, sunt copiii săi cu care se mândrește, pe bună dreptate. Are și un nepoțel, un înger pe nume Valentin. Este de remarcat faptul că fata sa și ginerele au obținut, trei ani la rând, onorantul titlu de ,, profesorul anului” în China.
,,Dorința mea este ca oamenii, prin tot ceea ce fac, să devină puțin mai buni. Am pictat icoane cu foarte mare drag, pentru că am simțit că toți sfinții și-au dat viața pentru a fi asemenea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Vă rog să observați că toți sunt pozitivi, au fețele senine, zâmbesc. Pentru ce ? Pentru că ei au văzut lumina de pe celălalt tărâm.
Pe de altă parte, portretele pictate cu mare drag, prezintă figurile a 30 de personalități, înaintații care contribuit la realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Prin tot ceea ce fac, vreau să arăt că putem să fim mândrii de înaintașii noștri, toate sunt niște lecții de viață pentru urmașii noștri. Am pictat și flori, întotdeauna la expozițiile mele, ca un omagiu adus acestor înaintași”.
A înregistrat la OSIM marca icoanei Maica Domnului cu pruncul, în alb.
Aristotel Bunescu – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
foto 1 pixabay.com
foto 2 Maria Mera și icoana sa in alb

Articolul precedentA doua îndoială
Articolul următorLegături istorice
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Steagurile speranței, un cadou de la Moș Crăciun

Doamna Anca Popescu ne face un nou dar de preț, cu un text ales despre o expoziție aparte din...

Epistole de dragoste, moarte și inițiere

27 octombrie, 2020 Poșta mai aduce scrisori, deși acum accentul cade, pe comunicarea în mediul virtual. Epistole de dragoste, epistole de...

Sibiu Jazz Festival 2021 sau farmecul jazzului „în forma sa organică”

Sibiu Jazz Festival 2021 promite o nouă revedere cu farmecul jazzului, în perioada 13-15 august, în Piața Mare din Sibiu, cu...
promovare onlinespot_img

Misterul cărării ce duce în viitor. Interviu cu un scriitor

Misterul cărării ce duce în viitor MOTTO: ʺÎn temeiul codrului,/ Cale nu-i, cărare nu-i, / Că de-a fost vreodată cale,...

Lectura neecranizabilă 

Uneori am impresia că o carte se poate citi într-un singur fel: febril. Nu cred în lectura așezată, însoțită...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi