OpiniiFluierul înghițit sau povestea trofeului EURO 2020

Fluierul înghițit sau povestea trofeului EURO 2020

-

promovare onlinespot_img

Duminică seara se dispută marea finală, iar câștigătoarea, Anglia, în calitate de gazdă, ori Italia, ca mare favorit al competiției, va câștiga trofeul turneului de fotbal EURO 2020, dotat cu Cupa “Henri Delaunay”.
Am citit cu gura căscată incredibila sa poveste, iar măcar o parte dintre detaliile sale mă grăbesc acum să le ofer cititorilor acestei publicații online.
Cel mai mult m-a șocat episodul cu fluierul de arbitru înghițit și cu dinții din față sparți.
Dar, iată contextul.
Trofeul ce se va decerna de UEFA după finala de duminică, 11 iulie, anul de grație 2021, este denumit Cupa “Henri Delaunay” și poartă numele celui care a avut ideea organizării competiţiei.
Născut în anul 1883, Delaunay a evoluat pentru echipa pariziană Étoile des Deux Lacs. După ce a agățat ghetele în cui, acesta a devenit arbitru.
Delaunay și-a încheiat cariera de cavaler al fluierului din cauza unui accident stupid. În timpul unui meci, acesta a fost lovit puternic cu mingea în plină figură și a înghițit fluierul. Mai mult, el s-a ales cu dinţii din faţă rupți și cu fața plină de sânge.
În 1906, Henri Delaunay a devenit apoi administratorul clubului Étoile des Deux Lacs. Mai târziu, el a fost numit în funcţia de secretar general al Comitetului Francez Interfederal, pe care a păstrat-o şi după transformarea acestuia, în 1919, în Federaţia Franceză de Fotbal.
Ca membru al FIFA, alături de Jules Rimet, a promovat oportunitatea organizării Campionatului Mondial de Fotbal.
Mai mult, în anii ’20, din secolul trecut, francezul a propus organizarea unui turneu final pe naţiuni rezervat țărilor europene şi a unei competiţii pentru campioanele naţionale.
La 15 iunie 1954, ziua în care a fost fondată UEFA, Delaunay a fost numit secretar general al forului. El a ocupat această funcţie până la 9 noiembrie 1955, atunci când a murit. Apoi, postul a fost ocupat de Pierre Delaunay, fiul său.
De numele acestuia se leagă designul şi apariţia primului trofeu Continental.
Acum, nu știu prea bine ce preferați dumneavoastră să beți la o partidă de fotbal, pe căldura asta. Unii sunt cu limonada, alții dau cu berea rece, ori cu laptele bătut. Personal, nu mă înscriu la nicio categorie evocată aici. Dacă este posibil, cel mai bine mă simt cu sucurile de fructe.
Acum poate să vină și marea finală de duminică seara: Anglia – Italia.
Aristotel Bunescu

Foto – pixabay

  • Toate postarile cu eticheta:
  • opinii
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Concurs sondaj opinie pictura

Adresam cititorilor revistei online Chess Corporate Pallas Athena provocarea de a participa la un concurs - sondaj de opinie. Cui...

Proteste, proteste

Iar au fost proteste împotriva restricțiilor adoptate de guvern. Mai reduse ca participare decât cele de luni, dar parcă...

Epistole de dragoste, moarte și inițiere

27 octombrie, 2020 Poșta mai aduce scrisori, deși acum accentul cade, pe comunicarea în mediul virtual. Epistole de dragoste, epistole de...
promovare onlinespot_img

Iranianul Alireza Firouzja, cel mai bun junior din lume la șah, ar putea juca pentru Franța

Federația Franceză de Șah a anunțat că Alireza Firouzja va primi cetățenie franceză, acesta urmând să reprezinte pe viitor...

‘Acea cuplare bicefală specific românească…’

Sunt pe la sfertul unei lecturi dintr-o carte despre care deja pot să spun că e foarte instructivă în...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi