OpiniiFluierul înghițit sau povestea trofeului EURO 2020

Fluierul înghițit sau povestea trofeului EURO 2020

-

promovare onlinespot_img

Duminică seara se dispută marea finală, iar câștigătoarea, Anglia, în calitate de gazdă, ori Italia, ca mare favorit al competiției, va câștiga trofeul turneului de fotbal EURO 2020, dotat cu Cupa “Henri Delaunay”.
Am citit cu gura căscată incredibila sa poveste, iar măcar o parte dintre detaliile sale mă grăbesc acum să le ofer cititorilor acestei publicații online.
Cel mai mult m-a șocat episodul cu fluierul de arbitru înghițit și cu dinții din față sparți.
Dar, iată contextul.
Trofeul ce se va decerna de UEFA după finala de duminică, 11 iulie, anul de grație 2021, este denumit Cupa “Henri Delaunay” și poartă numele celui care a avut ideea organizării competiţiei.
Născut în anul 1883, Delaunay a evoluat pentru echipa pariziană Étoile des Deux Lacs. După ce a agățat ghetele în cui, acesta a devenit arbitru.
Delaunay și-a încheiat cariera de cavaler al fluierului din cauza unui accident stupid. În timpul unui meci, acesta a fost lovit puternic cu mingea în plină figură și a înghițit fluierul. Mai mult, el s-a ales cu dinţii din faţă rupți și cu fața plină de sânge.
În 1906, Henri Delaunay a devenit apoi administratorul clubului Étoile des Deux Lacs. Mai târziu, el a fost numit în funcţia de secretar general al Comitetului Francez Interfederal, pe care a păstrat-o şi după transformarea acestuia, în 1919, în Federaţia Franceză de Fotbal.
Ca membru al FIFA, alături de Jules Rimet, a promovat oportunitatea organizării Campionatului Mondial de Fotbal.
Mai mult, în anii ’20, din secolul trecut, francezul a propus organizarea unui turneu final pe naţiuni rezervat țărilor europene şi a unei competiţii pentru campioanele naţionale.
La 15 iunie 1954, ziua în care a fost fondată UEFA, Delaunay a fost numit secretar general al forului. El a ocupat această funcţie până la 9 noiembrie 1955, atunci când a murit. Apoi, postul a fost ocupat de Pierre Delaunay, fiul său.
De numele acestuia se leagă designul şi apariţia primului trofeu Continental.
Acum, nu știu prea bine ce preferați dumneavoastră să beți la o partidă de fotbal, pe căldura asta. Unii sunt cu limonada, alții dau cu berea rece, ori cu laptele bătut. Personal, nu mă înscriu la nicio categorie evocată aici. Dacă este posibil, cel mai bine mă simt cu sucurile de fructe.
Acum poate să vină și marea finală de duminică seara: Anglia – Italia.
Aristotel Bunescu

Foto – pixabay

  • Toate postarile cu eticheta:
  • opinii
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Românii

Nu mai poți deschide radioul sau televizorul fără să auzi vreun politician sau vreun jurnalist făcând referire la „români”....

Botoșaniul belgian 

Răsfoiesc o carte unicat, cred. Este o carte a comunității românilor din Belgia, scrisă chiar de unii dintre membrii...

Cu Victor Socaciu despre Festivalul OM BUN – 30 de ediții, 30 de artiști, 30 de amintiri, 30 de speranțe

Îl sun la telefon pe Victor Socaciu, pentru a oferii cititorilor publicației noastre online detalii despre evenimentul anului 2021,...
promovare onlinespot_img

Cristian Preda: Politică și satiră la români

Ați remarcat probabil că rubrica „Raftul Atenei” s-a diversificat. Există acum și o emisiune online omonimă, unde ne-am propus...

Bizarerii olimpice: Vis terminat după gratii

Cei mai buni olimpici sunt așteptați în țările lor cu mari onoruri. În afară de medalii și respectul lumii...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi