OpiniiFluierul înghițit sau povestea trofeului EURO 2020

Fluierul înghițit sau povestea trofeului EURO 2020

-

promovare onlinespot_img

Duminică seara se dispută marea finală, iar câștigătoarea, Anglia, în calitate de gazdă, ori Italia, ca mare favorit al competiției, va câștiga trofeul turneului de fotbal EURO 2020, dotat cu Cupa “Henri Delaunay”.
Am citit cu gura căscată incredibila sa poveste, iar măcar o parte dintre detaliile sale mă grăbesc acum să le ofer cititorilor acestei publicații online.
Cel mai mult m-a șocat episodul cu fluierul de arbitru înghițit și cu dinții din față sparți.
Dar, iată contextul.
Trofeul ce se va decerna de UEFA după finala de duminică, 11 iulie, anul de grație 2021, este denumit Cupa “Henri Delaunay” și poartă numele celui care a avut ideea organizării competiţiei.
Născut în anul 1883, Delaunay a evoluat pentru echipa pariziană Étoile des Deux Lacs. După ce a agățat ghetele în cui, acesta a devenit arbitru.
Delaunay și-a încheiat cariera de cavaler al fluierului din cauza unui accident stupid. În timpul unui meci, acesta a fost lovit puternic cu mingea în plină figură și a înghițit fluierul. Mai mult, el s-a ales cu dinţii din faţă rupți și cu fața plină de sânge.
În 1906, Henri Delaunay a devenit apoi administratorul clubului Étoile des Deux Lacs. Mai târziu, el a fost numit în funcţia de secretar general al Comitetului Francez Interfederal, pe care a păstrat-o şi după transformarea acestuia, în 1919, în Federaţia Franceză de Fotbal.
Ca membru al FIFA, alături de Jules Rimet, a promovat oportunitatea organizării Campionatului Mondial de Fotbal.
Mai mult, în anii ’20, din secolul trecut, francezul a propus organizarea unui turneu final pe naţiuni rezervat țărilor europene şi a unei competiţii pentru campioanele naţionale.
La 15 iunie 1954, ziua în care a fost fondată UEFA, Delaunay a fost numit secretar general al forului. El a ocupat această funcţie până la 9 noiembrie 1955, atunci când a murit. Apoi, postul a fost ocupat de Pierre Delaunay, fiul său.
De numele acestuia se leagă designul şi apariţia primului trofeu Continental.
Acum, nu știu prea bine ce preferați dumneavoastră să beți la o partidă de fotbal, pe căldura asta. Unii sunt cu limonada, alții dau cu berea rece, ori cu laptele bătut. Personal, nu mă înscriu la nicio categorie evocată aici. Dacă este posibil, cel mai bine mă simt cu sucurile de fructe.
Acum poate să vină și marea finală de duminică seara: Anglia – Italia.
Aristotel Bunescu

Foto – pixabay

  • Toate postarile cu eticheta:
  • opinii
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Costumele olimpiadei Beijing 2022 au elemente grafice din Marele Zid

Se simte frigul în oase, termometre, buletine de știri și în privirile oamenilor. Căutăm prin debarale deja hainele groase....

Rundă plină de evenimente la Wijk aan Zee

Runda a șaptea a fost plină de evenimente la Wijk aan Zee. Daniil Dubov a renunțat la partida cu...

România a învins Canada. India și Rusia, aur la Olimpiada online  

31 august, 2020 Știrile bune nu vin niciodată singure, așa că, după deschiderea oficială a sezonului competițional de șah cu...
promovare onlinespot_img

Grădinarul lui Ceaușescu

Este un florar pe care îl cunosc de mulți ani. Vine săptămânal pe strada noastră și o umple de...

Confederația Patronatul Român – COMUNICAT DE PRESĂ

Motto: “Întreprinderea de afaceri are două - și doar două - funcții de bază: marketing și inovare. Marketingul și...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi