OpiniiFlacăra olimpică a pornit din nou la drum. Eu...

Flacăra olimpică a pornit din nou la drum. Eu după ea

-

promovare onlinespot_img

Emoții mari în mișcarea olimpică. Flacăra a fost aprinsă luni, 18 brumărel, pentru JO de iarnă 2022, găzduite de China.

Vă rog frumos să îmi dați voie să mă emoționez la acest subiect. Asta pentru simplul motiv că în mileniul trecut, când aveam părul negru și bogat, am fost chiar la Olympia, în Grecia, acolo unde se aprinde flacăra, de fiecare dată, de la razele solare.

În imaginea alăturată, apar la linia de start acolo unde alergătorii se întreceau în proba de alergare.  Învingătorii erau în glorie timp de patru ani de zile până la urmatoarea ediție a întrecerilor, la care nu aveau voie să participe femeile, nici măcar în calitate de spectatori.

Flacăra olimpică pentru Jocurile de iarnă de la Beijing din 2022 (4-20 februarie) a fost aprinsă luni la situl antic al Olympiei, conform ritualului tradiţional, dar în absenţa publicului din cauza pandemiei.

Flacăra a fost aprinsă în jurul orei locale 12:00 de la razele soarelui coborâte peste ruinele templului antic al zeiţei Hera din Olympia, leagănul Jocurilor Antichităţii.

Singurele personalităţi prezente au fost Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), preşedinta Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou, precum şi reprezentanţi ai comitetelor olimpice elen şi chinez. Nu au lipsit evident gazetarii acreditați la eveniment.

Flacăra a plecat la drum, iar eu după ea. Cu gândul.

Pentru a doua oară consecutiv în trei decenii şi a treia oară în istoria Jocurilor Olimpice moderne, ceremonia tradiţională în leagănul olimpismului s-a desfăşurat în absenţa spectatorilor, după modelul JO de vară de la Tokyo, din cauza situației sanitare.

În istoria jocurilor din era modernă, flacăra nu a fost aprinsă cu porţile închise decât în 1984, când organizatorii eleni au vrut să protesteze împotriva caracterului comercial al Jocurilor Olimpice de la Los Angeles.

Actriţa Xanthi Georgiou, costumată în antică preoteasă elenă, a aprins flacăra în modul tradiţional, de la razele soarelui trecute printr-o oglindă parabolică.

„În aceste timpuri dificile pe care încă le trăim, Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022 vor fi un moment important pentru a reuni lumea în spiritul păcii, prieteniei şi solidarităţii”, a declarat preşedintele CIO.

După modelul măsurilor drastice luate de autorităţile de la Beijing, fără spectatori străini, Comitetul olimpic elen a întărit măsurile sanitare pentru aceste Jocuri sub pandemie după Tokyo, hotărând ca ştafeta flăcării olimpice să fie „mult mai scurtă decât în trecutul recent”.

Flacăra Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă va fi dusă într-un timp record la Atena, după care va pleca spre Beijing.

Asta înseamnă că ne stau în față mai multe episoade dedicate unei Olimpiade bizare, așa cum a fost și cea din Japonia, din vara care a trecut. Deja ducem dorul acestui anotimp. Bucureștiul nu a văzut, spre exemplu, o rază de soare de mult timp, iar temperatura ne-a făcută să cotrobăim în debarale după hainele groase.

Dar, vremea se încălzește acum, meteorologii ne promit că vom vedea și razele solare, adică sursa de unde a plecat spre lume Flacăra olimpică. Pentru a fi în ton cu atmosfera Greciei antice și moderne, semnez aceste rânduri cu un nume care înseamnă mult pentru civilizația elină.

Aristotel Bunescu

Foto – Arhiva personală

  • Toate postarile cu eticheta:
  • opinii
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Carlsen – în continuare lipsit de motivație

Magnus Carlsen spune că încă „nu este 100% sigur” că va renunța la titlu, dar că este puțin probabil...

SE FORMEAZĂ O STEA DE TELEVIZIUNE – ARINA DELCEA

Doamnelor și Domnilor, Atenție mărită! Vă rugăm insistent să vă opriți din preocupările dumneavoastră cotidiene și să ne acordați câteva...

Începe meciul pentru titlul mondial la șah dintre Magnus Carlsen și Ian Nepomniachtchi

Azi începe în Dubai meciul pentru titlul mondial la șah dintre norvegianul Magnus Carlsen și rusul Ian Nepomniachtchi. În...
promovare onlinespot_img

O carte cu munți interiori

Acum mai bine de o sută de ani, la cumpăna dintre secolul nouăsprezece și secolul douăzeci, Viena fierbea. Fierbea...

The Right Business Choice: Yugo Neumorni & Călin Rangu – Aspecte de Cyber Security într-o lume VUCA

În ediția cu numărul 5 a emisiunii „The Right Business Choice” au participat în calitate de invitați, Yugo Neumorni,...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi