ȘahDiagonala tureiFair play în șah

Fair play în șah

-

promovare onlinespot_img

După o lungă absență, șahul e din nou la știri. La CNN, în The New York Times, la Al Jazeera, în Vice, The Guardian sau Washington Post. La BBC, autorul știrii este lăsat să semneze și cu titlul său de jucător profesionist de șah: ”By Alex Therrien, BBC News journalist and Fide Master chess player”. 

Numai că de data aceasta știrile de top din șah nu sunt ca altădată, despre rezultatul sportiv, despre meciul Fischer – Spasski sau cel dintre Karpov și Kasparov. Sau despre ultima olimpiadă de șah – care, că tot veni vorba, nu a fost nici pe departe atât de menționată la știri. Este vorba de așa numitul scandal de ”cheating”, de înșelăciune, care „zguduie lumea șahului”.

N-o să mai reiau aici pe larg subiectul. Este vorba de un jucător american, pe care campionul mondial, și nu numai el, îl bănuiește că se inspiră în partidele sale din analizele de computer, dar nu în sensul că memorează dinainte variantele de joc, ci că se consultă cu computerul chiar în timpul partidei. Fapt e că toate site-urile, ziarele și televiziunile merg pe această idee că lumea șahului „se zguduie” în urma scandalului. Ei bine, eu cred că nu se clatină nimic și că șahul și șahiștii își continuă drumul și activitatea în ciuda știrilor alarmiste. Turneele se joacă în continuare, în online jucătorii dispută sute și mii de partide pe oră, încontinuu, șahul e practicat ca și până acum, părinții continuă să își aducă odraslele la clubul de șah, antrenorii continuă să predea. De fapt, de când au apărut computerele, șahul trăiește cu „înșelăciunea” ca un organism cu un virus. Nu poate scăpa de el, dar are anticorpi și trăiește cu el, într-un fel de armistițiu sau simbioză. Deocamdată nu îl poate elimina, dar asta nu înseamnă că e dat peste cap, „zguduit”, „răsturnat”. Scandaluri de înșelăciune la vârful scenei șahiste au mai fost și probabil vor mai fi. Dar organismul șahist, lumea profundă a celor ce se bucură de șah, este prea mare ca să fie așa de ușor afectat. 

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Adrian Sârbu lansează la 1 septembrie postul de televiziune Aleph News

Astăzi, prima zi de toamnă bogată pentru dumneavoastră,  -  eu așa doresc să fie și așa va fi -...

Teatrul independent, între realitate și idealism

Înainte de a deschide un teatru, se pune o întrebare importantă: ce nou și specific poate oferi spectatorului? În...

PREMII , Editia I – Bucuresti, 8-11 noiembrie 2019

Ediția I Campionatul de Șah Corporate pe Echipe “Pallas Athena”, Bucuresti 8-11 noiembrie 2019 PREMII TOTALE IN VALOARE TOTALA DE...
promovare onlinespot_img

Ian Nepomniachtchi: Atât Mare Maestru în șah, cât și jucător de DOTA

Șalanger la titlul de campion mondial la șah, rusul Ian Nepomniachtchi a jucat într-un timp DOTA la un nivel...

Muncind în armonie cu noi înșine

Ardeam de nerăbdare să intru tumultos în arena profesională când am terminat facultatea. Mi-am îngăduit cu greu lunile de...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi