CulturăExtratereștri în Piața Sfatului

Extratereștri în Piața Sfatului

-

promovare onlinespot_img

 – Hârtia e din Germania, că la noi nu se mai găsește, îmi spune domnul de la stand, ținând în mână o carte frumos legată, cu foi care altădată erau rezervate bibliilor. Sunt la Gaudeamus Brașov, târgul de carte din buricul orașului, celebra Piață a Sfatului. În câteva corturi, dintre care unul mai răsărit, se adăpostesc vreo douăzeci de edituri care și-au scos cărțile pe mese. 

 – Și nici în Germania nu se mai găsește așa ușor, și acolo a scăzut cererea.

 – Piața cărților e în declin, îi spun.

 – Da, dar la ei oamenii citesc. La noi nu prea, mai adaugă interlocutorul meu.

Mă uit în jur. Într-adevăr, lume puțină. Bine, dacă ar fi fost mai multă, ar fi devenit probabil aglomerat, ceea ce acum, pe vremea pandemiei, nici nu se recomandă. Însă oricum, în contrast cu câtă foială este în Piața Sfatului și pe Republicii, Lipscaniul Brașovului, cum ar spune, exagerând, bucureștenii, corturile de Gaudeamus par niște oaze de liniște. 

Asist la o lansare. Noroc cu niște boxe mari, care varsă în piață zisele vorbitorilor și cu transmisia online, care, îmi spune un editor, are câteva sute de vizualizări. Căci altfel pe scaunele special aduse pentru vizitatorii târgului nu se așează nimeni. Stau negre și se cască goale în fața scriitorilor care se chinuie să(-și) mai explice încă o dată de ce s-au apucat de „operă”. 

Intrigați de cuvinte precum „poezie”, „metaforă”, „narațiune”, „ficțiune”, revărsate intempestiv peste Piața Sfatului, obișnuită cu clinchete de veselă și ciocniri de halbe de bere, câțiva trecători se opresc și ciulesc urechile. Se întâmplă ceva nenatural, or fi aterizat niște extratereștri în orașul lor. Doi asistenți sanitari plictisiți aflați în apropiere se așează pe o bordură mai înaltă ca să perceapă și să priceapă mai bine fenomenul. De la masa lui înconjurată de scaune oarbe, scriitorul îi salută. În medie, într-un minut oamenii se dezmeticesc și pornesc mai departe pe lângă corturi, spre toneta de înghețată sau cea de covrigi. Sunt, totuși, niște produse mai ieftine decât o carte – și unde pui că sunt și gustoase. Mestecatul va fi mereu mai ușor decât cititul; și cine nu vrea să își conserve energia?! Nici pe Facebook nu merg lucrurile mai bine. Un frustrat îl înjură pe scriitor, tulburând puțin liniștea eterică a „vizualizărilor”. „Sute, mii, de vizualizări și nicio comandă”, îmi destăinui editorul. Internetul e solidar cu Piața Sfatului.

Puțină agitație s-a stârnit la sfârșit. Scriitorii s-au cumpărat în general între ei, dar au fost și câțiva brașoveni care au băgat mâna în buzunar pentru cărți. Însă și ei îmi păreau profesioniști; spun asta pentru că nu prea am văzut cumpărători de o singură carte. Cine cumpăra, cumpăra un teanc de vreo cinci volume. 

Am plecat pe Republicii, printre mame mergând agale cu cărucioarele de copii, turiști incitați de câte ceva nou pentru ei, ospătari ducând mâncarea din localurile de margine pe mesele de centru. În spate, începea o nouă lansare de carte la Gaudeamus Brașov 2021. La ea, nu s-au mai uitat nici asistenții sanitari; alături, începuse între timp un concurs de dans.

Scriitori la datorie.

La stânga, nomazii de la Gaudeamus; pe dreapta, librăria Humanitas din Brașov. Nicio contradicție, ”business as usual”, și aici, și acolo.

Peste drum, e și o librărie Cărturești; aceeași observație, localnicii suportă cu stoicism incursiunea Gaudeamusului.

Centrul Brașovului, sub asediul ofertelor librarilor.

Anticariat vecin cu Biserica Neagră.

 

La ușă e oferta de dumping a anticariatului: cărți la sac.

Totuși, și pe Republicii se face comerț cu cărți. Un vânzător ambulant de cărți îi îmbie pe trecători, dar inițiativa pare ciudată.

Meniul rămâne cea mai citită carte din centru Brașovului, chiar și pe perioada Gaudeamusului.

Strada Postăvarului, o oază de liniște la doi pași de aglomerația din Piața Sfatului și de pe Republicii.

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Planul Național de Redresare și Reziliență – în atenția IMM-urilor

Conform Comunicatului de presă 7 Aprilie 2021 al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, PNRR a fost adoptat de guvern....

Carlsen: „Karjakin vrea să devină martir”

Într-un interviu pentru ziarul norvegian „VG”, Magnus Carlsen a vorbit despre evoluțiile recente care l-au implicat pe Sergey Karjakin....

Despre bunătate și neînfricare

„În ziua de azi, să fii bun înseamnă să fii prost.” Aud, parcă din ce în ce mai des, fraza...
promovare onlinespot_img

Cum s-a ajuns la masacrarea evreilor în Transnistria: „Fă ce vrei, numai lasă-mă în pace!” Interviu cu istoricul Vladimir Solonari

„Românii au vrut să anexeze Transnistria, dar nu au dorit să facă o declarație oficială de anexare pentru că...

Redefinim orizontul afacerilor: Adina Tarry & Cezar Iulian Armașu – Performanța în managementul resurselor umane în imm

În emisiunea „Redefinim orizontul afacerilor” de săptămâna aceasta, Cezar Iulian Armașu împreună cu Adina Tarry au discutat despre performanța...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi