OpiniiLa sfârșitul zileiEterna reîntoarcere a privilegiilor

Eterna reîntoarcere a privilegiilor

-

promovare onlinespot_img

Apropo de discuțiile despre pensiile speciale din România, despre salariile speciale din România, despre regimul special al politicienilor care prin simpla accedere a partidului lor la putere devin „demnitari” cărora li se cuvin de la sine înlesniri și favoruri grase. 

Nu știu cum facem, dar în ciuda tuturor revoluțiilor, privilegiile abia îndepărtate se dau de trei ori peste cap precum în basme și reapar în societate. Să o luăm școlărește pe linia marxistă a succesiunii epocilor istorice și să constatăm că după revoluția comunistă care voia nici mai mult nici mai puțin decât să desființeze clasele întreținătoare de privilegiați, ba chiar în timpul ei, privilegiații au apărut dezinvolți, cu șapcă și insignă, și chiar și cu binecuvântarea lui Lenin, care-i numea „revoluționari de profesie”. Într-o lume declarată perfect egală, privilegiații comuniști au reconstituit imediat o clasă aparte, cu acces separat la bunuri și servicii de care spuneau, cu cinism, că „nu le aparțin”, dar pe care le foloseau exclusiv și gratuit. Exasperat de „confiscarea ideii comuniste”, André Gide exclama la vederea noii clase că în URSS „s-a întors capitalismul”. 

La rândul ei, revoluția capitalistă s-a luptat cu privilegiile aristocraților, dar și după „victoria” ei, politicienii au devenit protejații speciali ai noii ordini sociale, pentru că acum pe umerii lor s-ar fi așezat responsabilitățile guvernării. Aristocrații au plecat, privilegiile lor au rămas pentru „demnitari”. Și regresiunea poate continua; privilegiile deținătorilor de sclavi nu au dispărut din societatea feudală, căci altfel nu am fi vorbit de șerbii legați de moșia boierului. 

Aparent, nu putem trăi în societate fără să generăm o clasă de privilegiați. Chiar și cei ce nu îi aparțin, susțin așa ceva. Căci la ce ar mai aspira ei într-o lume fără privilegii? Nu acesta e sensul tuturor eforturilor de ridicare în ierarhia socială? Ce fel de viață ar fi aceea în care dai din coate și nu ai unde urca? Privilegiul motivează și le umple viața celor mulți, ce altfel nu i-ar putea găsi acesteia nicio noimă. Privilegiul duce însă la revoluție, la revolta față de situația pe care noi o creăm. Dar după victorie, privilegiul se întoarce sub o formă tolerabilă, inițial nerecunoscută ca atare, și ne stimulează pofta de viață. Și astfel ciclul privilegiu – revoluție se reia. 

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

La ce se gândea primul „computer” din istorie

Eu unul țin minte cum au apărut primele programe comerciale de jucat șah. Le puteai găsi în magazinele de...

PALLAS ATHENA – canal video online – cultură – șah – business

In fiecare joi de la ora 18:00 Live online pe pagina de social media si pe youtube. Discuții, dezbateri, mese rotunde...

A apărut numărul 4 al revistei ŞAH!

12 octombrie, 2020 Un număr extrem de bogat! În 108 pagini color sunt prezentate marile confruntări online ale celor mai...
promovare onlinespot_img

Medaliații la Tokyo au fost felicitați de familia regală a României

Suntem deja bine intrați în brumărel. Căldura zilelor când oamenii mergeau pe stradă în tricou sau pantaloni scurți a...

Turneu de șah pentru copii în memoria Regelui Mihai I

Nu știu cum de s-a ajuns aici: la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, sala Victor Ion Popa, are...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi