SportSumoDupă o pauză impusă de pandemie, se reia turneul...

După o pauză impusă de pandemie, se reia turneul de sumo de la Fukuoka

-

promovare onlinespot_img

Mâine începe Kyushu Basho, Cupa Împăratului la sumo care are loc în fiecare an în luna noiembrie. Două sunt noutățile acestei ediții. Pentru prima oară în ultimii doisprezece ani, grila de start nu se mai deschide cu yokozuna Hakuho, deținătorul celor mai multe recorduri din istoria acestui sport. Recent, Hakuho (36 de ani) și-a anunțat retragerea după o carieră de excepție, în care a acumulat titluri precum jucătorul cu cele mai multe victorii în turnee și yokozuna („Mare Campion”, titlul suprem în sumo) cu cea mai lungă activitate competițională.

Și pentru prima oară în ultimii doi ani, turneul se desfășoară iarăși la Fukuoka, orașul cel mai mare din Kyushu, cea mai sudică insulă majoră a arhipeleagului nipon. Din cauza pandemiei, în ultimul timp turneele dotate cu Cupa Împăratului la sumo s-au ținut la Tokyo, dar din iulie ele au început să revină în locațiile tradiționale, care pe lângă Tokyo și Fukuoka mai numără Osaka și Nagoya. 

Turneele anuale ale ligii superioare la sumo se desfășoară în fiecare lună impară a anului, Ryogoku Kokugikan, Prefectura din Tokyo, găzduind jumătate dintre ele.

În absența lui Hakuho, singurul yokozuna rămas în activitate, Terunofuji, tot un rikishi de origine mongolă, are prima șansă la câștigarea turneului din Fukuoka.

__________

Foto: La ultima sa apariție în dohyo, ringul tradițional de sumo, Hakuho (stânga) l-a învins pe Terunofuji, Nagoya, 21 iulie 2021.

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Farmecul discret al stampelor japoneze

Boierițe și boieri dumneavoastră. Vă semnalez un important eveniment plastic din aceste zile. Dar, mai întâi puțină istorie recentă,...

A fost Hitler integru?

Am auzit recent teoria interesantă potrivit căreia Hitler, chiar dacă nu a fost un om moral, a fost o...

Petre Barbu: „Delegatul lui Petre”, editura Integral, 2021

(La rubrica „Autori contemporani” prezentăm cărți emblematice ale unor scriitori cu care ne putem întâlni pe stradă, prin librării,...
promovare onlinespot_img

Arhitectură și acuarelă – legături simbiotice

Universitatea de Arhitectură Ion Mincu a participat la proiectul Noaptea Muzeelor cu o atractivă expoziție de acuarelă, care poate...

Legionari, comuniști și micul compromis

Văd că e de actualitate o temă „istorică”, acroșată prin discuțiile apărute în urma adoptării unei legi de compensare...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi