21 Septembrie 2020
Am avut șah online, am avut șah față în față, acum, stimați cititori ai revistei noastre, o invitație la o competiție de șah hibrid.
Poate unii dintre dumneavoastră nu ați auzit prea multe despre acest sistem. Îl vom lămuri îndată, dacă citiți rândurile următoare.
În perioada 18-20 septembrie s-a desfășurat Campionatul European online pentru juniori (12, 14, 16 și 18 ani), în sistem hibrid: competiția s-a disputat online (pe tornelo.com, noul server înființat de Federației Europene de Șah (ECU, forul organizator), dar cei peste 700 de participanți au jucat nu de acasă, ci de la sală (cu zoom și sharescreen), sub supravegherea unui arbitru local (incinta fiind monitorizată și de la centrul de organizare, prin webcam).
Participanții din România, selectați în urma Concursului Național online din august, au fost grupați la București (15, arbitru: Dinu-Ioan Nicula), Arad (5, arbitru: Alin Câmpeanu) și Iași (3, arbitru: Vladimir Danilov), disputându-se câte 3 runde pe zi, la ritmul de 25 minute KO + 5 secunde/mutare (șah rapid).
Căpitanul echipelor noastre naționale a fost Ion-Șerban Dobronăuțeanu.
Rezultate de vârf au fost obținute de către David Gavrilescu (loc 5 la U18) și Filip Magold (loc 7 la U12), următoarele clasări din rândul băieților fiind ale lui Radu-Fabian Dobre (loc 20 la U14) și Sasha-Matei Crăciun (loc 23 la U12).
La fete, cele mai bune rezultate au fost înregistrate de către Maria Pîrvan (loc 14 la F12) și Miruna-Daria Lehaci (loc 16 la F18), urmate de Alexia-Teodora Puia (loc 26 la F14), Denisa-Andreea Bucur (loc 26 la F18) și Alessia-Maria Ciolacu (loc 29 la F16).
Competiția a fost dominată de reprezentanții Rusiei, cu 6 medalii de aur, câte un titlu revenind juniorilor din Azerbaidjan și, respectiv, Belarus.
Cu alte cuvinte, școala rusească de șah și-a spus din nou cuvântul și a cucerit cele mai multe medalii de aur.
Asta înseamnă că în anii următori, vom avea din nou din Rusia pretendenți serioși la cele mai importante titluri individuale și pe echipe la șah. Asta se va întâmpla atât la masculin, cât și la feminin. Fără prea multe comentarii.
Bucureștiul a jucat la sediul Ministerului Tineretului și Sportului, de pe Strada Vasile Conta, chiar la etajul 8, în sala care poartă numele fotbalistului Gheorghe Hagi.
Încet, încet trecem la șahul clasic, cel cunoscut ca fiind disputat de adversari față în față, fără calculatoare.
Urăm succes competitorilor din țara noastră.
Aristotel Bunescu – UZPR