Mulți vorbitori renumiți de limbă română au simțit, pe pielea lor, ce înseamnă dorul de Breaza. De la Mircea Eliade, la Radu Beligan, de la Mihail Sebastian la Martha Bibescu.
Actualii locuitori ai orașului trăiesc, în aceste zile, bucuria că au și ei o publicație culturală stimulată chiar de dorul de Breaza.
Subliniez că numărul 1 din ,,Breaza culturală” a apărut într-o perioadă când numărul publicaților pe hârtie scade dramatic. Asta în timp ce, nota bene, face vogă și Ziarul Breaza.
Două pagini întregi sunt dedicate vieții trăite în orașul din Prahova de către scriitorului Mihail Sebastian.
,,În căsuța mea de la Breaza am trăit multe ore de odihnă și reculegere. Acolo am citit și mi-am pregătit a doua jumătate a vieții mele. Acolo m-am retras când mă simțeam doborât de muncă sau copleșit de nedreptățile și amărăciunile vieții. Cum intram pe poartă pe poartă uitam parcă tot ce era silă și urâciune, iar lumina mi se părea mai senină”. Sunt cuvintele scrise de Mihail Sebastian și relevate de Viorel Domenico în articolul cu titlul ,,Dor de Breaza”.
După editorialul semnat de Alexandru Cazan, redactor șef, tot Viorel Domenico se ocupă de scriitorii care au conceput aici, la Breaza, pagini memorabile – Mircea Eliade, Mihail Sebastian, Martha Bibescu. Altă categorie este cea a scriitorilor născuți în Breaza: gen. Ion Manolescu, acad. Dan Grigorescu, Titus Vîjeu.
La Breaza locuiește și cântăreața Marina Voica, prezentă cu note de călătorie în SUA. Două pagini sunt dedicate pictorului Vasile Celmare.
Sculptorița de renume mondial Elena Surdu Stănescu și domeniul de vis al scriitoarei Marta Miclescu sunt subiectele cu care ne delectează Anca Popescu, cea care semnează și poemele ,,Labirinturi” nu întâmplător chiar pe coperta publicației, dar și ,,Mai stai” în grupajul de poezie. Aici sunt prezente și versurile ,,În alb” semnate de Mariana Cîlț, – de evidențiat pagina sa cu cenaclul elevilor – ori Cristiana Atanasiu cu ,,Miraj”.
Alte două pagini sunt consacrate scriitorului Titus Vîjeu, născut în oraș, trăitor și acum aici în pandemicii ani 2020 și 2021.
Profesorul Bogdan Ion Mocanu și fata sa explică originea traco-dacică a numelui Breaza. Alte nume prezentate: Valentin Soare, Carolina Dorobanțu, Emanoil Copăceanu, Teodor Castrișanu.
Din universul artelor amintim colecția Nicolae Bărăscu alcătuită din 332 de picturi, sculpturi și lucrări de grafică donate orașului.
Bianca Popa, autoarea inspiratei pagini de Facebook ,,Breaza noastră” scrie despre întâlnirea Laurei Bush, prima doamnă a Americii, cu Iulia Goran, maestră în broderia specifică văii Prahovei, care are acasă un mic muzeu de artă populară.
Tehnoredactarea, editarea și procesarea grafică aparțin lui Marius Mihai Cojocaru, secretarul de redacție și semnatarul portretului realizat pictorului Adrian Stoenică.
În caseta tehnică găsim și numele bibliotecarelor din oraș, Crina Drăguș și Ramona Cojocaru, cele care oferă în fiecare zi șansa oamenilor de aici și de pretutindeni de a cunoaște mirajul unic al cărților.
Dorim publicației viață lungă și mulți cititori.
Aristotel Bunescu – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Imagini: Pixabay și arhiva autorului
Random posts
promovare online