CulturăDorul de Breaza a lansat o revistă

Dorul de Breaza a lansat o revistă

-

promovare onlinespot_img

Mulți vorbitori renumiți de limbă română au simțit, pe pielea lor, ce înseamnă dorul de Breaza. De la Mircea Eliade, la Radu Beligan, de la Mihail Sebastian la Martha Bibescu.
Actualii locuitori ai orașului trăiesc, în aceste zile, bucuria că au și ei o publicație culturală stimulată chiar de dorul de Breaza.
Subliniez că numărul 1 din ,,Breaza culturală” a apărut într-o perioadă când numărul publicaților pe hârtie scade dramatic. Asta în timp ce, nota bene, face vogă și Ziarul Breaza.
Două pagini întregi sunt dedicate vieții trăite în orașul din Prahova de către scriitorului Mihail Sebastian.
,,În căsuța mea de la Breaza am trăit multe ore de odihnă și reculegere. Acolo am citit și mi-am pregătit a doua jumătate a vieții mele. Acolo m-am retras când mă simțeam doborât de muncă sau copleșit de nedreptățile și amărăciunile vieții. Cum intram pe poartă pe poartă uitam parcă tot ce era silă și urâciune, iar lumina mi se părea mai senină”. Sunt cuvintele scrise de Mihail Sebastian și relevate de Viorel Domenico în articolul cu titlul ,,Dor de Breaza”.
După editorialul semnat de Alexandru Cazan, redactor șef, tot Viorel Domenico se ocupă de scriitorii care au conceput aici, la Breaza, pagini memorabile – Mircea Eliade, Mihail Sebastian, Martha Bibescu. Altă categorie este cea a scriitorilor născuți în Breaza: gen. Ion Manolescu, acad. Dan Grigorescu, Titus Vîjeu.
La Breaza locuiește și cântăreața Marina Voica, prezentă cu note de călătorie în SUA. Două pagini sunt dedicate pictorului Vasile Celmare.
Sculptorița de renume mondial Elena Surdu Stănescu și domeniul de vis al scriitoarei Marta Miclescu sunt subiectele cu care ne delectează Anca Popescu, cea care semnează și poemele ,,Labirinturi” nu întâmplător chiar pe coperta publicației, dar și ,,Mai stai” în grupajul de poezie. Aici sunt prezente și versurile ,,În alb” semnate de Mariana Cîlț, – de evidențiat pagina sa cu cenaclul elevilor – ori Cristiana Atanasiu cu ,,Miraj”.
Alte două pagini sunt consacrate scriitorului Titus Vîjeu, născut în oraș, trăitor și acum aici în pandemicii ani 2020 și 2021.
Profesorul Bogdan Ion Mocanu și fata sa explică originea traco-dacică a numelui Breaza. Alte nume prezentate: Valentin Soare, Carolina Dorobanțu, Emanoil Copăceanu, Teodor Castrișanu.
Din universul artelor amintim colecția Nicolae Bărăscu alcătuită din 332 de picturi, sculpturi și lucrări de grafică donate orașului.
Bianca Popa, autoarea inspiratei pagini de Facebook ,,Breaza noastră” scrie despre întâlnirea Laurei Bush, prima doamnă a Americii, cu Iulia Goran, maestră în broderia specifică văii Prahovei, care are acasă un mic muzeu de artă populară.
Tehnoredactarea, editarea și procesarea grafică aparțin lui Marius Mihai Cojocaru, secretarul de redacție și semnatarul portretului realizat pictorului Adrian Stoenică.
În caseta tehnică găsim și numele bibliotecarelor din oraș, Crina Drăguș și Ramona Cojocaru, cele care oferă în fiecare zi șansa oamenilor de aici și de pretutindeni de a cunoaște mirajul unic al cărților.
Dorim publicației viață lungă și mulți cititori.
Aristotel Bunescu – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Imagini: Pixabay și arhiva autorului

Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Chess.com –  interzis în Rusia

Chess.com a fost interzis de agenția guvernamentală rusă Roscomnadzor, „Serviciul federal de supraveghere a comunicațiilor, tehnologiei informației și mass-media”....

Săptămâna în șah: 19 – 25 aprilie 2021. Noii campioni ai României

Alessia Mihaela Ciolacu (Clubul Central de Șah București) și Bogdan-Daniel Deac (CS Politehnica Iași) sunt noii campioni ai României....

Experiență de pictor autentic: Liliana Șerbănescu, de la note muzicale la mirajul culorilor

Stimați cititori, doamnelor, domnișoarelor și domnilor, dragi cavaleri Vă aducem astăzi în centrul atenției o foarte interesantă experiență de pictor...
promovare onlinespot_img

Carlsen rămâne campion mondial la șah, după o nouă gafă a lui Nepo în partida a unsprezecea

Vineri, Marele Maestru Magnus Carlsen a câștigat și partida a unsprezecea a meciului pentru titlul de campion mondial în...

Carnalitatea sunetelor

N-aș fi crezut că sunetele au carnalitatea lor. Învățați cu disponibilitatea concertelor la orice oră am dori noi, am...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi