ȘahDiagonala tureiDin istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 - 1940...

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 – 1940 (XXVIII). Sultan-Khan face furori în Europa

-

promovare onlinespot_img

Numărul apărut în martie 1931 începe cu secțiunea de problemistică, „concursul internațional” al revistei fiind dedicat memoriei fostului ei colaborator I. A. Schiffmann. Astfel, din cele șaisprezece pagini ale ediției, șase ajung a fi dedicate problemelor de mat în două mutări și celor de mat ajutor, problemelor feerice, altor probleme, studiilor. 

Un ecou al relatării ample din numărul trecut privind desfășurarea concursului pentru titlul de campion al Bucureștiului apare la pagina șase. Aici e publicat dreptul la replică al lui Max Wechsler, fost campion al capitalei, care „s-a simțit jignit” pentru că revista a scris că „a fost ajutat mult de noroc”. Revista susține că șahistul a înțeles în mod greșit că referirea a fost făcută la toată cariera sa, de fapt, „autorul articolului n-a făcut decât să-și dea impresiile sale rezultate din felul în care decurs campionatul”; nicdecum nu a fost vorba de o caracterizare a carierei domnului Wechsler. Acesta n-ar fi putut obține rezultate competiționale atât de bune pe baza norocului, deoarece șahul este „un joc al cunoștințelor reale (subl. revistei) și nu al hazardului”.


Din turneele internaționale, în acest număr sunt prezentate și comentate multe partide jucate de Mir Sultan-Khan, născut în India și câștigător al campionatului britanic în 1929 (la vârsta de 26 de ani), 1932 și 1933. Sultan-Khan a fost considerat „un talent natural”, cel mai bun jucător asiatic al momentului. Printre cele opt partide ale lui publicate în revistă este și cea câștigată la Capablanca, în turneul de la Hastings, considerată una dintre cele mai faimoase victorii ale șahistului indian. 

Din numărul de față mai semnalăm apelul lui Alexandru Bibescu la cluburile din țară pentru a fi sprijinit în organizarea campionatului național ca bază de selectare a echipei olimpice; invitația revistei adresată cititorilor ei de a trimite „știri despre viața șahistă a orașelor lor”; înștiințarea din cadrul rubricii „Cronica șahistă” privind înființarea clubului de șah din Miercurea Ciuc, cu un comitet din care face parte și actualul campion al țării, dr. Ion Balogh.

Numărul următor al revistei, 4/ 1931, păstrează aceeași structură: prima parte e rezervată problemisticii, a doua partidelor comentate. În paginile 7-8 sunt publicate două partide de șah prin corespondență jucate de campionul Balogh. Comentariul e tradus din Wiener Schachzeitung, revista de specialitate austriacă. 

Din „Cronica șahistă” aflăm că au fost decise data începerii campionatului național pe anul 1931, precum și locul de desfășurare a acestuia: 11 aprilie 1931, la Palatul Camerei de Comerț. Vor fi maximum 14 concurenți, cu o taxă de înscriere stabilită la 1.000 de lei. La aceeași rubrică apare și știrea privind campionatul orașului Iași. Clasamentul final a fost următorul: D. Bercovici 13,5 puncte; M. Augutștein (redactor al revistei) și B. Grosman 12; P. Leibovici 11; M. Davidsohn, B. Ghenhin și O. Costăchel 10,5; M. Ichim 9; M. Talpalar 8,5; G. D’Albon și I. Marcus 7,5; C. Caraman 6,5; Gh. Strulică și I. Davidovici 6; B. Confeld 3; Schenker și A. Davidovici 1. Primii șase vor juca un turneu suplimentar, câștigătorul acestuia fiind declarat campion al orașului și reprezentant al Iașului la campionatul național din 11 aprilie.

___________________

Foto: Mir Sultan-Khan cu trofeul său de campion la șah al Regatului Unit în 1932. Sursa: Wikipedia/ alchetron.com


Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

GCT Superbet Classic: Rapport, înlocuit în ultimul moment de Deac

Marele maestru ungar Richard Rapport s-a retras în ultimul moment din turneul GCT Superbet Classic (București, România), din motive...

Blocat în Ucraina: Pe un maestru internaţional indian l-a prins războiul la Kiev

Joi dimineață, Anwesh Upadhyaya s-a trezit cu sunetul slab al exploziilor și cu vederea unor oameni care își încarcau...

Bizarerii: Ceremonia de deschidere a unei olimpiade închise

Deși competițiile au început efectiv de două zile, abia vineri este programată festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de...
promovare onlinespot_img

Invitație la MȚR: Vernisajul expoziției personale de pictură Gheorghe I. Anghel

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă joi, 5 august 2021, de la ora 18.00, la vernisajul expoziției personale...

“Vieţi în umbra trecutului”

Există un interes din ce în ce mai mare pentru trecutul rudelor care au avut de suferit în timpul...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi