ȘahDiagonala tureiDin istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 - 1940...

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 – 1940 (XXV). „În aclamațiile mulțimii, Alehin și Capablanca s-au îmbrățișat”

-

promovare onlinespot_img

Numărul 12/ 1927 se deschide cu un editorial despre recent încheiatul meci pentru titlul mondial dintre Capablanca și Alehin. Editorialul este nesemnat, dar ca și la numărul trecut, sunt indicii stilistice că îi aparține redactorului și fondatorului revistei, Anatole Ianovcic. Autorul face o sinteză a ecourilor înregistrate după meci și a altor informații disponibile în acel moment. Astfel, meciul ar fi avut „cel mai mare număr de remize din istoria șahului”, 25; înaintea lui, doar disputa din 1861 dintre Paulsen și Kolisch a înregistrat un număr semnificativ de remize, 18, deși nici acesta apropiat de cel din meciul din Argentina. Organizarea lui nu a costat doar 10.000 de dolari, cum se știa, ci 15.000 de dolari, „pentru că amândoi maeștrii cu soțiile lor au primit spezele de voiaj precum și întreținerea timp de două luni și jumătate”. Capablanca știa că va pierde încă din partida a 13-a, căci atunci „a scris o scrisoare prietenilor săi din New York în care anunța că în 1929 va juca un match de revanșă cu Alehin și că acest match să fie în trei, adică să participe și dr. Lasker”. În schimb, Laker „a dat a înțelege în diverse articole că e gata să lupte cu Alehin, dacă lumea șahistă i-ar cere-o”. Editorialul include „o scurtă dare de seamă asupra ultimelor 13 partide ale matchului”, care ocupă de fapt o pagină, precum și evocarea „din ziare” a momentului final al meciului: „După ce Capablanca a cedat a 34-a partidă, a ținut o impresionantă cuvântare, recomandând pe noul campion, ca cel mai tare jucător din lume. Dr. Alehin a răspuns că la prima ocazie îi va da prilejul lui Capablanca să-și recâștige titlul. În aclamațiile mulțimii, cei doi prieteni s-au îmbrățișat”. 

Pe următoarele șase pagini sunt publicate partide din meciul Capablanca – Alehin și din „Turneul națiunilor” („prima olimpiadă”) din iulie de la Londra. Șase pagini sunt consacrate studiilor și problemelor, iar „Cronica șahistă” are doar știri externe. Totuși, în cuprinsul revistei există și un anunț intern, referitor la organizarea în „Adevărul Literar și Artistic” a unui concurs național de probleme cu premii începând de la 1.500 de lei. Arbitrii concursului organizat de publicația centrală sunt W. Pauly, C. Seneca și P.I.Negreanu. 

___________

Ilustrații: stere.ro și Wikimedia.

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Imagini comentate: Nu vă pierdeți simțul umorului!

Întorc o nouă filă de calendar. 4 septembrie 2021. Mai este puțin și voi putea părăsi Bucureștiul. Dacă ar...

Fotbalul de loterie

Argument: Pentru că la fotbal și politică au dreptul să se priceapă toți. Aseară m-am uitat la meci. A jucat...

De la Harms

Am găsit recent la Harms cugetarea de actualitate: „Dacă-i să asemuim statul cu organismul uman, eu, în caz de...
promovare onlinespot_img

Proteste, proteste

Iar au fost proteste împotriva restricțiilor adoptate de guvern. Mai reduse ca participare decât cele de luni, dar parcă...

In memoriam Evgheni Sveșnikov (1)

Marele maestru rus Evgheni Sveșnikov a decedat recent, pe data de 18 august 2021, la vârsta de 71 de...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi