Numărul 12/ 1927 se deschide cu un editorial despre recent încheiatul meci pentru titlul mondial dintre Capablanca și Alehin. Editorialul este nesemnat, dar ca și la numărul trecut, sunt indicii stilistice că îi aparține redactorului și fondatorului revistei, Anatole Ianovcic. Autorul face o sinteză a ecourilor înregistrate după meci și a altor informații disponibile în acel moment. Astfel, meciul ar fi avut „cel mai mare număr de remize din istoria șahului”, 25; înaintea lui, doar disputa din 1861 dintre Paulsen și Kolisch a înregistrat un număr semnificativ de remize, 18, deși nici acesta apropiat de cel din meciul din Argentina.
Organizarea lui nu a costat doar 10.000 de dolari, cum se știa, ci 15.000 de dolari, „pentru că amândoi maeștrii cu soțiile lor au primit spezele de voiaj precum și întreținerea timp de două luni și jumătate”. Capablanca știa că va pierde încă din partida a 13-a, căci atunci „a scris o scrisoare prietenilor săi din New York în care anunța că în 1929 va juca un match de revanșă cu Alehin și că acest match să fie în trei, adică să participe și dr. Lasker”. În schimb, Laker „a dat a înțelege în diverse articole că e gata să lupte cu Alehin, dacă lumea șahistă i-ar cere-o”. Editorialul include „o scurtă dare de seamă asupra ultimelor 13 partide ale matchului”, care ocupă de fapt o pagină, precum și evocarea „din ziare” a momentului final al meciului: „După ce Capablanca a cedat a 34-a partidă, a ținut o impresionantă cuvântare, recomandând pe noul campion, ca cel mai tare jucător din lume. Dr. Alehin a răspuns că la prima ocazie îi va da prilejul lui Capablanca să-și recâștige titlul. În aclamațiile mulțimii, cei doi prieteni s-au îmbrățișat”.
Pe următoarele șase pagini sunt publicate partide din meciul Capablanca – Alehin și din „Turneul națiunilor” („prima olimpiadă”) din iulie de la Londra. Șase pagini sunt consacrate studiilor și problemelor, iar „Cronica șahistă” are doar știri externe. Totuși, în cuprinsul revistei există și un anunț intern, referitor la organizarea în „Adevărul Literar și Artistic” a unui concurs național de probleme cu premii începând de la 1.500 de lei. Arbitrii concursului organizat de publicația centrală sunt W. Pauly, C. Seneca și P.I.Negreanu.
___________
Ilustrații: stere.ro și Wikimedia.