ȘahDiagonala tureiDin istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 - 1940...

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 – 1940 (XXII). Prima olimpiadă de șah

-

promovare onlinespot_img

În numărul 6 din iunie 1927, și-a făcut debutul noua grafică a diagramelor, cu care „Revista Română de Șah” va defila decenii la rând, chiar și după 1990. Piesele sunt reprezentate echilibrat, au detalii elegante, care însă nu încarcă diagrama. Ținuta revistei continuă să se îmbunătățească, după cum se vede și în numărul următor, 7/ iulie 1927, încă de la prima pagină.

Numărul menționat se deschide cu articolul intitulat „Comedia greșelilor”. Este de fapt vorba de o preluare din Les Cahiers de L’Echiquier Francais, care comentase cu umor o partidă plină de greșeli jucată în 1897 la Petrograd de către maeștrii ruși Schiffers și Cigorin. După această traducere, revista contribuie la secvența editorială cu un set de „aforisme” despre greșelile din șah; panseurile sunt destul de dubioase, și nu îmi par a face parte din tezaurul consacrat al dictoanelor șahiste: „O greșală conține totdeauna ceva exact”; „Greșeli poate (și are voie!) să facă numai un jucător tare”; „Mutarea greșită, este adesea greu de găsit”; „Se învață în șah numai prin greșeli”; „Greșelile există pentru a fi făcute”; „O partidă de șah este o poveste cu 1001 greșeli”; „Șahul are dreptul său de existență numai prin greșeli”.

Cuprinsul este plasat, ca și în numărul trecut, pe coperta II; din el aflăm de la început lista celor unsprezece partide publicate în această ediție a revistei. Studiile și problemele ocupă patru pagini, față de cele șapte ale partidelor. Revista ține sub observație evoluția pregătirilor pentru meciul pentru titlul mondial dintre Capablanca și Alehin. În articolul „Lupta pentru campionatul lumii” sunt prezentate cele mai recente declarații și evenimente care-i privesc pe ce doi protagoniști. Alehin e citat spunând că știe ce „luptă grea” îl așteaptă, în vreme ce Capablanca își savurează convingătoarea victorie din turneul de la New York. „În urma marii victorii pe care a repurtat-o Capablanca la recentul turneu de șase maeștri din New-York, concetățenii săi din Havana (Cuba) i-au făcut o primire entuziastă. Circulația în tot orașul a fost oprită timp de o oră, iar mii de oameni l-au aclamat și sărbătorit ca pe un adevărat erou”, scrie revista în articolul menționat.

La rubrica „Cronica șahistă” apar detalii despre pregătirile campionatului național al României, la care deja s-au înscris, anunță revista, 27 de șahiști. Din acest motiv, vor fi grupe de calificare, urmând ca turneul final să aibă douăsprezece participanți. Turneul va avea loc „în localul Cercului de Șah Sfatul Negustoresc (sala festivă) din Calea Victoriei, Pasagiul Imobiliara”, începând cu 15 august. Taxa de înscriere pentru cei din București este de 1.000 de lei, în vreme ce pentru cei din provincie este de 500 de lei. Jucătorii vor avea o diurnă de 250 de lei pe zi, pentru cazare și masă. Campionul va primi ca premiu 15.000 de lei, iar vicecampionul 10.000 de lei. Interesantă e proveniența fondurilor pentru organizarea campionatului (stadiul din data de 1 august): 18.000 de lei din taxele de înscriere, 10.000 din „lista doamnei Loewenton”, 10.000 de la „un comitet de doamne”, câte 10.000 de lei de la clubul Sfatul Negustoresc și de la clubul din Timișoara, câte 5.000 de la Iași, Cernăuți și Camera de Comerț – București, 4.000 de la Sibiu, 3.100 „adunate de d-l R. Herland – junior”, 2.600 Craiova, 1.000 Botoșani, 300 Rădăuți; totalul e de 83.700 lei. Pentru că e considerat un eveniment major, următorul număr al revistei îi va fi consacrat; ba mai mult, va fi un număr dublu, cuprinzând darea de seamă a Congresului FRȘ desfășurat în același timp, dar și „descrierea amănunțită a campionatului, fotografiile participanților și multe partide”. 

O altă știre a „Cronicii șahiste” este despre Turneul Națiunilor de la Londra. Deși revista nu o numește astfel, este vorba de competiția considerată prima olimpiadă oficială de șah, la care România nu a participat. Totuși, revista arată că „la turneul principal a luat parte și d-l dr. Ioan Balogh din Mercurea Ciuc”, fără să precizeze în ce calitate. Au fost 16 echipe participante, Ungaria ocupând primul loc cu 40 de puncte, urmată de Danemarca (38,5 puncte) și Anglia (36,5 puncte).

___________

Foto: Imagine din timpul primei olimpiade șah desfășurate la Londra în iulie 1927. Sursa: Wikimedia

Ilustrație revistă: stere.ro

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Detașarea

Lista pe care am făcut-o la finalul anului trecut cu cărți de memorialistică despre perioada comunistă se îmbogățește cu...

Pledoarie pentru cinematografia de calitate

19 florar 2021. 19 mai este o dată emoționantă în istoria filmului. Două figuri tragice, mă gândesc la  John...

Știi că ești și ceea ce citești?

Voi începe cu o mărturisire, surprinzătoare pentru cineva care scrie despre dezvoltare personală în era digitală. Nu am avut...
promovare onlinespot_img

Îl așteptăm pe Moș Crăciun

O pictoriță cu un talent deosebit ne demonstrează astăzi că scrie foarte bine. Dar, mai întâi, să o lăsăm să...

Un turneu de zile mari

De multă vreme nu am văzut o grilă de start mai înțesată de luptători de sumo atât de dornici...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi