ȘahDiagonala tureiDin istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 - 1940...

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 – 1940 (XV). „Revista de Șah trebuie să își termine viața…”

-

promovare onlinespot_img

Opt pagini are revista nr. 17/ 1 septembrie 1926, la care se adaugă cele patru coperți. În deschidere, revista publică alte două diagrame dedicate problemistului Wolfgang Pauly, una de la un autor din Turnu Roșu, cealaltă de la un autor din Rio de Janeiro. „Aceste probleme au fost primite cu întârziere, numărul Pauly fiind deja tipărit”, se precizează în subsolul paginii. În clasamentul dezlegătorilor, publicat la pagina 3, conduce tot I. Gross din Botoșani (187 de puncte), care își mărește distanța față de următorul clasat, V. Buharin din Pârlița (181 de puncte). 

Publicația trăiește din producția proprie; publică în continuare două partide din turneul de șah prin corespondență organizat de revistă: I. Gheorghiu (Arad) – A. Grinblat (Bălți) (0 – 1) și J. Sacchetti (Odobești) – I. Gross (Botoșani) (0,5 – 0,5). Din turneele internaționale sunt prezentate partidele jucate la Lake Hopatcong, 1926: Kupchik – Capablanca (0 – 1), Capablanca – Lasker (1 – 0) și la Hanovra, 1926: Rubinstein – Holzhausen (1 – 0)

Urmează un număr dublu, 18 – 19, apărut o lună mai târziu, pe 1 octombrie 1926. Revista insistă pe linia problemisticii; primele cinci pagini sunt de studii și probleme, însoțite de dezlegări ale diagramelor din numerele anterioare. Secțiunea partidelor își ia revanșa însă în următoarele pagini, duble ca număr, unde sunt prezentate confruntări din mai multe turnee internaționale: Trenciaske Teplice (Cehoslovacia), Livorno (Italia), Edinburgh (Scoția), Bardiov (Cehoslovacia). 

 La „Cronica șahistă” aflăm în premieră de o șahistă talentată; este vorba de „d-ra Neha Fihmann” din localitatea Noua-Suliță din Basarabia, unde între 10 august și 16 septembrie 1926 s-a desfășurat campionatul cercului de șah Makkabi. Neha Fihmann a ieșit pe locul 3 cu 11 puncte, după A. Bucareschi și A. Lechter (14 puncte din 18) și înaintea lui M. Glantman (10p.) și I. Heizerigher (9,5p.) La Soroca, continuă rivalitatea din V. Cramarciuc și A. Ianovcic, cu încă un meci direct, adjudecat la limită de redactorul „Revistei de Șah” cu scorul de 6 – 5. 

Cadența lunară (deși în frontispiciu revista se intitulează „bilunară”) este menținută și cu numerele următoare, 20 – 21 din 1 noiembrie 1926. Ediția e împărțită în mod egal între secțiunea de problemistică și cea de partide jucate. În clasamentul dezlegătorilor, Buharin îi ia fața la mustață lui I. Gross (la un singur punct diferență), iar ca știre din domeniu e inserată informația că mai multe reviste internaționale, printre care și British Chess Magazine, au preluat probleme publicate „în concursul trimestrial” al „Revistei de Șah”. Partidele publicate au fost jucate în campionatul Cercului de șah din Iași din mai 1926, în cadrul concursului prin corespondență organizat de „Revista de Șah” și la Congresul Federației de Șah din Biarritz. „Cronica șahistă” include în acest număr numai știri externe.

Ultima pagină a revistei are un text care începe ca un chestionar: „Redacția „Revistei de Șah” se adresează cititorilor săi cu următoarele întrebări: Dacă este nevoie în țara noastră de un organ șahist? Dacă „Revista de Șah” corespunde cerințelor care i se impun de amatori? Cu ce se explică răspândirea ei atât de nesatisfăcătoare printre șahiștii români?” În paragraful următor, este dezvăluit motivul pentru care aceste întrebări au fost lansate: „Pe când revistele străine de șah au tirajul de sute și mii de exemplare, numărul abonaților anuali ai revistei noastre abia ajunge la 60”, precizează redacția. Concluzia e alarmantă: „Ca urmare, „Revista de Șah” trebuie să își termine viața, chiar cu numărul viitor, dacă nu va fi imediat ajutată de cititorii ei, întrucât toate mijloacele noastre materiale sunt epuizate!”

__________

Ilustrație: stere.ro

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Știri din șah: Goldmoney Asian Rapid, Praga, Soci și Chalons-en-Champagne

Goldmoney Asian Rapid, a șaptea etapă a Meltwater Champions, a debutat cu prima zi a turneului round robin care...

Cu ștampilă, fără ștampilă

În cartea Micaelei Ghițescu ceva te impresionează de la început, adică de la copertă. Acolo scrie că e singura...

ȘAH: CS Medicina Timișoara a dominat Superliga. A câștigat și la Open și la Feminin

  20 septembrie, București, anul de grație  2020 După ce ați observat numerologic faptul că ne aflăm într-o zi specială marcată...
promovare onlinespot_img

Olimpiada bizară. Românii pleacă azi în Japonia pentru a concura în trecut

Azi pleacă sportivii români la Olimpiada din 2020. Ediția Jocurilor Olimpice de vară cu numărul 32 a fost programată...

Istoria celei mai puternice regine

Regina este cunoscută drept cea mai puternică piesă de pe tabla de șah, așa că perspectiva de a o...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi