Șah Diagonala turei Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 - 1940...

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 – 1940 (XI). Turneu cu taxă de intrare pentru spectatori

-

promovare online

Revista sare iar o ediție, pe cea din 15 aprilie 1926, însă noul număr din 1 mai este dublu și are 16 pagini în loc de numai opt. El se deschide cu anunțarea rezultatului „primului concurs trimestrial al Revistei de Șah (septembrie – decembrie 1925)”, după cum urmează: la secțiunea mat în trei mutări, premiul 1 – Rafael Cofman din Ismail; premiul 2 – dr. Francisc Rduch din Cernăuți, mențiunea onorabilă 1 – Constantin Gavrilov din Vâlcov, mențiunile onorabile 2 și 3 – același Rafael Cofman; la secțiunea de mat în două mutări, premiul 1 tot Rafael Cofman, premiul 2 – A. Schiffmann din Chișinău, mențiuni onorabile S. Rosenfeld din București, R. Cofman și V. Ianovcic din Chișinău. Apoi urmează alte probleme și studii, componistica ocupând astfel un spațiu total de șapte pagini.

La secțiunea partidelor, este prezentată confruntarea dintre V. Ianovcic și ing. I. C. Gheorghiu din Arad, jucată prin corespondență („la primul turneu prin corespondență al Revistei de Șah”) între 6 ianuarie și 12 aprilie 1926. Partid a avut douăsprezece mutări, ceea ce, raportat la durata desfășurării ei, înseamnă aproximativ o mutare pe săptămână (o mutare fiind constituită, se înțelege, din două mișcări pe tablă, a albului și a negrului).

Alte partide: A. Baratz – D. Janowski, al doilea congres din Hyeres, Franța, 1926, 1 – 0, comentator E. Colle în „L’Echiquier”; M. Romich – H. Muller, același concurs, 1 – 0, note preluate din „L’Italia Scacchistica”; O. Friedmann – J. Hasek, campionatul orașului Praga, februarie 1926, 1 – 0, cu note preluate din „Casopis Ceskoslovenskych Șachistu”. Alte două partide prezentate în revistă au fost jucate la turneul de la Semmering, Austria: R. Spielmann – A. Nimzowitsch, 1 – 0, comentarii de A. K. Haida în „Slovesnky Narod” și Grunfeld – Kmoch, 1 – 0, fără comentarii. Revista dă și diagrama clasamentului turneului de la Dresda, 4 – 14 aprilie 1926, la care au participat, printre alții, Nimzovici, Alehin, Rubinstein, Samisch și Yates. Turneul e ilustrat de partida Alehin – Blumich, cu un sacrificiu de turn al albului la mutarea 14. 

Rubrica „Cronica șahistă” e ocupată în prima parte de expunerea problemelor organizatorice ale nou înființatei Federații Române de Șah. Prin intermediul revistei, federația anunță că e interesată de o unificare a structurii statutelor cercurilor de șah afiliate și de un recensământ al jucătorilor înscriși la cluburi: „Comitetul F. R. Ș. roagă asemenea Cercurile din țară să i se înainteze un tablou nominal a (sic) a tuturor membrilor regulat înscriși în cerc, menționând în dreptu-le calitatea ce reprezintă în Cerc, ocupația, studiile ce posedă, vârsta, starea civilă și domiciliul actual, cum și clasificația membrilor, stabilită după ultimul concurs local.”

Potrivit revistei, „cei mai tari jucători din Cluj” ai momentului sunt dr. Brody, ing. Dragoș, dr. Eross, dr. Neumann, dr. Paliffy și Ferenczy. Ei nu au participat la un turneu local, în care pe primele locuri s-au clasat: dr. I. Szabo, ing. Farago („problemist de primă clasă”), prof. Gabel și dr. Z. Biro. O parte dintre cei menționați vor înfrunta o echipă din Oradea Mare, mai anunță revista. Deocamdată, în Oradea Mare este în desfășurare un concurs de selecție a membrilor echipei reprezentative, în clasamentul intermediar conducând studentul în drept Bauman Geza, Balogh Mihai, Kvisz Ernest, Kiss Akos, dr. Rooz Andreas, dr. Borbely Desideriu, Varadi Desideriu, Langsan Ernest, Aczer Mihai și Rosenfeld Enrico (în total 36 de participanți, împărțiți în patru grupe). 

Spațiul rezervat problemelor în ediția 10/1926 din 15 mai 1926 este mai redus, și nu doar în volum, ci și proporțional cu cele opt pagini ale revistei. Sunt doar două pagini probleme și studii, ceea ce înseamnă un sfert din număr, spre deosebire de jumătate din revistă, cum s-a întâmplat în numărul precedent 8-9 din 1 mai 1926. Este prezentată o altă partidă din „primul turneu de șah prin corespondență organizat de Revista de Șah” (I. Gross, Botoșani – ing. I. C. Gheorghiu, Arad, 2 ianuarie – 5 februarie 1926, 14 mutări, 1 – 0, ceea ce înseamnă un ritm de joc mai rapid decât cel din partida V. Ianovcic – I. C. Gheorghiu, publicată în numărul din 1 mai). Urmează publicare a trei partide jucate în cadrul meciului amical dintre clubul „Caissa” din București și clubul din Constanța, însoțite de comentariile redactorului Ianovcic. Meciul s-a jucat pe 15 și 16 august 1925, la patru mese, tur și retur. Cu toate că Max Wechsler a câștigat ambele partide la masa doi, disputa a fost câștigată de „Caissa”, cu scorul de 4,5 – 3,5. Iată componența echipelor: „Caissa” – I. Mendelssohn, M. Rosenzweig, E. Drescher, C. Seneca; Constanța – G. Serabian, M. Wechsler, B. Kerteș, M. Teodoru.

Reapare un articol de teoria deschiderilor, consacrat de această dată Apărării Indiene (ceea ce azi se numește Indiana Damei). După cum precizează revista, articolul semnat de maestrul Grunfeld este preluat din publicația belgiană „L’Echiquier”.

„Cronica șahistă” ocupă doar o jumătate de pagină, în care e anunțat decesul vicepreședintelui Cercului de Șah Iași, Gheorghe Botez. În onoarea lui, cercul va organiza un campionat „cu ceasornice de control”, în care participanții trebuie să facă cel puțin 16 mutări pe oră. „Fiecare jucător e obligat să-și noteze partidele”, se mai arată în știre, „pentru a se putea decerna premiile de frumusețe și a se hotărâ (sic) publicarea celor mai bune partide. (…) Persoanele străine care vor veni să asiste la campionat vor plăti o taxă de intrare”, se mai arată în nota revistei.

_______________

Ilustrații: stere.ro

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche și la revista Historia. Autor al volumelor „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” – editura Vremea, 2019 și „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” – editura Eikon, 2020.

Random posts

PROFESORUL VICTOR DAN ZLĂTESCU – Două decenii de rememorări ale unei vieți exemplare

La data de 5 noiembrie 2020, s-au împlinit 20 de ani de la trecerea în eternitate a profesorului VICTOR...

Șah clasic: Magnus, campionul mondial, a fost învins după 26 de luni

Șah clasic: Magnus a fost învins după 26 de luni 12 octombrie 2020 Norvegianul Mangus Carlsen, cel mai bun jucător de...

Sertarul cu aplauze, varianta ProTV

Segmentat de revoluție în timpul conceperii, Ana Blandiana a scris un roman intitulat „Sertarul cu aplauze”. Nu știu dacă...
promovare online

Școala de Șah, Școala de Viață

Aceasta postare face parte din Concursul de eseuri pe teme de sah din cadrul Festivalului de Sah Corporate Pallas...

Despre micile plăceri ale vieții

Pe la mijlocul fiecărei luni impare, în Japonia începe un turneu de sumo. De ani, de zeci și de...
promovare online

business

promovare online:

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi