OpiniiLa sfârșitul zileiDestinul ultim al comunismului

Destinul ultim al comunismului

-

promovare onlinespot_img

În țara în care doar unul din o sută de cetățeni are acces la internet se găsește cea mai temută armată de hackeri de pe mapamond. La propriu. Adică este vorba de militari pregătiți și plătiți special pentru a sparge conturi și a fura date confidențiale de pe internet. Țara în cauză este Coreea de Nord, ultima dinastie comunistă a lumii, acum, după ce și în conducerea Cubei nu a mai rămas niciun membru al familiei Castro. 

Influentul săptămânal american The New Yorker a publicat zilele trecute în ediția sa electronică un articol despre mafia de partid și de stat organizată de comuniștii de la Phenian. Articolul începe cu povestea recrutării unor gangsteri japonezi pentru a scoate bani cu carduri falsificate. În timp, scrie revista, regimul nord-coreean ar fi furat astfel două miliarde de dolari. Este singurul stat din lume care se ocupă cu astfel de spargeri, care-și instruiește „funcționarii” cum să fure. „O grupare infracțională cu drapel de stat”, cum a comentat un oficial occidental. Moment la care mă ia iar durerea de cap amintindu-mi de cei ce cad pe spate după fostul președinte Trump care credea că poate discuta cu un asemenea regim. În fine, și ce face conducerea de la Phenian cu banii furați? Doar nu credeți că îi dă la poporul înfometat! Potrivit publicației The New Yorker, îi bagă în megalomanicele programe militare nord-coreene, precum odinioară Stalin care se pregătea să se bată cu democrația până l-a pocnit Hitler. Cu alte cuvinte, se poate spune că Kim Jong Un și-a pus armata să se autofinanțeze, ceea ce nici lui Ceaușescu, alt autofinanțator, nu i-a trecut prin cap. Și Doamne-ferește să i se iasă din cuvânt!

Și Cuba, cum am spus, a luat curba ușor. Și Vietnamul, chiar și China. Nu mai vorbesc de de-alde noi, est-europenii, care, de bine de rău, am început mai demult să cochetăm cu ideea de a scăpa de năravurile cultivate de comunism, inclusiv de cel al furatului de pe unde se poate. Numai Coreea de Nord merge drept înainte, tot înainte! Acesta să fie oare destinul final al comunismului, de pungaș și spărgător de bancomate imperialiste?!

_____________

Foto: newyorker.com

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Fotbal: Lider surpriză în campionatul României

Cine se uită bine la cum arată clasamentul actual, după două etape din actuala ediție a Ligii I la...

Jonathan Penrose, 1933-2021

Jonathan Penrose, de zece ori campion al Marii Britanii la șah, mare maestru la tablă și mare maestru la...

O statuie pentru Caramitru. Patzaichin are deja

Ziua de 5 septembrie 2021 a fost una nefastă pentru personalitățile române în viață. De dimineață, am scris emoționat chiar...
promovare onlinespot_img

Pledoarie pentru cinematografia de calitate

19 florar 2021. 19 mai este o dată emoționantă în istoria filmului. Două figuri tragice, mă gândesc la  John...

UN COPIL SPECIAL: IONUȚ MIHNEA OGNEAN – CAMPION MONDIAL ȘI EUROPEAN LA ȘAH

Pe 11 august când scriu aceste cuvinte este Ziua Internațională a Fiului și Fiicei. Asta înseamnă că fiecare dintre noi...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi