ȘahDiagrama săptămâniiDecizia FIDE: sanctiuni în lumea șahului pentru Rusia și...

Decizia FIDE: sanctiuni în lumea șahului pentru Rusia și Belarus 

-

promovare onlinespot_img

Organismul mondial de conducere al șahului, FIDE, a anunțat că a decis să interzică Rusiei și Belarusului să organizeze orice eveniment mondial de șah după atacul Rusiei asupra Ucrainei.

Potrivit președintelui FIDE, Arkady Dvorkovich, misiunea principală a Consiliului FIDE este de a păstra unitatea FIDE, respectând totodată drepturile fundamentale ale omului consacrate în Carta FIDE.

„FIDE își exprimă îngrijorarea gravă cu privire la acțiunea militară începută de Rusia în Ucraina. FIDE este unită împotriva războaielor și condamnă orice utilizare a mijloacelor militare pentru rezolvarea conflictelor politice. FIDE va lua toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea jucătorilor de șah și a altor membri ai comunității de șah. Nu vor avea loc competiții și evenimente oficiale de șah FIDE în Rusia și Belarus.”, declarație dată de oficialii organizatiei.

FIDE a luat următoarele decizii cheie:

– Rusia și Belarus nu pot găzdui turnee și evenimente oficiale de șah FIDE.

– Jucătorilor ruși și bieloruși nu le este permis să afișeze steaguri naționale la evenimentele clasificate FIDE, iar imnul național nu va fi interpretat.

– FIDE va rezilia toate acordurile de sponsorizare cu companii sancționate și/sau controlate de stat din Rusia sau Belarus.

FIDE condamnă orice declarație publică făcută de membrii comunității de șah în sprijinul acțiunilor militare nejustificate. Acesta a anunțat că doi mari maeștri ruși, Serghei Karjakin și Serghei Shipov, se vor confrunta cu Comisia de etică și disciplină, după ce au postat comentarii controversate online.

Având în vedere că organizația este finanțată în mare parte de către donatori și sponsori corporativi ruși, această decizie nu a fost ușor de luat.

Consiliul FIDE a mai sugerat că, indiferent de organizarea Olimpiadei de șah 2022, FIDE va organiza Congresul anual FIDE în perioada 27 iulie – 2 august, odată cu data alegerilor de pe 1 august. Congresul FIDE ar trebui combinat cu Olimpiada de șah 2022. Vor avea loc consultări cu potențialii organizatori ai Olimpiadei de șah din 2022, iar datele Congresului FIDE pot fi ajustate dacă nu va avea ca rezultat o întârziere semnificativă a alegerilor. Consiliul FIDE confirmă că alegerile continentale se vor desfășura în conformitate cu prevederile constituționale ale acestora. 

Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

Lectură și acuratețe

Consemnez aici o observație excelentă a profesorului Mircea Flonta găsită în cartea sa „Drumul meu spre filosofie” (2016): „În cercuri...

Recenzie carte business

ANUNT: Cautam redactor, colaborator pentru articole/recenzii de carte din domeniul business, managementul afacerilor, marketing, resurse umane, economic, finante, juridic, piata...

Sertarul cu aplauze, varianta ProTV

Segmentat de revoluție în timpul conceperii, Ana Blandiana a scris un roman intitulat „Sertarul cu aplauze”. Nu știu dacă...
promovare onlinespot_img

One Ocean Summit: soluții practice pentru conservarea și restaurarea ecosistemelor marine

Decizii politice cu impact asupra sănătății oceanului „Oceanul face posibilă viața pe pământ, produce mai mult de jumătate din oxigenul...

Artistul plastic ZuZu Caratanase, laureat al Premiului Academiei Române

Au trecut alegerile, suntem în plină pandemie. Dar, în mod sigur, doriți să citiți și altceva acum, după atâtea...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi