ȘahDiagrama săptămâniiDecizia FIDE: sanctiuni în lumea șahului pentru Rusia și...

Decizia FIDE: sanctiuni în lumea șahului pentru Rusia și Belarus 

-

promovare onlinespot_img

Organismul mondial de conducere al șahului, FIDE, a anunțat că a decis să interzică Rusiei și Belarusului să organizeze orice eveniment mondial de șah după atacul Rusiei asupra Ucrainei.

Potrivit președintelui FIDE, Arkady Dvorkovich, misiunea principală a Consiliului FIDE este de a păstra unitatea FIDE, respectând totodată drepturile fundamentale ale omului consacrate în Carta FIDE.

„FIDE își exprimă îngrijorarea gravă cu privire la acțiunea militară începută de Rusia în Ucraina. FIDE este unită împotriva războaielor și condamnă orice utilizare a mijloacelor militare pentru rezolvarea conflictelor politice. FIDE va lua toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea jucătorilor de șah și a altor membri ai comunității de șah. Nu vor avea loc competiții și evenimente oficiale de șah FIDE în Rusia și Belarus.”, declarație dată de oficialii organizatiei.

FIDE a luat următoarele decizii cheie:

– Rusia și Belarus nu pot găzdui turnee și evenimente oficiale de șah FIDE.

– Jucătorilor ruși și bieloruși nu le este permis să afișeze steaguri naționale la evenimentele clasificate FIDE, iar imnul național nu va fi interpretat.

– FIDE va rezilia toate acordurile de sponsorizare cu companii sancționate și/sau controlate de stat din Rusia sau Belarus.

FIDE condamnă orice declarație publică făcută de membrii comunității de șah în sprijinul acțiunilor militare nejustificate. Acesta a anunțat că doi mari maeștri ruși, Serghei Karjakin și Serghei Shipov, se vor confrunta cu Comisia de etică și disciplină, după ce au postat comentarii controversate online.

Având în vedere că organizația este finanțată în mare parte de către donatori și sponsori corporativi ruși, această decizie nu a fost ușor de luat.

Consiliul FIDE a mai sugerat că, indiferent de organizarea Olimpiadei de șah 2022, FIDE va organiza Congresul anual FIDE în perioada 27 iulie – 2 august, odată cu data alegerilor de pe 1 august. Congresul FIDE ar trebui combinat cu Olimpiada de șah 2022. Vor avea loc consultări cu potențialii organizatori ai Olimpiadei de șah din 2022, iar datele Congresului FIDE pot fi ajustate dacă nu va avea ca rezultat o întârziere semnificativă a alegerilor. Consiliul FIDE confirmă că alegerile continentale se vor desfășura în conformitate cu prevederile constituționale ale acestora. 

Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

Secretul lui Bobby Fischer (partea a doua)

Cu 50 de ani în urmă, în data de 20 iulie 1971, Bobby Fischer și Bent Larsen au jucat...

Cultura la superlativ în Câmpia Bărăganului

În plină Câmpie a Bărăganului, în reședința unui județ de tranzit, cum este județul Ialomița, nu mică este surpriza...

Cât de periculoasă este scăderea nivelului de oxigen din lacurile din întreaga lume? 

Nivelul oxigenului din apele lacurilor din întreaga lume este în scădere. Acest fenomen poate duce la ”sufocarea” faunei sălbatice...
promovare onlinespot_img

Proteste, proteste

Iar au fost proteste împotriva restricțiilor adoptate de guvern. Mai reduse ca participare decât cele de luni, dar parcă...

Alex. Ștefănescu și originile comunismului

Fapt confirmat: este vremea memoriilor. Și pentru că pasiunea pentru acest gen literar este stârnită mai ales de înaintarea...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi