ȘahDiagrama săptămâniiDecizia FIDE: sanctiuni în lumea șahului pentru Rusia și...

Decizia FIDE: sanctiuni în lumea șahului pentru Rusia și Belarus 

-

promovare onlinespot_img

Organismul mondial de conducere al șahului, FIDE, a anunțat că a decis să interzică Rusiei și Belarusului să organizeze orice eveniment mondial de șah după atacul Rusiei asupra Ucrainei.

Potrivit președintelui FIDE, Arkady Dvorkovich, misiunea principală a Consiliului FIDE este de a păstra unitatea FIDE, respectând totodată drepturile fundamentale ale omului consacrate în Carta FIDE.

„FIDE își exprimă îngrijorarea gravă cu privire la acțiunea militară începută de Rusia în Ucraina. FIDE este unită împotriva războaielor și condamnă orice utilizare a mijloacelor militare pentru rezolvarea conflictelor politice. FIDE va lua toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea jucătorilor de șah și a altor membri ai comunității de șah. Nu vor avea loc competiții și evenimente oficiale de șah FIDE în Rusia și Belarus.”, declarație dată de oficialii organizatiei.

FIDE a luat următoarele decizii cheie:

– Rusia și Belarus nu pot găzdui turnee și evenimente oficiale de șah FIDE.

– Jucătorilor ruși și bieloruși nu le este permis să afișeze steaguri naționale la evenimentele clasificate FIDE, iar imnul național nu va fi interpretat.

– FIDE va rezilia toate acordurile de sponsorizare cu companii sancționate și/sau controlate de stat din Rusia sau Belarus.

FIDE condamnă orice declarație publică făcută de membrii comunității de șah în sprijinul acțiunilor militare nejustificate. Acesta a anunțat că doi mari maeștri ruși, Serghei Karjakin și Serghei Shipov, se vor confrunta cu Comisia de etică și disciplină, după ce au postat comentarii controversate online.

Având în vedere că organizația este finanțată în mare parte de către donatori și sponsori corporativi ruși, această decizie nu a fost ușor de luat.

Consiliul FIDE a mai sugerat că, indiferent de organizarea Olimpiadei de șah 2022, FIDE va organiza Congresul anual FIDE în perioada 27 iulie – 2 august, odată cu data alegerilor de pe 1 august. Congresul FIDE ar trebui combinat cu Olimpiada de șah 2022. Vor avea loc consultări cu potențialii organizatori ai Olimpiadei de șah din 2022, iar datele Congresului FIDE pot fi ajustate dacă nu va avea ca rezultat o întârziere semnificativă a alegerilor. Consiliul FIDE confirmă că alegerile continentale se vor desfășura în conformitate cu prevederile constituționale ale acestora. 

Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

Olimpiada bizară. Românii pleacă azi în Japonia pentru a concura în trecut

Azi pleacă sportivii români la Olimpiada din 2020. Ediția Jocurilor Olimpice de vară cu numărul 32 a fost programată...

AVANPREMIERĂ – EXPOZIȚIE DE SCULPTURĂ SEMNATĂ ELENA SURDU STĂNESCU

Veste mare. Între 1 și 15 septembrie are loc la București un important eveniment cultural. Expoziția de sculptură Elena...

Un model de unificare românesc

Un gen de istoriografie de uz mediatic - tributară, bănuiesc, și patriotismului de paradă din timpul comunismului - perpetuează...
promovare onlinespot_img

La moartea unui sportiv

Crizele politice vin și trec, viața merge însă înainte. Dar nu pentru toată lumea. Sâmbătă, 4 septembrie 2021, a...

Descoperitorul de talente: Florica Zamfir vă face un tablou rapid

10 noiembrie, 2021. Pentru o asemenea zi, trebuie neaparat să găsesc un subiect de nota 9 plus cu felicitări,...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi