CulturăArte plasticeDe Ziua Brâncuși, ne amintim vorbele sale: „Priviți sculpturile...

De Ziua Brâncuși, ne amintim vorbele sale: „Priviți sculpturile mele până ce le veți vedea“

-

promovare onlinespot_img

Este 19 februarie, adică Ziua Brâncuși. Începând cu anul 2016, la 19 februarie se sărbătoreşte Ziua Brâncuşi, amintind de data naşterii sculptorului român, respectiv 19 februarie 1876. Legea a fost promulgată de Președintele României la 27 noiembrie 2015.
Încercăm și noi, după puterile subsemnatului, să marcăm acest moment prin câteva amintiri și relatări despre evenimentele la zi din lume.
În primul rând, o experiență personală. Am urmărit cu emoție la Televiziunea Română, în 2006, inedita competiție intitulată Mari Români. Prietenul meu de o viață, criticul literar Dan C Mihăilescu, a făcut atunci o puternică pledoarie pentru Brâncuși. Țin minte filmul său și mă gândesc acum la Dan, când are mobilitatea foarte scăzută din cauza unul atac cerebral.
Pe de altă parte în multe state ale lumii, azi, de 19 februarie, sunt numeroase evenimente, majoritatea organizate de filiale ale Institutului Cultural Român.
Publicul din străinătate, dar și din România, este invitat să îl redescopere pe Brâncuși într-o serie de proiecte online propuse de rețeaua ICR în anul în care se împlinesc 145 de ani de la nașterea marelui sculptor. „Nu căutați formule ascunse sau mistere, ceea ce vă dau eu este bucurie pură. Priviți sculpturile mele până ce le veți vedea“, îi sfătuia Brâncuși pe cei ce se arătau interesați de creațiile sale.
Începând cu ora 11.00, pe canalele de Facebook, Twitter și Instagram ale filialelor Institutului Cultural Român se transmit tot felul de evenimente, vernisaje de expoziții, conferințe, filme, evocări, fotografii, care readuc în memorie profilul artistului.
Filialele ICR din Belgia, Republica Moldova, Portugalia, Anglia, Spania au astfel programe speciale.
La Institutul Cultural Român din Paris are loc spectacolul Sărutul, un eseu vizual fără cuvinte despre opera brâncușiană.
Spectacolul Sărutul, în regia lui Horațiu Mihaiu, producție a Teatrului „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu, va fi difuzat pe pagina de Facebook a ICR Paris vineri, 19 februarie 2021, de la ora 18.00. Un eseu vizual fără cuvinte, cum a fost descris de echipa teatrului, primit cu ovații în România, în 2018, spectacolul va fi văzut acum în premieră internațională. Creație fără cuvinte, bazată pe elementele vizuale și muzicale, spectacolul are vocația de a depăși orice frontieră lingvistică, reușind astfel „să vorbească“ fără cuvinte oricărui iubitor de teatru, de sculptură, de Brâncuși
„Săptămâna Brâncuși“ a început pe 15 februarie 2021, pe canalele de comunicare ale Institutului Cultural Român – Facebook, Twitter și Instagram cu o retrospectivă a expoziției „Brâncuși. Sublimarea formei”, deschisă în perioada 2 octombrie 2019 – 2 februarie 2020 la Palatul Artelor BOZAR din Bruxelles, în cadrul Festivalului EUROPALIA. Cu un număr record de peste 116.000 de vizitatori, a fost cea mai amplă expoziție monografică dedicată lui Brâncuşi în Belgia.
Un documentar de referință din arhiva TVR, „Brâncuși sau școala de a privi“, realizat în anul 1972 de Televiziunea Română în coproducţie cu Televiziunea Franceză, în regia lui Jean Pradinas, după un scenariu al cunoscutului scriitor Marin Sorescu, pe muzică de Gheorghe Zamfir, va fi prezentat și el în rețeaua reprezentanțelor ICR, cu traducere în limba engleză.
De asemenea, mai multe reprezentanțe ale Institutului Cultural Român au pregătit și alte proiecte dedicate sculptorului Constantin Brâncuși, cu prilejul împlinirii a 145 de ani de la nașterea sa.
Nu știu ce program aveți azi, dar cred că este cazul să ne gândim și noi câteva clipe la Constantin Brâncuși.  Eu am chiar două momente. Unul când am scris aceste paragrafe, iar al doilea sper să fie înainte de culcare.
Aristotel Bunescu

 

  • Toate postarile cu eticheta:
  • știri
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Istoricul Gheorghe Onişoru: „În această carte, încerc o estimare convingătoare, finală, a rezultatului alegerilor din 1946”

Istoricul Gheorghe Onişoru a afirmat că alegerile din noiembrie 1946 au fost câştigate „cu majoritate absolută” de către Partidul...

Detalii despre apropiata Olimpiadă din China

Subiectele politice și medicale domnină actualitatea internă. Dar, tot între preocupările din aceste zile sunt și pregătirile pentru viitoarea...

Nona Gaprindashvili vs. Netflix – prima femeie cu titlul de Mare Maestru în șah acuză serialul ”The Queen’s Gambit” de  „o falsitate devastatoare”

Cunoscuta campioană la șah, Nona Gaprindashvili, susține că ”The Queen’s Gambit”, seria nominalizată la Premiile Emmy, a „mințit în...
promovare onlinespot_img

Știri din șah: Campionatul britanic, dominat de veterani

La prima sa revenire la tablă din „exilul” online, campionatul britanic se dovedește dominat de veterani. După 18 luni...

ChessFest 2022 în Trafalgar Square din Londra

Primul festival de șah în aer liber din Marea Britanie, ChessFest, a atras mii de vizitatori în Trafalgar Square...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi