De la Harms

-

promovare onlinespot_img

Am găsit recent la Harms cugetarea de actualitate: „Dacă-i să asemuim statul cu organismul uman, eu, în caz de război, aș vrea să trăiesc în călcâie.”

Se pare că și sfârșitul de aici i s-a tras. Izbucnise războiul, iar el izbucnise la adresa Armatei Roșii, în care nu voia cu niciun chip să se înroleze. A început s-o facă pe nebunul și a fost internat într-un ospiciu, unde a murit de foame în 1942, în Leningradul asediat de naziști. 

Cu Harms m-am întâlnit în liceu. În serioasele ore de matematică, fizică și chimie, fala învățământului comunist de epocă, eu și câțiva colegi plângeam de râs pe sub bănci citind câte-o întâmplare din cartea apărută în 1982 la „Junimea”. 

Între timp, am căpătat îndoieli mari că scrierile lui sunt amuzante; azi mi se par mai degrabă tragice într-un mod amuzant.

Harms a început a fi cunoscut și de către publicul românesc. Un spectacol ratat, cartea pomenită, a fost retipărită după 1990 și au apărut și alte volume din scrierile lui: poeme și teatru la „Tracus Arte”, proză la „Ratio et Revelatio”, Mi se spune capucin la „Polirom”, care reia din textele de la „Junimea”, dar adaugă și altele, care poate la prima selecție au fost prea mult pentru comuniștii pudibonzi (cum ar fi Foma Bobrov și consoarta sa). 

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Două mode

Ce am observat de ceva vreme: nu mai e nevoie să mergi la o lansare de carte ca să...

Și eu sunt antreprenoare: Nicoleta Mariana Orlea – Director Fundraising Autism Voice

Invitata emisiunii „Și eu sunt antreprenoare” a fost Nicoleta Mariana Orlea, Director Fundraising Autism Voice. Nicoleta Orlea a dorit să...

O veste bună: CEDO deschide larg poarta vaccinării obligatorii împotriva Covid-19

Mai mulți părinți din Cehia s-au adresat Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), reclamând faptul că statul le-ar fi...
promovare onlinespot_img

Fotbalul de loterie

Argument: Pentru că la fotbal și politică au dreptul să se priceapă toți. Aseară m-am uitat la meci. A jucat...

Eterna reîntoarcere a privilegiilor

Apropo de discuțiile despre pensiile speciale din România, despre salariile speciale din România, despre regimul special al politicienilor care...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi