De la Harms

-

promovare onlinespot_img

Am găsit recent la Harms cugetarea de actualitate: „Dacă-i să asemuim statul cu organismul uman, eu, în caz de război, aș vrea să trăiesc în călcâie.”

Se pare că și sfârșitul de aici i s-a tras. Izbucnise războiul, iar el izbucnise la adresa Armatei Roșii, în care nu voia cu niciun chip să se înroleze. A început s-o facă pe nebunul și a fost internat într-un ospiciu, unde a murit de foame în 1942, în Leningradul asediat de naziști. 

Cu Harms m-am întâlnit în liceu. În serioasele ore de matematică, fizică și chimie, fala învățământului comunist de epocă, eu și câțiva colegi plângeam de râs pe sub bănci citind câte-o întâmplare din cartea apărută în 1982 la „Junimea”. 

Între timp, am căpătat îndoieli mari că scrierile lui sunt amuzante; azi mi se par mai degrabă tragice într-un mod amuzant.

Harms a început a fi cunoscut și de către publicul românesc. Un spectacol ratat, cartea pomenită, a fost retipărită după 1990 și au apărut și alte volume din scrierile lui: poeme și teatru la „Tracus Arte”, proză la „Ratio et Revelatio”, Mi se spune capucin la „Polirom”, care reia din textele de la „Junimea”, dar adaugă și altele, care poate la prima selecție au fost prea mult pentru comuniștii pudibonzi (cum ar fi Foma Bobrov și consoarta sa). 

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Mica Romă (3): Ion Agârbiceanu, „Licean… odinioară”

Cel de-al treilea volum al seriei „Mica Romă XXI” ni-l reamintește - sau ni-l face cunoscut - pe Ion...

Două sisteme, o emisiune: Metronom

Azi pare desuet ca un realizator de radio sau de televiziune să fie venerat. Considerat infailibil. Urmărit cu sfinţenie,...

Știri din șah: Kramnik Challenge, Saint Louis Rapid & Blitz, RTU Open

Keymer câștigă in extremis Kramnik Challenge Tânărul șahist de geniu, Vincent Keymer, în vârstă de doar 16 ani, s-a calificat...
promovare onlinespot_img

Prefață la o nouă olimpiadă bizară – Beijing 2022

Peste numai câteva zile va avea loc primul eveniment legat de viitoarea ediție a Olimpiadei de iarnă. Astfel, flacăra...

Prigoana tablourilor

Poate mai ţineţi minte o ştire mai veche, de acum aproape zece ani, despre descoperirea într-un apartament din München...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi