De la Harms

-

promovare onlinespot_img

Am găsit recent la Harms cugetarea de actualitate: „Dacă-i să asemuim statul cu organismul uman, eu, în caz de război, aș vrea să trăiesc în călcâie.”

Se pare că și sfârșitul de aici i s-a tras. Izbucnise războiul, iar el izbucnise la adresa Armatei Roșii, în care nu voia cu niciun chip să se înroleze. A început s-o facă pe nebunul și a fost internat într-un ospiciu, unde a murit de foame în 1942, în Leningradul asediat de naziști. 

Cu Harms m-am întâlnit în liceu. În serioasele ore de matematică, fizică și chimie, fala învățământului comunist de epocă, eu și câțiva colegi plângeam de râs pe sub bănci citind câte-o întâmplare din cartea apărută în 1982 la „Junimea”. 

Între timp, am căpătat îndoieli mari că scrierile lui sunt amuzante; azi mi se par mai degrabă tragice într-un mod amuzant.

Harms a început a fi cunoscut și de către publicul românesc. Un spectacol ratat, cartea pomenită, a fost retipărită după 1990 și au apărut și alte volume din scrierile lui: poeme și teatru la „Tracus Arte”, proză la „Ratio et Revelatio”, Mi se spune capucin la „Polirom”, care reia din textele de la „Junimea”, dar adaugă și altele, care poate la prima selecție au fost prea mult pentru comuniștii pudibonzi (cum ar fi Foma Bobrov și consoarta sa). 

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Cele două feluri de a căuta prin anticariate

Sunt două feluri de a căuta prin anticariate. Este unul profesionist, care presupune familiaritate cu localul, cu oferta acestuia,...

Partenie Mihai – campion național la șah prin corespondență. Despre utilizarea internetului

7.5.7. Adică 7 florar, ora 7.00. Sar peste buletinul de știri de la ora 7 difuzat de Radio România...

Treizeci și două de povestiri șahistice în curs de apariție în librării

Așa cum anunțam într-un articol anterior, la editura Eikon din București este în curs de apariție o carte unicat...
promovare onlinespot_img

ȘAH: CS Medicina Timișoara a dominat Superliga. A câștigat și la Open și la Feminin

  20 septembrie, București, anul de grație  2020 După ce ați observat numerologic faptul că ne aflăm într-o zi specială marcată...

Fotbal: Gata! Joi începe campionatul României

După grandiosul spectacol oferit de italieni la turneul final EORO 2020, revenim cu picioarele pe pământ la săracul nostru...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi