Opinii La sfârșitul zilei De la covrigărie la... chiftelărie

De la covrigărie la… chiftelărie

-

promovare online

Înainte de 1989, era un singur tip de magazin de la care puteai cumpăra, de-a valma, pâine, covrigi, saleuri, batoane sau grisine. Nu țin minte să se fi vândut la „Pîine”, cum se scria atunci, plăcinte de fructe sau cu brânză. Singurele puncte separate de desfacere a produselor pe bază de făină erau, dacă nu mă înșel, gogoșeriile. Acolo, un bulgăre de aluat era băgat în ulei încins, făcea în burtă o bulă de aer și era dat așa proaspăt ieșit din baie printr-o plajă de zahăr pudră. Separat, erau cofetăriile cu terase, unde se vindeau prăjituri și sucuri.

După 1989, magazinele de „Pîine” s-au scindat. Unele au devenit „Pâine” – și cu pâinea au rămas. Altele s-au numit „Plăcintării”, „Simigerii”, „Patiserii”, în funcție de specializare. Au venit și francizele de mare succes, care au combinat dulcele cu săratul și congelatul cu proaspăt-coptul. Cine voia, putea să își ia „un snack” pentru drum și din drum. „Pâinea” s-a cam retras prin hipermarketuri sau pe rafturile magazinelor care vindeau și alte produse, alimentare și nu numai. 

Văd însă că acum am pășit în cea de-a doua etapă de diversificare a ofertelor de gustări de la colțul străzii. Și nu mă refer la deja clasicele „șaormerii”, arabe, turcești sau autohtone, și nici la „rotiserii”. Un drum recent prin centrul Bucureștiului, unde ajung de vreun an mult mai rar din motive pe care le bănuiți lesne, mi-a scos în cale niște magazine la care nu m-aș fi gândit. De la franzela din clasicul chioșc de pâine, oferta stradală a ajuns acum la feluri de mâncare sau de desert pe care le credeam incluse doar în meniurile restaurantelor, și nici acolo întotdeauna. Astfel, forțând pe alocuri limba română cu un iz oriental discret (prin sufixul -rie), am dat mai întâi de o „Ciorbărie”. De aici, în loc de covrigul de altădată, poți lua o… ciorbă. Mai încolo, am văzut o „Clătitărie”. Pe filieră franceză probabil, și clătita a ajuns un fel de fast-food, cu prezentare diversă, în funcție de umplutură: de dulceață, de ciocolată, de înghețată, chiar și „cu de toate”, ca la șaorma, unde intră cărnuri sau brânzeturi. Dar culmea noutății în acest domeniu a fost „Chiftelăria” unde se vând… chiftele de toate felurile, marinate sau nu, de porc, de pui, de curcan sau chiar perișoare de borș.

În fața acestei diversități de nișe culinare stradale, nu-mi rămâne decât să mă întreb ce urmează. „Supării”? „Mămăligării”? „Sarmalerii”? S-ar putea să nu aștept prea mult. 

Foto: „Chiftelăria” de pe strada Dorobanți din București. Sursa: facebook.com/chiftelarie

 

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche și la revista Historia. Autor al volumelor „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” – editura Vremea, 2019 și „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” – editura Eikon, 2020.

Random posts

La Cotul Donului

- E bomba ediției, am dat lovitura, țin-te bine! Lui Răducanu îi străluceau ochii de entuziasm, cu toată gâfâiala din...

Procentele pierdute ale Uniunii Sovietice

Cine crede că s-a familiarizat cu felul în care se petreceau lucrurile în timpul comunismului s-ar putea să aibă...

Răfuiala statuilor

(Reiau aici un text de acum aproape trei ani pe care îl scrisesem pentru o revistă intitulată Reporter Global....
promovare online

O veste bună: CEDO deschide larg poarta vaccinării obligatorii împotriva Covid-19

Mai mulți părinți din Cehia s-au adresat Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), reclamând faptul că statul le-ar fi...

Turneul Anului Nou Pallas Athena, Ediția 2021

Turneu online 29.12.2020, ora 18:00 Sistem Elvețian, 5 runde Ritm de joc: 10 minute + 5 secunde Grupa A: pasionați de șah (pasionați...
promovare online

business

promovare online:

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi