La prestigioasa editură Vremea a apărut luna aceasta volumul „De comunişti am fugit, peste comunişti am dat”. Povestea unui refugiat din Basarabia aparţinându-i colegului nostru Ionuţ Iamandi.
Lansarea cărţii va avea loc astăzi de la ora 18, în Sala Media a Muzeului Ţăranului din Bucureşti, Şoseaua Kiseleff nr. 3, şi va fi transmisă pe canalele media partenere ale revistei noastre.
Vor vorbi despre carte scriitoarea Liliana Corobca, istoricul Gheorghe Onişoru şi din Statele Unite, de la Universitatea din Orlando, Florida, istoricul Vladimir Solonari.
Discuţia va fi moderată de către doamna Silvia Colfescu, director editorial al editurii Vremea.
Cartea „De comunişti am fugit, peste comunişti am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” prezintă cazul unui țăran care în 1944 se refugiază din calea Armatei Roşii şi ajunge să se stabilească împreună cu familia în Bărăgan. Aici constată că n-a scăpat de ceea ce a vrut să se ferească – de unde şi numele cărții – şi că e nevoit să trăiască tot în cadrul unui regim comunist pe care îl experimentase deja în 1940 – 1941, cât Basarabia a fost încorporată Uniunii Sovietice.
„Editura Vremea a publicat de curând un mic volum despre urmărirea de către Securitate a unui basarabean refugiat în România în 1944 şi care critica regimul lui Dej, aşteptându-i pe americani ‘împreună cu regele Mihai’. Autorul reconstituirii modului în care a fost supravegheat, turnat, anchetat şi arestat Teodor Caravasile este jurnalistul Ionuț Iamandi. E povestea unui om simplu, care n-a fost un erou, dar a avut curajul să spună în gura mare, într-un mic sat din Bărăgan, ce credea despre ‘hoții de comunişti’”. (Cristian Preda)
„În primul rând, demersul lui Ionuț Iamandi este unul inedit. Nici ficțiune, nici memorialistică, ci documente din arhiva fostei Securități. Autorul analizează fenomenul refugiaților, pornind de la un dosar de urmărire făcut de Securitate, descoperit la CNSAS. Volumul De comunişti am fugit, peste comunişti am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia este şi un omagiu al urmaşilor de azi față de suferința predecesorilor noştri, este o pagină importantă de recuperare a istoriei Basarabiei. Iar în bibliografia domeniului, care sperăm că va fi mai bogată cu timpul, volumul lui Ionuț Iamandi va fi un reper incontestabil.” (Liliana Corobca)
Puteţi asculta mai jos un interviu pe care autorul l-a acordat astăzi la Radio România Actualităţi.