CulturăRaftul AteneiCurajul întreit al Liliei Calancea

Curajul întreit al Liliei Calancea

-

promovare onlinespot_img

A scrie despre lagărele de exterminare naziste este ca și cum ai arunca apă peste plita încinsă. Așa arată și romanul Liliei Calancea, ca o explozie de abur eliberată brusc, frigând. A scrie despre lagărele de exterminare naziste înseamnă deci curaj și perseverare în curaj, pentru că îți propui, ca autor, să stai, să reziști, în suflul aburului încins, până se termină cartea. Ceea ce nu le e multora la îndemână. 

Doar așa pot fi sublimate inimaginabilele lagărelor: pălmuite. Lilia Calancea scrie pălmuit despre ele, cititorii întorcând la așa ceva obraji roșii la fiecare pagină parcursă. Scheletul romanului e simplu, făcut doar cât să susțină strigătul: o introducere, douăsprezece părți, un epilog, nouăsprezece poezii. Tot atâtea palme răsunătoare. 

Noi suntem urmași. Noi nu mai putem scrie memorii. Memoriile le-au scris cei ce au fost împinși să depășească faza groazei. Noi avem luxul îngrozirii. Ce i-a durut pe ei ieri, noi putem striga azi. De aceea apar acum scrieri precum cea a Liliei Calancea. De aici încolo mai sunt doar nuanțe. Lilia Calancea a ales unele, tot cu curaj. Kostenko, gardianul de sus, apăsat de vina totală, deși nu a tras niciodată. Moroz, gardianul de jos, schizofrenicul suprem, care își trăia pe viu boala, în slow motion. Dumnezeu, care întoarce o clipă ochii și apare Treblinka. Descătușare prin contagiune poetică cu Celan. Sunt opțiuni pe care, chiar dacă nu împărtășibile universal, nu avem cum și de ce să le judecăm. Lângă un subiect infinit nu mai contează variațiunea, ci doar proximitatea. 

Secolul 20 nu a fost bolnav numai de comunism – și a spune aceasta este al treilea curaj. Lilia Calancea concentrează în carte la un moment dat foarte bine ce nu am înțeles din acest secol, care se voia moștenitorul răsfățat al din ce în ce mai civilizaților lui predecesori: lecția lagărelor. „Cel mai straşnic pentru om e să devină victima şi călăul propriului popor. Azi stai tolănit în fotoliu şi citeşti gazeta de seara. Maine ajungi kapo de baracă. Nimeni! Nimeni nu-ți poate garanta că nu vei ajunge într-o zi o victimă călău.”

Romanul Liliei Calancea se termină aparent în poezie. De fapt, poemele sunt explozii ale unui fir epic care tremură, plesnește; de fapt, ele sunt presărate prin carte. 

 

Noi nu

 

Noi nu

ucidem oameni

noi sărăcia ura din noi

ucidem.

De ele să scăpăm

vrem

le ardem le gazăm le îngropăm

ardem gazăm îngropăm

le şi le și le

dimineaţa şi seara

noi nu

noi

vrem să scăpăm de infern-

ul nostru,

lucrând la infern-

ul lor.

________________

Lilia Calancea, Sunt oare un călău?, editura Polirom, Iași, 2022.

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Un publicist cu vervă: Garabet Ibrăileanu

A sosit în librării și cel mai recent volum de publicistică aparținându-i lui Garabet Ibrăileanu. Volumul acoperă perioada dintre...

Moș Crăciun ne oferă darul întineririi

Cine poate rezista în fața unui asemnea dar? Iată cum a apărut el în viața mea... Una din marile descoperiri...

Airthings Masters Ziua 8: Carlsen câștigă prima etapă a turneului Campionilor

Campionul mondial MM Magnus Carlsen a câștigat Airthings Masters 2022 învingându-l pe MM Ian Nepomniachtchi în a doua zi a...
promovare onlinespot_img

Carnalitatea sunetelor

N-aș fi crezut că sunetele au carnalitatea lor. Învățați cu disponibilitatea concertelor la orice oră am dori noi, am...

5 medalii de aur pentru România la Balcaniada de șah online juniori

Rezultate foarte bune ale juniorilor noștri la Balcaniada online desfășurată în zilele de 31 octombrie – 1 noiembrie,în condițiile...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi