ȘahDiagrama săptămâniiCum se explică ascensiunea Indiei în elita șahului mondial...

Cum se explică ascensiunea Indiei în elita șahului mondial (II)

-

promovare onlinespot_img

India a devenit rapid o superputere legitimă globală în șah, depășind Statele Unite și China și fiind la același nivel de performanță cu Rusia, puterea dominantă în istoria șahului. Portalul indian rediff.com a încercat să caute explicații pentru această ascensiune (partea a doua; prima parte poate fi citită aici).

***

O altă ipoteză privind succesul șahiștilor indieni ar fi că apariția programelor sofisticate de jucat șah înclină balanța spre importanța mai mare a memoriei decât a calculelor făcute în timp real la masa de joc).

Aceste programe stabilesc tipare în funcție de rezultatul final al unei partide, pe care un jucător le poate pur și simplu memora și aplica mai apoi în timpul partidei.

În această nouă eră a șahului, accentul pe care îl pune sistemul educațional indian pe memorare poate reprezenta un avantaj major.

Doar că revoluția Indiei în șah nu este completă. Cu toți Marii Maeștri pe care îi are, niciunul nu se află în top 10 din lume și niciunul nu poate fi comparat cu Magnus Carlsen, campionul mondial norvegian care i-a luat titlul lui Anand în 2013.

Mai mult decât atât, există și o parte deprimantă când vine vorba de lumea șahului indian. 

Părinții indieni și-au pus în joc toți banii economisiți pentru a-și trimite fiii în turnee internaționale, iar fiicele și-au dat la o parte visurile pentru a-i lăsa pe frații lor să aibă acces la resursele limitate puse la dispoziție. Până și jucătorii importanți trebuie să facă alegeri grele între carieră și șah. 

Chiar și cu noile posibilități digitale, succesul la nivel înalt tot necesită resurse, o echipă de alți jucători, psihologi, manageri și antrenori de fitness.

Dar cel mai important lucru este că, în timp ce se ivesc din ce în ce mai multe oportunități în șah, încă există limitări masive.

Din păcate, toate axele majore ale excluziunii din societatea indiană – identitatea grupului, geografia și sexul – par să afecteze jocul.

Minoritățile dezavantajate, cum ar fi dalitii și musulmanii, sunt slab reprezentate, dacă nu chiar deloc, printre jucătorii de top, la fel ca și jucătorii din regiunile mai sărace din zona Indiei.

În rândul listei extinse de MM ai Indiei, există doar două femei (în timp ce China are nouă). 

Cu toate acestea, India produce în ritm alert noi jucători talentați, majoritatea la nivel de Mari Maeștri.

Dacă problemele sale legate de resurse limitate și rasism pot fi rezolvate, India va deveni cu siguranța o superputere și mai mare în șah.

În filmul The Chess Players, producătorul secolului al XX-lea, Satyajit Ray, ne arată doi nobili egocentrici, care își neglijează soțiile și responsabilitățile oficiale, dar joacă obsesiv șah, în timp ce regatul lor este anexat de britanici.

Colonizarea de succes este descrisă ca abilitatea superioară a Marii Britanii la jocul de șah, o metaforă a strategiei imperiale.

Astăzi, în versiunea mai literală a jocului (inventată în India cu secole în urmă), istoria este inversată: indienii devin treptat Marii Maeștri ai lumii. 

___________

Traducere și adaptare: Iustin Iamandi

Foto: Viswanathan Anand la masa 1 în echipa Indiei la Olimpiada de șah din 2020 organizată online. Sursa: Chessbase India

Random posts

‘Hristos a înviat!’

Am auzit zilele acestea până la saturație salutul tradițional creștin „Hristos a înviat!” Oamenii îl repetă mecanic, iar credincioșii...

Cu decapotabila pe frontul pandemiei

Nu am fost, din perspectiva europeanului obișnuit, dar mai ales din aceea de cetățean al României, partizanul ieșirii Marii...

Breaza în sărbătoare internațională

Liniștitul oraș Breaza are câteva zile pe an în care fierbe efectiv. Două dintre acestea sunt sambata 14 august...
promovare onlinespot_img

Procesul Netflix – Gaprindashvili poate continua

Un judecător a refuzat să respingă procesul pentru defăimare a Marei Maestre Nona Gaprindashvili împotriva companiei Netflix, ceea ce...

Aurel Predescu – o viață dedicată mișcării olimpice

Ca în fiecare domeniu și olimpismul este guvernat de știri care ne bucură, dar și informații care ne întristează. Acest...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi