ȘahDiagrama săptămâniiCum să (nu) trișezi la șah!

Cum să (nu) trișezi la șah!

-

promovare onlinespot_img

Amintindu-mi titlul unui serial de pe Netflix, titlul ar putea fi „Cum să scapi nepedepsit”! Dacă nu ar fi intervenit descalificarea câștigătoarei unei competiții online, probabil că aș fi prezentat, pur și simplu, câștigătorii Campionatelor Mondiale Universitare online de șah rapid și de blitz. Numărul mare de participanți, circa o mie din 84 de țări, a impus distribuirea acestora în 6 grupe la șah rapid și în 4 grupe la blitz., jucându-se 12, respectiv 10 runde. Câștigătorii acestor grupe și cele mai bune clasate fete din fiecare grupă s-au întâlnit apoi într-un turneu final în care au jucat fiecare cu fiecare. Au participat jucători valoroși, unii dintre ei posesori de titluri internaționale. Printre participanți am remarcat și câțiva studenți „întârziați”, însă educația este un proces continuu, care se face și după 30 de ani. Trebuie remarcată participarea numeroasă a studenților români, din țară și din străinătate, precum și clasarea meritorie a unora dintre ei în grupele de calificare. La șah rapid, Andrei-Theodor Dolana a încheiat pe locul 12, cu 8,5 puncte din 12 partide. La blitz, cele mai bune clasări le-au avut Adrian-Simion Sechereș, 7 puncte din 10 puncte, locul 16 în grupa A, Mihnea Costachi, 8 puncte, locul 7 în Grupa B,  Andrei-Theodor Dolana, 8 puncte, locul 9 în grupa C și Radu-Cristian Toma, 7,5 puncte, locul 13 în grupa D.

Știrea despre prima ediție a Campionatelor Mondiale Universitare ar fi trebuit să înceapă astfel: „Mare succes pentru reprezentanții Ucrainei la Campionatul Mondial Universitar online de șah rapid”. În turneul final s-a impus marele maestru Kirill Shevchenko, 18 ani, student la Universitatea de Educație Fizică „Ivan Boberskyi” din Lvov („Ivan Boberskyj” Lviv State Univerity of Physical Culture), în timp ce în competiția feminină titlul a fost atribuit maestrei internaționale Julia Antolak (Polonia), studentă la  Universitatea Rio Grande Valley din Texas (University of Texas Rio Grande Valley), după după descalificarea marii maestre Iulija Osmak (Ucraina). Decizia de descalificare a celei care în 2017 câștiga titlul de campioană a Ucrainei a fost luată după analizarea de către un așa-numit Grup Fair Play al Campionatelor Mondiale Universitare a peste 5 mii de partide, în cursul unei operațuni care a durat 70 de ore. Grupul Fair Play a anunțat că au fost descalificați 20 de participanți, fără a-i numi pe aceștia. Un lucru evident a fost că în finala feminină de șah rapid, „câștigătoarea” avea 4,5 puncte din 5 partide, iar după decizia Grupului Fair Play Iuliya Osmak a ajuns pe ultimul loc, cu 0 puncte, după modificare rezultatelor. Adversarele pe care le învinsese au primit 0,5 puncte, iar singura adversară care îi rezistase a primit un punct întreg în loc de remiză. Organizatorii au explicat că deicizia a fost luată pe baza dovezilor statistice, probelor de pe platforma care a găzduit competiția, probelor fizice și opiniilor experților. De cealaltă parte, Iuljia Osmak a declarat că  a fost descalificată pe baza unei analize statistice a celor cinci partide din finală și și-a exprimat dorința de a face un test cu detectorul de minciuni pentru a contesta decizia organizatorilor. 

Descalficarea câștigătoarei și a altor 19 participanți este încă un semnal că rezultatele turneelor de șah în online pot fi viciate de trișori care găsesc metode de a fi „ajutați” de calculator. În urmă cu 10 ani am încercat să joc șah prin corespondență, dar, la scurt timp, mi-am dat seama că jucam împotriva unor calculatoare, motiv pentru care am renunțat. Din același motiv nu am participat și nu voi participa la turnee online de șah clasic sau de șah rapid. În timpul unei partide este timp suficient pentru a găsi, cu ajutorul calculatorului, cea mai bună mutare. 

Atunci când fapta nu este recunoscută, descalificarea pe baza unor suspiciuni de încălcare a fair play-ului nu este o decizie care ar putea duce, de exemplu, la suspendarea temporară a unui jucător de la competițiile disputate într-o sală de joc. Acest lucru ar putea fi totuși făcut dacă sunt încălcări repetate ale fair play-ului și dacă acestea sunt semnalate Comisiei de Etică a Federației Internaționale de Șah, care poate exclude un jucător de la orice participare la un turneu oficial pe o perioadă de până la 15 ani. 

Dintotdeauna au fost încercări de a transmite mutări sau de a trișa, consultând fițuici cu variante din teoria deschiderilor sau, mai recent, diverse device-uri. Pe vremea când nu existau calculatoare și programe de șah, exista metoda de a transmite o mutare jucătorului aflat la masa de joc, prin intermediul unei sticle de suc. O astfel de manevră a fost făcută, se pare, și de delegația sovietică la meciul pentru titlul mondial dintre Anatoly Karpov și Viktor Korchnoi, de la Baguio (Filipine) din 1978. În cursul unei partide, lui Karpov i-a fost adus la masa de joc un pahar cu iaurt, pe care nu îl solicitase, motiv de proteste din partea delegației lui Korchnoi. 

Metoda „fițuica cu deschideri” am văzut-o la o finală de cadeți, când l-am suprins pe un jucător aflat lângă mine, cu un carnețel ținut sub fund. Nu a fost nevoie de a sesiza arbitrul pentru că, preocupat mai mult de varianta din carnețel decât de poziția de pe tabla de joc, combatantul, care avea piesele albe, a pierdut pe loc, după o mutare preluată din carnețel, calul ajuns pe câmpul d4 într-o variantă din Apărarea Siciliană. Tot „pour les connaisseurs”, o altă experiență personală! În anii 90 jucam într-un open la Băile Herculane, o partidă cu o domnișoară cu un rating ELO bunicel, care, după fiecare mutare din deschidere, dispărea din sala de joc, după care revenea și muta repede și exact, conform teoriei deschiderilor. La un moment dat, am efectuat mutarea, a răspuns imediat și a dat să se ridice de pe scaun, numai că am mutat la fel de repede astfel încât a trebuit să rămână la tablă. Mutarea pe care a făcut-o într-o poziție pe care, în mod clar, nu o înțelegea, i-ar face fericiți pe toți cei care joacă, cu negrul, Indiana Regelui, Gambitul Volga sau Hromadka: cu nebunul din g5 mi-a schimbat calul de pe câmpul f6!

O altă metodă este cea a transmiterii de mutări de pe margine, printr-un cod de semne. Atunci când un antrenor duce mâna de mai multe ori la ureche, la nas sau la un anumit nasture de la sacou, este clar că nu poate fi vorba despre un tic. De aceea este bună măsura de a-i scoate in sală pe spectatori în timpul disputării unui concurs pentru copii. O metodă combinată, cod de semme plus asistența calculatorului a fost utilizată la olimpiada de șah din 2010 de la Khanty-Mansiysk. Un mare maestru francez, Sebastien Feller, a făcut câteva partide foarte bune, cu rezultate pe măsură, ceea ce trezit suspiciuni chiar din partea oficialilor de la Paris. După încheierea competiției, Federația Franceză de Șah a făcut o anchetă și a descoperit că antrenorul aflat în tribună îi transmitea lui Feller, printr-un cod de semne, cele mai bune mutări pe care, la rându-i, le primea pe telefonul mobil de la un alt jucător francez, aflat în camera de hotel, care urmărea în direct partida pe internet, partidă pe care o analiza pe calculator. Cei trei au fost suspendați pentru trei ani din toate competițiile. La scurt timp, a fost luată decizia ca transmiterea partidelor pe internet să fie făcută cu o întârziere de 15 minute, ceea ce a redus eficiența acestei metode de viciere a rezultatului unei partide.

De câțiva ani nu mai este nevoie de un sufleur pentru a trișa, este de ajuns  accesarea unui telefon mobil, care are instalate aplicații de șah. Sunt destui jucători care nu au rezistat tentației de a consulta pe furiș telefonul mobil, cu toate că în timpul unei partide, conform regulamentului, jucătorii nu au voie să aibă asupra lor telefoane mobile sau alte device-uri pe care pot rula programe de șah. Două exemple cu mari maeștri sau, mai bune spus, cu foști mari maeștri! În aprilie 2015 marele maestru georgian Gaioz Nigalidze a fost surprins consultând un dispozitiv electronic în toaleta clădirii în care juca la un turneu în Dubai. Adversarul lui, armeanul Tigran Petrosian (cu un nume identic cu al fostului campion mondial!), sesizase arbitrului faptul că Nigalidze se duce des la toaletă. Dispozitivul fusese ascuns în toaletă înainte de începerea rundei. FIDE l-a suspendat pe Gaioz Nigalidze timp de 3 ani și i-a retras titlul de mare maestru internațional. În 2019 a revenit în sala de joc, însă rezultatele au fost modeste. 

În iulie 2019, în timp ce juca într-un turneu open la Strasbourg, marele maestru ceh de origine letonă Igor Rausis a fost surprins, la fel, în toaletă, în timp ce folosea un telefon mobil. El și-a recunoscut fapta, după care și-a anunțat retragerea din șah. De câteva luni, Igor Rausis era suspectat că trișează pentru că, de multe ori, mutările pe care le efectua erau identice cu cele propuse de programele de șah, iar cele mai recente rezultate îl propulsaseră pe locul 50 mondial. Comisia de etică a Federației Internaționale de Șah l-a suspendat timp de 6 ani de la toate turneele și, totodată, i-a retras titlul de mare maestru internațional lui Igor Rausis, în vârstă de 58 de ani la data comiterii faptei.

***

În turneul final al Campionatului Mondial Universitar online de șah rapid s-a jucat partida dintre marii maeștri Cemil Can Ali Marandi (Turcia) și Kirill Shevchenko (Ucraina) și s-a ajuns într-un final egal. În loc să joace 77.b6 Txa5 78.Rc7 Rg3 79.Rxb7 cu egalitate, Ali Marandi, cu piesele albe, a gafat mutând 77.a6?? A urmat 77…Txb5 78.axb7 [Nu merge nici 78.Tg1+ din cauza 78…Rh4 79.a7 Ta5 80.Tb1 h2 81.Rc7 Txa7 82.Tb4+ Rg5 83.Tb5+ Rg6 84.Tb6+ Rg7 85.Tb1 Ta2 86.Rxb7 Tb2+ cu mare avantaj pentru negru] 78…Txb7+ și albul a cedat. Punct important în lupta pentru titlul de campion mondial universitar pentru Kirill Shevchenko!

_____________

Foto: Campionul mondial universitar, marele maestru ucrainean Kirill Shevchenko. Sursa: Facebook

Stefan Baciu
Ștefan Baciu este jurnalist la Radio România Internațional și maestru FIDE. În perioada studenției a câștigat trei medalii cu echipa Politehnica București în Campionatul național pe echipe mixte, bronz – 1983, argint – 1985 și aur – 1988. Din 1992 este jurnalist la Radio România Internațional, post al Societății Române de Radiodifuziune. A scris comentarii despre mari turnee, a prezentat portrete ale unor personalități din lumea șahului și a transmis pentru Radio România Actualități relatări de la mari competiții organizate în țară sau în străinătate. A fost prezent, ca jurnalist, la patru ediții ale olimpiadelor de șah pe echipe, Istanbul – 2000, Bled – 2002, Torino – 2006 și Dresda – 2008. Atunci când timpul îi permite, se așază la masa de joc, reușind uneori să obțină victorii chiar și partide cu mari maeștri. În 2015 și-a adăugat în palmares două titluri de campion național de veterani la blitz și dezlegări.

Random posts

Zece fizicieni renumiți care au jucat șah 

Șahul este un joc tactic jucat pe o tablă de care se bucură profesioniștii și pasionații din întreaga lume....

Cât de periculoasă este scăderea nivelului de oxigen din lacurile din întreaga lume? 

Nivelul oxigenului din apele lacurilor din întreaga lume este în scădere. Acest fenomen poate duce la ”sufocarea” faunei sălbatice...

Când va veni ziua îmbrățișărilor?

Cică este un semn de afecțiune să stai departe de omul pe care îl iubești, pe care îl prețuiești....
promovare onlinespot_img

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 – 1940 (X) Primul congres al Federației Române de Șah

Din nou sunt opt pagini în numărul următor al revistei, 5/1926 din 1 martie. Deschiderea nu este, iarăși, prea...

Cum se explică ascensiunea Indiei în elita șahului mondial (II)

India a devenit rapid o superputere legitimă globală în șah, depășind Statele Unite și China și fiind la același...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi