CulturăCucerirea nemuririi

Cucerirea nemuririi

-

promovare onlinespot_img

8 florar. Ziua Mondială a Crucii Roșii. Prin marea invenție a elvețianului Jean-Henri Dunant s-au salvat și se vor mai salva numeroase vieți, prin îngrijirea trupului. Dar cine se  îngrijește de sufletele? Cum cucerim nemurirea?
Mai multe soluții se dau în cartea ,,Șapte dimineți” pe care o semnez alături de Dan Iacob, volum care a avut, acum două zile, o avanpremieră la lansarea oficială.


Totul s-a petrecut la Biblioteca ,,Dan Grigorescu” din Breaza, la o nouă reuniune a Salonului literar artistic
Invitați de onoare, Dan Lupu, Manuela Lupu și Tudor Ghiță.
Primul este cronicarul din altă lume așa cum se intitulează unul dintre valoroasele sale volume de poezie. Doamna Manuela Lupu a vorbit despre marile posibilități ale limbii engleze în cunoașterea altor culturi și civilizații de pe meridianele globului. La rândul său, domnul Tudor Ghiță specialist în arta de a salva vieți a relatat câteva din episoadele palpitante cu final fericit petrecute în Breaza, județul Prahova.
Dincolo de limitele vieții, cărțile și tablourile străbat mai departe veacurile și duc în viitorime palpitațiile unor suflete. Păstrate în rafturile bibliotecilor, fie restaurate de specialiști, cărțile și tablourile sunt căi ale nemuririi pe care merită să mergem mereu înainte.
Discuțiile au avut loc în cadrul unei expoziții de mici dimensiuni cu tablouri superbe semnate inconfundabil Vasile Celmare. Este vorba de un artist care a transformat numele în renume. S-a născut chiar la Breaza. A fost profesor la Catedra de artă monumentală a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București.
Tatăl său a fost mecanic la Căile Ferate, acest fapt permițându-i să aibă gratuitate atât la călătoriile cu trenul, cât și la liceu și la internat. Beneficiind de aceste gratuități, a urmat liceul Aurel Vlaicu din București între 1943 și 1951. În 1951 a fost admis la Institutul de Arte Plastice din București, unde i-a avut profesori pe Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Adina Paula Moscu, Ion Marsic.
În anul IV, împreună cu mai mulți colegi, a înființat cenaclul “Ștefan Luchian”. În felul acesta au beneficiat de materiale gratuite de lucru, având în același timp posibilitatea să expună în galeriile bucureștene. Alături de Vasile Celmare, printre membrii cenaclului s-au aflat Ion Nicodim, Constantin Piliuță, Vasile Drăguț, Ion Bitzan, Virgil Almășanu, Blendea.
Vasile Celmare este unul dintre marii inovatori în plastica românească a secolului XX.
Vasile Celmare a realizat, în anii ‘80, mai multe mozaicuri pe fațadele unor instituții moderne din București, Buzău, Ploiești sau Adamclisi. La Buzău a realizat mozaicul de pe clădirea întreprinderii Contactoare, care a fost montat în iarna anului 1985.
A fost realizat un film cu acest evenimetul de la Breaza, pentru a oferi posterității o imagine a efervescenței culturale din micul oraș prahovean.
În zilele următoare sunt programate mai multe lansări oficiale la Breaza, Campina, Ploiești, Piatra Neamț, București. Vom merge apoi în marile orașe ale României. Următoarea etapă este să atacăm granițele. Primele opriri sunt în Belgia și Elveția. Să fim sănătoși să putem ajunge peste tot, trecând peste barierele pandemice.
Aristotel Bunescu – UZPR

  • Toate postarile cu eticheta:
  • cultura
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Femeia de serviciu a dat șah-mat primarului

Stimați cititori, vă propunem astăzi un subiect incredibil, din categoria textelor intitulate relevant realitatea întrece fantezia. Știu că sună bizar,...

Azi se termină consultarea privind euro digital. Primele concluzii

Motto: "Dacă nu poți ajunge bogat, fă-te vecinul unui om bogat". Proverb armean Am ales o mostră de înțelepciune armeană,...

Săptămâna în șah: 1 – 7 martie 2021. De la ficţiune la realitate – ”The Queen’s Gambit” câştigă Globul de Aur

După cum, probabil, aţi aflat, producţia de televiziune 'The Queen's Gambit' a câştigat Globul de Aur pentru cea mai bună miniserie,...
promovare onlinespot_img

Stații de autobuz pentru albine

Mai multe state din europene au decis să ofere o șansă în plus albinelor aflate în pericol de dispariție...

Viața dincolo de ecrane

În 26 mai Anul Domnului 2021 o să vă relatez câteva excentricități care au avut loc în spatele ecranelor. Dar,...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi