Motto: ,,Vreme trece, vreme vine,/ Toate-s vechi şi nouă toate;/ Ce e rău şi ce e bine/ Tu te-ntreabă şi socoate;/ Nu spera şi nu ai teamă,/
Ce e val ca valul trece;/ De te-ndeamnă, de te cheamă,/Tu rămâi la toate rece”. Mihai Eminescu
Mă pregătesc sufletește pentru o sărbătoare la care țin mult – Ziua Culturii Naționale din fiecare 15 ianuarie. Știu, mai este timp, dar intenția este de a marca evenimentul prin mai multe prezențe în cadrul revistei noastre online. Este vorba de numai de experiențe personale, legate de Mihai Eminescu, născut la 15 ianuarie, dată ce a determinat, în 2010, stabilirea Zilei Naționale a Culturii, în România.
Voi începe cu împrejurarea în care am aflat că Eminescu este omul deplin al culturii românești.
Am ales pentru un concediu din tinerețe Păltinișul de lângă Sibiu. În autobuzul care ducea de la Gara Sibiu, până sus în munți, îl văd pe filosoful Constantin Noica.
Intru în vorbă cu el și îmi spune: „Primesc vizite în fiecare seară, după ora 8. Ați citit Jurnalul de la Păltiniș”? Nu citisem încă.
Am fost și eu prin filtrul bizonilor pictați de Vespasian Lungu pe scara cabanei care ducea la celebra sa odaie de la Păltiniș. Noica a cerut expres să fie aceste picturi acolo.
Sunt animalele de la Altamira, pe teritoriul Spaniei, printre cele mai vechi reprezentări vizuale ce datează din Paleoliticul superior, care a început acum 50 de mii de ani.
Am găsit jurnalul la Biblioteca Academiei, iar apoi am revenit la Păltiniș și am privit omul din fața mea cu alți ochi. M-a îndemnat și pe mine, ca pe atâția alții, mai ales că în acte sunt trecut Aristotel, să încep cu Grecia antică. Iată lista cărților pe care le recomanda tuturor celor ce se arătau doritori să înainteze pe calea cunoașterii: Homer cu Iliada și Odiseea, Hesiod Teogonia, Presocraticii, tragicii Eschil, Sofocle, Euripide, 36 de piese în total, Tucidide – Discursul în cinstea eroilor căzuți – deosebirea dintre Atena și Sparta, Platon în întregime, 30 de dialoguri parcurse rând cu rând cu atenție, Aristotel în întregime, stoicii Marc Aureliu, Epictet, Epicur Scrisori, Plutarch în întregime inclusiv Viețile paralele, Plotin în întregime. Trebuie să mai citiți îmi spunea și câteva lucrări de sinteză despre cultura greacă: Hegel, Istoria filosofiei, Nietzsche, Nașterea tragediei, Erwin Rohrde, Psyche, Fusel de Coulanges, Cetatea antică.
Evident, am intrat și eu cu elan tineresc și mare ambiție în toată această materie.
Eram mereu nerăbdători să ne lansăm cu scrierile personale, dar el ne calma mereu spunând: „Nu vă grăbiți, până la 40 de ani purtați pantaloni scurți în cultură”.
Am ajuns la cartea sa „Eminescu sau gânduri despre omul deplin al culturii româneşti,, unde este descris „miracolul” celor 44 de caiete ale poetului, aflate la Biblioteca Academiei Române.
Dacă am început cu Glossă, poem publicat în 1883 în prima carte a lui Eminescu, vom termina tot cu ea, într-o dorință legitimă de a marca, de pe acum, dar și în perioada următoare, Ziua Culturii Naționale.
,,Tu rămâi la toate rece,/De te-ndeamnă, de te cheamă;/ Ce e val, ca valul trece,/ Nu spera şi nu ai teamă;/ Te întreabă şi socoate/ Ce e rău şi ce e bine;/Toate-s vechi şi nouă toate:/Vreme trece, vreme vine”.
Aristotel Bunescu