CulturăCu gândul la cultură

Cu gândul la cultură

-

promovare onlinespot_img

Motto: ,,Vreme trece, vreme vine,/ Toate-s vechi şi nouă toate;/ Ce e rău şi ce e bine/ Tu te-ntreabă şi socoate;/ Nu spera şi nu ai teamă,/
Ce e val ca valul trece;/ De te-ndeamnă, de te cheamă,/Tu rămâi la toate rece”. Mihai Eminescu

 

Mă pregătesc sufletește pentru o sărbătoare la care țin mult – Ziua Culturii Naționale din fiecare 15 ianuarie. Știu, mai este timp, dar intenția este de a marca evenimentul prin mai multe prezențe în cadrul revistei noastre online. Este vorba de numai de experiențe personale, legate de Mihai Eminescu, născut la 15 ianuarie, dată ce a determinat, în 2010, stabilirea Zilei Naționale a Culturii, în România.

Voi începe cu împrejurarea în care am aflat că Eminescu este omul deplin al culturii românești.

Am ales pentru un concediu din tinerețe Păltinișul de lângă Sibiu. În autobuzul care ducea de la Gara Sibiu, până sus în munți, îl văd pe filosoful Constantin Noica.

Intru în vorbă cu el și îmi spune: „Primesc vizite în fiecare seară, după ora 8. Ați citit Jurnalul de la Păltiniș”? Nu citisem încă.

Am fost și eu prin filtrul bizonilor pictați de Vespasian Lungu pe scara cabanei care ducea la celebra sa odaie de la Păltiniș.  Noica a cerut expres să fie aceste picturi acolo.
Sunt animalele de  la Altamira, pe teritoriul Spaniei, printre cele mai vechi reprezentări vizuale ce datează din Paleoliticul superior, care a început acum 50 de mii de ani.

Am găsit jurnalul la Biblioteca Academiei, iar apoi am revenit la Păltiniș și am privit omul din fața mea cu alți ochi. M-a îndemnat și pe mine, ca pe atâția alții, mai ales că în acte sunt trecut Aristotel, să încep cu Grecia antică. Iată lista cărților pe care le recomanda tuturor celor ce se arătau doritori să înainteze pe calea cunoașterii: Homer cu Iliada și Odiseea, Hesiod Teogonia, Presocraticii, tragicii Eschil, Sofocle, Euripide, 36 de piese în total, Tucidide – Discursul în cinstea eroilor căzuți – deosebirea dintre Atena și Sparta, Platon în întregime, 30 de dialoguri parcurse rând cu rând cu atenție, Aristotel în întregime, stoicii Marc Aureliu, Epictet, Epicur Scrisori, Plutarch în întregime inclusiv Viețile paralele, Plotin în întregime. Trebuie să mai citiți îmi spunea și câteva lucrări de sinteză despre cultura greacă: Hegel, Istoria filosofiei, Nietzsche, Nașterea tragediei, Erwin Rohrde, Psyche, Fusel de Coulanges, Cetatea antică.

Evident, am intrat și eu cu elan tineresc și mare ambiție în toată această materie.
Eram mereu nerăbdători să ne lansăm cu scrierile personale, dar el ne calma mereu spunând: „Nu vă grăbiți, până la 40 de ani purtați pantaloni scurți în cultură”.

Am ajuns la cartea sa „Eminescu sau gânduri despre omul deplin al culturii româneşti,,  unde este descris „miracolul” celor 44 de caiete ale poetului, aflate la Biblioteca Academiei Române.

Dacă am început cu Glossă, poem publicat în 1883 în prima carte a lui Eminescu, vom termina tot cu ea, într-o dorință legitimă de a marca, de pe acum, dar și în perioada următoare,  Ziua Culturii Naționale.

,,Tu rămâi la toate rece,/De te-ndeamnă, de te cheamă;/ Ce e val, ca valul trece,/ Nu spera şi nu ai teamă;/ Te întreabă şi socoate/ Ce e rău şi ce e bine;/Toate-s vechi şi nouă toate:/Vreme trece, vreme vine”.

Aristotel  Bunescu

  • Toate postarile cu eticheta:
  • știri
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Cât de periculoasă este scăderea nivelului de oxigen din lacurile din întreaga lume? 

Nivelul oxigenului din apele lacurilor din întreaga lume este în scădere. Acest fenomen poate duce la ”sufocarea” faunei sălbatice...

Pledoarie pentru pictură

Se dedică pictoriței Adriana Bunescu „Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la” ...programul pentru zilele următoare,...

M-am portat

La fluierat bugetarii se pricep mulți. Dar parcă nu mai suntem la fel de riguroși moral când e vorba...
promovare onlinespot_img

George Stoleriu a câștigat surprinzător Memorialul ,,Gheorghe Cristian”

7 septembrie  2020 George Stoleriu, legitimat la Clubul Sportiv Politehnica Iași, a câștigat, duminică, în mod surprinzător, ediția 2020 a...

EURO 2020 între bucurie și tristețe

Mai sunt puține partide și vom cunoaște noua campioană europeană la fotbal seniori. Încercând încă de pe acum o sumară...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi