CulturăCoborârea de pe cruce

Coborârea de pe cruce

-

promovare onlinespot_img

Curierul sună din nou la telefon. Cică este un pachet pentru mine. Sunt la plimbare, în apropiere, nu am plecat prea departe ca să fiu în zonă. Primisem mesajul pe telefon cu o zi înainte că va veni.
Acum, nu trebuie să vă imaginați că se întâmplă cotidian așa ceva. Țin însă să consemnez această întâmplare deoarece s-a întâmplat un lucru deosebit.
O să vă dați seama citind rândurile următoare.
Șoferul mă anunță că este un pachet cam greu. Să fiu atent cum îl transport. Și când deschide ușa mașinii, chiar este de mari dimensiuni. Pentru mine emoțiile sunt mari deoarece știam că urmează să primesc o piesă de mare preț.
Duc pachetul acasă și nu îl desfac imediat. Mai stau cu el rezemat de peretele de lângă biroul de lucru. Orele trec. Anunț expeditorul că a sosit în condiții bune, dar nu știu cum arată încă.
Abia spre seară, când își fac apariția primele stele iau un cuțit puternic. Paranteză. Un gânditor din Rusia spune că avem o existență stelară. Ziua noastră începe la apusul stelelor din noaptea ce a trecut și se termină cu stelele ce răsar pentru seara care vine.
Ajung la conținutul coletului. Este vorba despre…o icoană de mari dimensiuni executată pe lemn. Dar, iată acum detaliile tehnice. Icoana „Coborârea de pe Cruce”.
Pictor Denisa Vasiliu. Dimensiuni: 61,5x44x4 cm. Tehnica: ulei pânză pe lemn de paltin. În imaginea alăturată puteți vedea și dumneavoastră lucrarea.

Este venită din Comuna Hârtop, județul Suceava. Surprinde momentul dureros al coborârii de pe crucea pe care Domnul Iisus Hristos a fost răstignit. Răstignit între doi tâlhari. Sunt vizibile rănile de pe palme și de la coastă.
Alături este un tablou de mai mici dimensiuni. Un înger cu coroană de flori. Jos în dreapta semnătura…Teofan N. Anul Domnului 2021. Este un elev din clasele primare care participă la cercul de pictură coordonat chiar de doamna Denisa Vasiliu.
Îmi aduce aminte de o altă icoană provenită de la doamna Ana – Maria Voinea, din București. A sosit la noi în urmă cu mai multe decenii. Stă și acum la noi pe perete, în locuința de la București.
Icoana din Suceava are multe calități estetice și spirituale. Acum abia încep să le descopăr pe toate. În timp ce scriu aceste cuvinte la tastatură, icoana este lângă mine în așteptarea identificării unui loc potrivit.
Aristotel Bunescu – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

  • Toate postarile cu eticheta:
  • cultura
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Un banal elixir al încântărilor energizante

La ora matinală la care va fi publicat articolul de față îmi voi bea una din cafelele cu mult...

Nici alerta de bombardament nu l-a putut îndepărta pe Ivanciuc de la tabla de șah

Vasili Ivanciuc, celebrul mare maestru ucrainean, tocmai își analiza partida de blitz împotriva lui Magnus Carlsen („o poziție câștigătoare...

Foamea de șah

N-ar fi știut să spună exact când a fost deportat. Dar dacă cineva s-ar fi priceput cum să-l ia,...
promovare onlinespot_img

Procesul Netflix – Gaprindashvili poate continua

Un judecător a refuzat să respingă procesul pentru defăimare a Marei Maestre Nona Gaprindashvili împotriva companiei Netflix, ceea ce...

Concurs pictura pe teme de sah, Editia a II-a

Lucrarile inscrise in concursul de pictura pe teme de sah din cadrul Festivalului de Sah Corporate, Editia a II-a
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi