OpiniiOp-EdCine uită nu merită!

Cine uită nu merită!

-

promovare onlinespot_img

Portretul pe care Dominic Cummings i-l face fostului său șef, Boris Johnson, întărește într-un anume fel impresia că premierul Regatului Unit și fostul președinte american, Donald Trump, chiar au ceva în comun: firea trufașă – cea care i-a făcut să accepte cu greu, spre exemplu, că ambițiile lor se pot împiedica de un nenorocit de virus. Și, dacă Trump ne uluia, anul trecut, cu sfatul adresat americanilor, de a se injecta cu dezinfectant pentru a scăpa de virus, iată că aflăm acum că Johnson se gândea, la rândul lui, să se lase injectat public cu Covid-19, pentru a le demonstra tuturor că boala provocată e doar o simplă răceală, care nu trebuie să sperie pe nimeni.

Ulterior, amândoi au trecut prin boală, americanul făcând o formă medie, iar britanicul una cu adevărat gravă. Dar asemănările se cam opresc aici, iar motivul principal a fost simplu: Johnson trecuse deja cu bine de alegeri, ceea ce l-a făcut mai permeabil la sfaturile consilierilor săi medicali, pe când Trump, exasperat de faptul că virusul devenise principaliul său inamic electoral, ajunsese să vadă în imunologul Anthony Fauci un adevărat dușman personal. Aproape la fel de redutabil și de periculos precum China și președintele ei, Xi Jinping… Mai e nevoie să ne reamintim faptul că, încă de la început, pentru Trump, numele virusului nu a fost Covid-19, ci ”virusul chinezesc”? Sau de faptul că Donald Trump și secretarul de stat Mike Pompeo au sugerat mereu că virusul ”evadase” dintr-un laborator din Wuhan?

Ei bine, iată că subiectul originii covidului revine acum în forță, de data aceasta însă în mandatul lui Joe Biden. Care le-a dat serviciilor secrete 90 de zile să afle dacă virusul a venit printre oameni în chip ”natural”, sau a fost scăpat de sub control din laboratorul din Wuhan. Iar aici nu trebuie uitat nici faptul că Joe Biden, în campania electorală, în luna februarie a anului trecut, l-a numit ”tâlhar” pe președintele Chinei, Xi Jinping. Și nici avertismentul lansat, pe 16 noiembrie trecut, de Henry Kissinger: ”Trebuie să evităm să se ajungă la un conflict cu China, poate chiar să sperăm că se va ajunge la o posibilă cooperare. Pentru că, dacă nu va exista o punte pentru o eventuală cooperare, lumea ar putea aluneca spre o catastrofă comparabilă cu Primul Război Mondial. Istoria ne-a învățat că mari catastrofe pot avea loc dacă societățile alunecă într-o zonă conflictuală. Unele conflicte sunt recurente și pot degenera, așa a izbucnit și Primul Război Mondial. Felul în care țările au gestionat problema pandemiei, atât la nivel de necesități sanitare interne, cât și la nivel de comunicare cu restul lumii, le poate afecta poziția pe plan mondial. Dar nu cred că pandemia de COVID-19 ar trebui gestionată din acest unghi, ci ca o lecție care ne transmite că anumite probleme nu pot fi rezolvate decât în comun, poate chiar cu o soluție globală.”

… Iar eu îmi amintesc de un filmuleț difuzat acum un an, tot cam pe vremea asta. Și care nu și-a pierdut încă sensul, chiar dacă, între timp, medicii din lumea întreagă și-au făcut datoria: au descoperit vaccinul împotriva virusului. Ce au făcut, în același timp, politicienii lumii? Nu la fel de mult bine pentru oamenii pe care îi conduc, din nefericire.

_________________

Foto: Imunologul Anthony Fauci (stânga) și președintele Joe Biden. Sursa: twitter.com/POTUS

Mircea Zamfir
Mircea Zamfir este jurnalist, fost realizator al emisiunii „Interviul Zilei” la BBC World Service - redacția în limba română.

Random posts

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 – 1940 (IV) – O revistă regională

Numărul 3 (pe iulie) al „Revistei de Șah” începe sec, cu un set de 26 de „Probleme de șah”,...

Cei mai buni jucători din istoria șahului

Site-ul chess.com a realizat un top al celor mai mari campioni la șah din toate timpurile. Clasamentul rezultat s-a...

Aveți program luni seara ? Noi vă dăm o invitație greu de refuzat

Nu știu cum stați cu programul pentru săptămâna viitoare, dar eu vreau să vă fac o propunere foarte interesantă...
promovare onlinespot_img

De la revoluţiile de catifea la dictaturile de catifea

Într-un eseu recent, politologul polonez Adam Michnik reașează povestea comunismului est-european în funcție de câteva jaloane. El crede că...

Iranianul Alireza Firouzja, cel mai bun junior din lume la șah, ar putea juca pentru Franța

Federația Franceză de Șah a anunțat că Alireza Firouzja va primi cetățenie franceză, acesta urmând să reprezinte pe viitor...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi