ȘahDiagrama săptămâniiCelebritățile și șahul

Celebritățile și șahul

-

promovare onlinespot_img

Pogchamps este o serie de turnee de șah rezervate amatorilor. Până acum, au fost trei astfel de serii, duminică debutând cea de-a patra, cu premii în valoare de peste 100.000 de dolari. O serie durează două săptămâni și la ea se pot înscrie mai ales celebrități din lumea internetului.

Ținând cont de asta, PogChamps 4 a început de duminică, 29 august. Dacă am aflat ceva din PogChamps-urile anterioare, este că nu trebuie să fii un Mare Maestru pentru a capta atenția cu jocul de șah. Poți să fi un artist care joacă șah, chiar există un număr mare de asemenea persoane, inclusiv mai mulți foști participanți la PogChamps: Bobby Hall alias Logic, Rainn Wilson, Daniel Negreanu și Hafthor Julius Bjornsson pentru a numi doar câțiva.

Șahul este un joc pentru toată lumea, chiar și pentru vedete și oameni care se concentrează pe alte lucruri. Poate de aceea PogChamps există.

Pogchamps 4, ediția din acest an, le-a prilejuit redactorilor de la chess.com, organizatorii acestor serii de concursuri, să facă o listă a celebrităților care au jucat șah la un nivel destul de bun.

Lista cuprinde peste zece nume sonore din film, științe sau sport.

– Humphrey Bogart

Unul dintre cei mai cunoscuți actori din istorie, Humphrey Bogart, a fost, de asemenea, un jucător de șah destul de bun. În 1955, a jucat împotriva Marelui Maestru Samuel Reshevsky într-un simultan.

Fiul lui Bogart, Stephen, a scris un memoriu în 1996 și șahul e menționat în el de câteva ori. Tatăl lui Stephen „credea că ceea ce îi lipsește în actorie este concentrarea”, scrie el. La un moment dat, el menționează că „Bogie a spus că principalul unei bune acțiuni a fost concentrarea. S-ar putea să vă amintiți că primul cadru al lui Rick în Casablanca îl arată jucând șah singur”. 

– Stanley Kubrick

Poate că nimeni din această listă nu lasă șahul să intervină în cariera lui mai mult decât Kubrick.

Kubrick a declarat pentru Newsweek că în timp ce promova The Shining în 1980 obișnuia să joace șah 12 ore pe zi, de la prânz până la miezul nopții, cu mici pauze de masă. Kubrick a jucat la New York în cele mai renumite două locuri în care se joacă șah: atât în Washington Square Park, cât și la Marshall Chess Club.

– George R. R. Martin

În loc să aibă un loc de muncă cu program de 8 ore pe zi și weekenduri libere în care să poată scrie, Martin a reușit să lucreze în weekend și să scrie în timpul săptămânii.

Munca sa din weekend? Organizarea turneelor de șah. El a încercat să se afirme ca și scriitor, exact în momentul în care Marele Maestru Bobby Fischer câștiga campionatul mondial și, prin aceasta, ajutand șahul american să devină mai popular.

În calitate de jucător, Martin a spus că a fost pe o perioadă scurtă de timp jucător profesionist (care ar fi însemnat un rating de 2000 USCF). Alte surse precum Chess.com arată că apogeul său a fost un scor de 1905, chiar unde îl plasează și pagina sa de membru USCF. Probabil că acestea nu sunt inconsecvențe, ci doar arhive incomplete. Importat este că Martin a fost un jucător foarte bun.

Martin este primul dintre puținii oameni din acest articol care are o legătură cu Marele Maestru Garry Kasparov, care și-a numit cartea din 2015 după un citat de-al lui Martin, „Winter is Coming” (Vine iarna).

Din păcate, Martin nu mai joacă șah și nu există arhive ale jocurilor sale. Cu toate acestea, interesul lui Martin pentru joc nu a scăzut, iar el este fan al miniseriei The Queen’s Gambit de pe Netflix.

– Woody Harrelson

Actorul din serialul de televiziune de succes Cheers și filme precum White Men Can’t Jump și Zombieland a făcut prima mișcare ceremonială la Campionatul Mondial din 2018. Ulterior, a participat la emisiunea FIDE cu Maestra Internațională Anna Rudolf și Maestra Internațională Judit Polgar.

Harrelson a vorbit pe scurt despre cât de mult a jucat șah. A început să joace în jurul vârstei de 11 ani și a fost „fascinat de toate posibilitățile”.

Harrelson are o remiză împotriva lui Kasparov pe numele său, deși circumstanțele sunt importante aici. Potrivit ChessGames.com, a fost practic o consultare (chiar una „degajata”) între Harrelson și Marele Maestru Yasser Seirawan. Harrelson a fost puțin mai circumspect în descrierea sa către FIDE, dar a dat de înțeles totuși că cele mai proaste idei de mutări au fost corectate de un Mare Maestru, pe care l-a identificat doar ca și un „campion american” (Seirawan a fost de 4 ori), și care tușea ca semnal pentru schimbarea mutării.

– Arnold Schwarzenegger

Schwarzenegger a promovat șahul mult mai mult decât alți jucători. Seria sa – Arnold Classic – de competiții jucate pe mai multe continente, are o varietate vastă de domenii, printre care se numără și șahul.

Chess.com are un articol despre ediția din Africa a jocurilor sale din 2019, unde Schwarzenegger a mărturisit că juca mult șah în tinerețe.

Twitter este plin de postări în care Arnold se află la o tablă de șah. 

Primul exemplu, o postare de pe contul de Twitter a lui Arnold  Schwarzenegger.

Un alt exemplu ar fi o distribuire a unei postari făcute tot de către Arnold din partea lui Kasparov, care a adăugat o poză și un comentariu.

– Peter Thiel

Acesta este de fapt Maestrul Național Peter Thiel. Antreprenorul miliardar și cofondatorul PayPal a fost suficient de puternic pentru a fi intitulat în Statele Unite și a jucat 10 jocuri clasificate FIDE în 2003. Ratingul său ulterior a fost 2199 FIDE, un punct distanță față de nivelul cerut pentru titlul de Candidate Master (CM), care abia a fost introdus cu un an înainte. Ratingul său USCF a atins un maxim de 2342 și a ajuns la 2287.

Thiel a terminat chiar cu un scor mai bun decât Marele Maestru Hikaru Nakamura într-un turneu. De menționat este că acest lucru s-a întâmplat în anul 2000, când Nakamura avea 12 ani și nici măcar nu era Maestru Internațional încă. Evenimentul a fost USA Open, unde Thiel a terminat pe locul 17 cu 7.0, iar Nakamura cu 6.5, lucru care l-a plasat pe locul 20. Thiel avea deja 33 de ani.

Thiel nu a mai jucat competitiv de ani de zile, dar își face încă timp pentru șah, prezentându-se la Campionatul Mondial 2016 dintre Marele Maestru Magnus Carlsen și Marele Maestru Sergey Karjakin pentru a face prima mișcare ceremonială a departajărilor rapide.

De asemenea, a realizat un documentar de o oră cu Kasparov în 2010, unde au vorbit în principal despre lucruri care nu aveau legătură cu șahul.

– Howard Stern

Howard Stern este șocant de bun la șah. Ani la rând a jucat și a luat lecții și a devenit destul de bun, ajungând la un rating de aproximativ 1700 pe site-ul său preferat de pe internet (ICC).

La fel ca și Kubrick, Stern a jucat adesea la Marshall Chess Club din New York. 

– Alte celebrități care au jucat șah:

Albert Einstein

Prieten apropiat al fostului campion mondial Emanuel Lasker, două partide atribuite lui Einstein pot fi găsite online.

Benjamin Franklin

Membru al United States Chess Hall of Fame, Franklin a spus odată: 

„We learn by chess the habit of not being discouraged by present bad appearances in the state of our affairs, the habit of hoping for a favorable change, and that of persevering in the search of resources.”

Ray Charles

Muzicianul a jucat o partidă neoficială împotriva Marelui Maestru Larry Evans pentru Chess Life în 2002.

____________

Foto: chess.com

Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

Turnee sau meciuri ale candidaţilor?

Ian Nepomniachtchi și-a câștigat dreptul de a-l întâlni în meciul pentru titlul mondial pe norvegianul Magnus Carlsen după ce...

Săptămâna în șah: 8 – 14 martie 2021. Turnee de primăvară

La un an de când a fost declarată pandemia care a dus la un lockdown aproape planetar, calendarul competițional...

Dorul de Breaza a lansat o revistă

Mulți vorbitori renumiți de limbă română au simțit, pe pielea lor, ce înseamnă dorul de Breaza. De la Mircea...
promovare onlinespot_img

Scriitorul DAN IACOB: ,,Întâlnirea cu Noica mi-a marcat întreaga viață”

- Domnule Dan Iacob, după o foarte interesantă incursiune prin lume, prin spiritualitate, prin amintiri și revelații, vă invit...

Varianta Leningrad

Ce este "Varianta Leningrad"? Dacă vrei să afli detalii, completează formularul de mai jos și te vom ține la curent...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi