ȘahDiagrama săptămânii„Cel mai mic volum de literatură de șah” din...

„Cel mai mic volum de literatură de șah” din lume

-

promovare onlinespot_img

La Galați, a avut loc joi lansarea cărții „Șahiștii. Povestiri”, despre care cititorii au mai avut ocazia să se informeze răsfoind paginile virtuale ale revistei noastre. 

De ce la Galați? Pentru că autorul „povestirilor șahistice”, redactorul-șef al revistei de cultură, șah și business „Pallas Athena”, este originar din Galați. Este și explicația pentru care el a spus, la lansarea de joi, că se simte din nou acasă, între atâția prieteni și cunoscuți care l-au înconjurat la prezentarea organizată exemplar de gazdele de la Biblioteca Județeană „V. A. Urechia” prin doamna director Corina Dobre și domnul profesor Adi Secară. 

Cu ocazia evenimentului, profesorul George Enache, de la Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, pornind de la una dintre povestirile din carte, a vorbit despre locul șahului în organizarea rațională a percepției lumii, dar și despre un excentric călător finlandez, care obișnuiește să colinde lumea și să joace câte o partidă de șah în fiecare oraș în care poposește. Profesorul Adi Secară s-a dovedit la rândul lui un atent dezlegător al unor încifrări ale cărții, iar din sală, participanții s-au interesat de aspectele istorice și autobiografice sesizabile în unele povestiri, cum ar fi confruntarea la tabla de șah dintre Hitler și Stalin. 

Autorul volumului „Șahiștii. Povestiri”, Ionuț Iamandi, arătând publicului prezent la lansare mini-cartea „Gambit” de Dimitrie Lupu, Editura Centrului Cultural Dunărea de Jos, Galați, 2013, Colecția „cArtEsențe” nr. 1.

Surpriza zilei a venit din partea aceluiași domn Secară, care la finalul evenimentului i-a dăruit autorului un „volum” inedit de literatură șahistă. Este vorba de povestirea „Gambit” a prozatorului gălățean Dimitrie Lupu, publicată într-o carte cu dimensiunile 27 x 35, dar nu centimetri, ci… milimetri. Cartea are exact 64 de pagini, iar în ziua lansării „Șahiștilor”, autorul ei a împlinit 77 de ani! 

Dacă mai adăugăm că la Galați și Brăila, pe lângă „profesioniștii” consacrați – cum ar fi Adrian Smărăndoiu, de la Clubul Sportiv Municipal Galați – unul dintre cei mai implicați organizatori de evenimente șahiste este Biserica, prin Seminarul din Galați și prin unele parohii ortodoxe, nu poți să nu te gândești că la „Dunărea de Jos” șahul a avut și are în continuare o viață aparte!

Foto: Adriana Catană/ Biblioteca V. A. Urechia Galați

Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

Carnalitatea sunetelor

N-aș fi crezut că sunetele au carnalitatea lor. Învățați cu disponibilitatea concertelor la orice oră am dori noi, am...

Moștenirea lui Stalin

Războiul era încă în toi atunci când Stalin formula către aliații britanici doctrina cordonului sanitar postbelic de la granița...

Șah online: România – Uzbekistan 38-38 în Live Clubs Olympiad

18 octombrie 2020 Echipa de șah online a României a remizat, sâmbătă, scor 38-38, cu formația similară din Uzbekistan. Sâmbătă în...
promovare onlinespot_img

Bogdan Novac, primarul orașului Breaza, împlinește 37 de ani

Primarul face joi 37 de ani. Îi urăm în avans LA MULȚI ANI! În imagine: primarul și echipa cu care...

O SPERANȚĂ CONFIRMATĂ LA OLIMPIADA DE ȘAH ONLINE – MIHNEA COSTACHI

Doamnelor și domnilor, Atenția mărită! De astăzi începe o nouă fază a Olimpiadei online de șah, cea mai mare competiție internațională...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi