ȘahDiagrama săptămâniiCei mai buni jucători din istoria șahului

Cei mai buni jucători din istoria șahului

-

promovare onlinespot_img

Site-ul chess.com a realizat un top al celor mai mari campioni la șah din toate timpurile. Clasamentul rezultat s-a bazat pe rezultatele sportive ale jucătorilor, pe stilul lor de joc și pe influența pe care au exercitat-o asupra dezvoltării acestui joc al minții. Topul este prezentat mai jos, de la locul 10 la locul întâi, la care au fost adăugate trei mențiuni.

10. Alexander Alehin

Alexander Alehin a fost al patrulea campion mondial oficial și a deținut titlul din 1927 până în 1946 (cu excepția perioadei 1935-1937, când i-a cedat temporar titlul olandezului Max Euwe). Alexander Alehin a fost singurul șahist care a încetat din viață fiind campion mondial en-titre. El și și-a apărat cu succes titlul de două ori, împotriva marelui maestru Efim Bogoljubow, în 1929 și 1934.

9. Mihail Tal

MM Mihail Tal, cunoscut și ca „Magicianul din Riga”, a fost al optulea campion mondial oficial.

8. Emanuel Lasker

Emanuel Lasker a fost al doilea campion mondial oficial și a deținut titlul timp de 27 de ani. Domnia sa din 1894 până în 1921 este cea mai lungă a unui campion mondial de șah, iar cariera sa de jucător a durat cinci decenii.

7. Vladimir Kramnik

MM Vladimir Kramnik a fost campion mondial din 2000 până în 2007.

6. Mihail Botvinnik

MM Mihail Botvinnik este cunoscut drept „părintele școlii sovietice de șah”.

5. Anatoli Karpov

MM Anatoli Karpov a fost al 12-lea campion mondial și a domnit între 1975 și 1985, fiind și campion mondial FIDE din 1993 până în 1999.

4. Jose Raul Capablanca

Jose Raul Capablanca a fost al treilea campion mondial oficial și, probabil, cel mai talentat jucător de șah care a jucat vreodată acest joc.

3. Bobby Fischer

MM Bobby Fischer a fost al 11-lea campion mondial oficial, precum și primul și singurul campion mondial american. Este considerat de mulți cel mai faimos jucător de șah din toate timpurile.

2. Magnus Carlsen

MM Magnus Carlsen este campionul mondial în vigoare pentru toate cele trei controale de timp (standard, rapid și blitz). În 2009 a devenit cel mai tânăr jucător din istorie care a atins pragul de 2800 de rating, iar pe 21 aprilie 2014, a atins ratingul maxim și cel mai mare rating atins vreodată, de 2889 de puncte Elo.

  1. Garry Kasparov

MM Garry Kasparov este al 13-lea campion mondial și a deținut titlul din 1985 până în 2000. El a ajuns pentru prima dată pe primul loc în 1984 și, cu câteva excepții minore, a rămas jucătorul numărul unu în lume până în 2006. Kasparov a dominat lumea șahului peste 20 de ani.

Mentiuni:

Paul Morphy

Tigran Petrosian

Viswanathan Anand

Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

Arhitectură și acuarelă – legături simbiotice

Universitatea de Arhitectură Ion Mincu a participat la proiectul Noaptea Muzeelor cu o atractivă expoziție de acuarelă, care poate...

Cei 7 “C” – nu, nu de la criză, ci de la „CUM să facem să Transformăm Adversitatea în Avantaje?”

Autor: Vali Ciocoi - Trainer/ Coach/ Speaker – certificat John Maxwell De ce 7 C ? Pentru că de cifra...

Va ajunge Kremlinul în fața Curții Penale Internaționale?

Partidul Popular European califică invadarea Ucrainei de către Rusia drept o ”crimă internațională”, ceea ce ridică întrebarea dacă Vladimir...
promovare onlinespot_img

Destinul ultim al comunismului

În țara în care doar unul din o sută de cetățeni are acces la internet se găsește cea mai...

Carnalitatea sunetelor

N-aș fi crezut că sunetele au carnalitatea lor. Învățați cu disponibilitatea concertelor la orice oră am dori noi, am...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi