CulturăArte plasticeCastelul Pelișor – o citadelă a artelor plastice 

Castelul Pelișor – o citadelă a artelor plastice 

-

promovare onlinespot_img

Pe 21 martie, la Castelul Pelișor a avut loc festivitatea de premiere și vernisajul expoziției laureaților Concursului Internațional de Arte plastice „Citadela artelor”. 75 de concurenți din Republica Moldova, Vietnam și România s-au înscris la competiția care a fost proiect câștigător al grantului oferit de Petrotel Lukoil și organizată de Ovalsart, cu sprijinul Sonimpex Topoloveni, Muzeul Național Peleș și Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România. În urma jurizarii realizate de nume importante ale artelor plastice printre care: artistul vizual și profesorul Valeriu Mladin sau pictorul Sorin Adam, câștigătoarele celor trei categorii de vârstă sunt: Alexandra Izabel Terțea – 13 ani, Măruca Pepel – 16 ani și Nadia Negru – 41 de ani.

Învingătoarea de la cea mai mică secțiune de vârstă, Alexandra Izabel Terțea, elevă a Colegiului de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești, a declarat următoarele: „ Câștigarea acestui concurs mi-a oferit și un plus de încredere legată de propria muncă. Lucrarea realizată de mine reprezintă o laută, în așteptarea stăpânului său. Am urmărit cu atenție reprezentarea clară a unei stări sufletești, starea de așteptare însoțită de un strop de nostalgie. Scopul meu a fost să-i ofer expresivitate unei simple naturi statice, să ilustrez o legătură armonioasă între studiul de obiect și o poveste sentimentală ce poate fi interpretată după voia fiecăruia. Acest premiu mi-a provocat o bucurie nemărginită, iar vernisajul la care am participat în urma premiului câștigat mi-a propus experiențe noi si m-a condus spre tărâmul unde artiștii își împărtășesc sentimentele și ideile. Pandemia ne încearcă deja de un an de zile prin cele mai crude feluri. De aceea, concursurile ajută foarte mult la atingerea performanței, potențează inspirația care străbate liberă până ce se împletește cu imaginația, contopindu-se în expresivitatea lucrării de arta. Concursurile propun teme diferite, lucru care ajută mult la dezvoltarea ideilor care altfel ar rămâne izolate odată cu noi între pereții casei.” 

La cea de-a doua categorie de vârstă câștigătoare a fost Măruca Pepel, elevă a Colegiului German Goethe din București, care iată ce gânduri a avut legate de acest succes: „Câștigarea premiului I a fost un lucru neașteptat pentru mine. M-am înscris ca să-mi dovedesc că încă mai pot să pictez. Câstigarea concursului m-a motivat să nu renunț la pictură și să continui să mă exprim prin artă. Lucrarea realizată de mine a fost o critică la adresa noii legi în care nu mai este permis circulatul în oraș noaptea. Tabloul meu în ulei surprinde doi oameni din lumi diferite, într-o stație de autobuz, încercând să ajungă la timp acasă. Concursurile de artă plastică, în această perioadă pandemică, sunt foarte necesare. Inainte să aflu despre acest concurs luasem o pauza de un an de la pictat, fiind demoralizată de către pandemie și lipsită de inspirație, iar “Citadela artelor” mi-a oferit șansa de a putea să creez din nou.”

La categoria de vârstă de peste douăzeci de ani concursul a fost câștigat de Nadia Negru, pictoriță formată la Chișinău, care îmbină arta plastică și arhitectura în România. Iată ce a însemnat competiția pentru ea: „Cred că pentru oricare artist vizual câștigarea unui premiu înseamnă o recompensă a muncii sale. Lucrarea „Casă în Transilvania” este o poveste cu istorie arhitecturală. Arhitectura asemenea omului poate spune multe despre locul și locuitorii ei, poate fi binevoitoare, comunicativă sau mistică. Ceea ce am încercat să redau în această lucrare este emoția și impresia unei clipe din această poveste. Pentru mine pictura a fost văzută că o forma de comunicare a stării mele emoționale, a trăirilor și  a impresiilor cu care vin în contact zi de zi. Perioada pandemică, izolarea și lipsa de comunicare au schimbat multora viziunea față de frumos, iar lumea a devenit materialistă. Aceste  expoziții si concursuri de artă plastică vin în sprijinul societății, dar și a artistului. Sunt o punte de comunicare și relaționare. Pentru mine acest premiu înseamnă  o treaptă mai aproape de visul meu de artist plastic.”

La această competiție au mai atras atenția juriului: Ioana Maria Stochirlea, Xenia Bohan (Republica Moldova), Nina Apostol (Republica Moldova), Silviu Arap (Republica Moldova), Ion Golubei (Republica Moldova),  tineri artiști plastici care au obținut premiul al II-lea la diferite categorii de vârstă, Maia Truțulescu, Laura Maria Stog Galben, Ana Maria Cosma, Isabela Zaman, Ioan Pintea și Ionela Cristina Dimuș, care au obținut premiul al III-lea.

Până pe 4 aprilie, 18 lucrări excepționale vor fi expuse în fosta reședință de vară a pricipilor moștenitori ai României – Castelul Pelișor din Sinaia și vor putea fi achiziționate în cadrul campaniei “Art for life”. Lucrările pot fi admirate și cumpărate și accesând galeria virtuală de pe https://www.asociatiaprovalores.ro/galerie-virtuala-citadela-artelor/. Jumătate din suma strânsă va fi donată unui centru de plasament din județul Prahova, iar cealaltă jumătate se va transforma într-o bursă care va fi acordată unui tânăr artist plastic valoros, dar cu posibilități financiare reduse.

_____________

Foto: Mihai Benea

Articolul precedentLumea prin ochii antivacciniștilor
Articolul următorTalibanii noștri
Sebastian Craciun
Are o bogată experientă de radio. De peste 20 de ani este realizator la Radio România Cultural, în această calitate fiind autorul a sute de transmisiuni directe ale concertelor Orchestrelor Radio, a zeci de transmisiuni directe de concerte și recitaluri din cadrul Festivalului Internațional George Enescu, a sute de emisiuni precum: „Tentații culturale”, „Music Show”, „Diaspora Muzicală Românească”, „Armonii istorice”, „Cult...Top”. A realizat interviuri cu mari personalități din lumea artistică, politică, academică și medicală. Este președintele Asociației Pro Valores, prin care a organizat numeroase evenimente culturale de interes național și internațional: Mogoşoaia ClassicFest – 9 ediții, Turneului Naţional „Muzica în Palatele României” – 7 ediții, Mogosoaia Clasic Underground, Concursului Naţional „Drumul spre celebritate” – 13 ediții, Romania Underground – Turneul Naţional Muzica în salinele României, Turneul Naţional „Pianul cu poeme”, Turneul Naţional „Armonii pascale”, Turneul „Citadele muzicale”, concursurile internaționale de artă plastică: „Martha Bibescu”, „Ionel Perlea”, „Citadela Artelor”. În anul 2000 a obținut Premiul „Iosif Sava” pentru realizarea emisiunii „Tentații muzicale”, opt ani mai târziu a primit Premiul Clubului Român de Presă – secţiunea interviu, iar în anul 2011 i-a fost decernat Premiul Uniunii Criticilor Muzicali, în cadrul Galei Premiilor Forumului Muzical Român. A publicat zeci de articole, cronici și interviuri în publicații importante. A fost invitat la numeroase festivaluri, congrese și concursuri desfășurate în țară și străinătate: Franța, Germania, Elveția, Italia, Republica Moldova, Bulgaria, Rusia, Cehia, Ungaria, Elveția, Irlanda, Algeria, Japonia. În anul 2009 i-a fost publicat volumul „Regăsire – diaspora muzicală românească”.

Random posts

Medaliații la Tokyo au fost felicitați de familia regală a României

Suntem deja bine intrați în brumărel. Căldura zilelor când oamenii mergeau pe stradă în tricou sau pantaloni scurți a...

Comunicat de presă Revista Patronatului Român

În seria conferințelor „Dezvoltare și Inovare în Afaceri”, ajunsă la cea de-a cincea ediție, Revista Patronatului Român organizează, în...

Rundă plină de evenimente la Wijk aan Zee

Runda a șaptea a fost plină de evenimente la Wijk aan Zee. Daniil Dubov a renunțat la partida cu...
promovare onlinespot_img

Cel mai înalt pitic din țară

Când s-a așezat la masa de joc, generalul Morales nu știa de cele două tabuuri care s-au dovedit mortale...

Pentru nostalgici: Paul McCartney lansează o carte cu versuri noi marca The Beatles

Nostalgicii care se dădeau în vânt după The Beatles în urmă cu mai multe decenii palpită din nou. Trupa...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi