CulturăCărțile dau valoare vieții scriitorului DAN IACOB

Cărțile dau valoare vieții scriitorului DAN IACOB

-

promovare onlinespot_img

MOTTO:
,,Cartea îndeplineşte nu numai minunea de a ne pune în contact cu semenii noştri în timp şi spaţiu; cartea îndeplineşte fapte de mirare de a ne face să trăim în afară de minciuni, nedreptate şi prejudecăţi. În aceste urme sacre în care poeţii şi cugetătorii şi-au închis inimile, găsim acea putere fără moarte care mişcă umanitatea înainte de progresul ei necontenit.” Mihail Sadoveanu

Numărul mare de vizualizări la fiecare dialog cu domnul Dan Iacob ne determină să continuăm călătoria noastră plină de savoare și surprize plăcute pe care avem marea șansă de a o face prin intermediul interviurilor.
Cum cartea este marea sa pasiune, alături de arta teatrală, ne face o mare bucurie să vă oferim un nou episod dedicat, de această dată, volumelor cu pagini tipărite
– Ce cărți v-au marcat ?

– Prima carte care m-a marcat a fost ʺÎndrumar în filosofieʺ, scrisă de Mircea Florian. Am cumpărat-o, prin anul 1981, de la un anticar, în ediție princeps, și, pentru prima dată, am putut afla de acolo, expusă clar și distinct, viața, opera și doctrina gânditorilor, de la presocratici până în perioada interbelică. Am citit-o de câteva ori. Apoi, m-a marcat ʺNoul Testamentʺ, ʺTratatul de ontologieʺ și ʺJurnal de ideiʺ, scrise de Constantin Noica, trilogiile lui Lucian Blaga, poeziile lui Mihai Eminescu, ʺDogmaticaʺ lui Dumitru Stăniloae, ʺCreangă și Creanga de aurʺ, a lui Vasile Lovinescu, ʺJocul cu mărgele de sticlăʺ, de Hermann Hesse, ʺProfetulʺ, de Kahlil Gibran, ʺPescărușul Jonathan Livingstonʺ, de Richard Bach, ʺAșază-te și mergi: elogiu călătoriei interioareʺ, Jean-Yves Leloup. Sunt multe alte cărți care mi-au jalonat devenirea, dar cum spațiul destinat interviului nostru este limitat, mă opresc aici.

– Care sunt cele trei volume pe care le-ați lua pe insulă pustie, unde veți sta nu se știe cât timp?

– Noul Testament, Eminescu, ʺPoeziiʺ, ʺTratatul de ontologieʺ, de Constantin Noica.

– Ce ne puteți spune despre Cartea Cărților ?

– Cultura europeană – arta, știința, filosofia, religia – , nu poate fi înțeleasă fără Cartea Cărților. Noi înșine nu ne putem înțelege fără să adâncim, întreaga viață, temele prezente în această carte și marile ei personaje, de la Avraam, Noe, Moise, Solomon, David, la Iisus Hristos, Petru și Pavel, Maica Domnului și la personajul suprem, Dumnezeu-Tatăl. Dar nu te poți apropia de Cartea Cărților decât în ediții comentate, decât prin studii, tratate de teologie, prin cărți care îmbină psihologia, psihanaliza, filosofia cu sensurile sacrului prezente în această scriere revelată. Cartea Cărților este asemenea unui fluviu ce se revarsă, spre a da viață pământului însetat de apă; pământul este fiecare dintre noi, iar apa, este Apa Vie a Duhului Sfânt.

– Ce carte recomandați copiilor?

– ʺMicul Prințʺ, de Antoine de Saint Exupery.

– Dar tinerilor ? Dar adulților ? Dar seniorilor ?

– Tinerilor le recomand ʺPescărușul Jonathan Livingstonʺ, de Richard Bachʺ, iar adulților și seniorilor, ʺAșază-te și mergi: elogiu călătoriei interioareʺ, de Jean-Yves Leloup. Cu toții pot citi și reciti cartea recomandată copiilor, pentru că este grea de sensuri, de înțelesuri valabile pentru toate vârstele.

– Care credeți că e destinul cărților în epoca internetului ?

– Cred că, treptat, editurile își vor restrânge numărul titlurilor tipărite pe hârtie, librăriile vor fi puține, iar cartea va deveni un obiect pentru pasionați. Cred că peste zece ani, aproape toate cărțile se vor găsi, gratis, sau contra cost, în mediul virtual. Dar nicio tabletă, niciun ecran de calculator pe care vom putea citi o carte, nu se compară cu mirosul hârtiei ieșită de sub tipar. Mai cred că apropierea, prin lectură, de o carte tipărită, îți procură satisfacții tactile și olfactive și vizuale, pe care nicio altă modalitate de a avea acces la un text nu ni le poate procura.

– Ce carte v-a dezamăgit ?

– M-au dezamăgit multe cărți; prin titlu și prin cuprins promiteau enorm, dar la lectură s-au dovedit a fi simple conspecte din alte cărți. Nu-mi vine acum în minte un titlu, pentru simplul motiv că nu-mi amintesc decât cărțile care m-au marcat.

– Ce întrebare aveți pentru mine în context ?

– Care sunt cele trei volume pe care le-ați lua pe o insulă pustie?
– Mulțumesc frumos pentru întrebare. Vreau să subliniez că am la îndemână foarte multe răspunsuri pentru dumneavoastră în special și pentru oricine în general.
Dar, să nu punem cititorii la încercarea răbdării: 1) Biblia, 2) o istorie a picturii mondiale cu numeroase ilustrații și 3) o enciclopedie în mai multe volume cu multe fotografii.

– Unde credeți că ajungeți, unde sperați că veți fi peste 10 ani pe drumul cărții ?

– Cred că peste 10 ani voi ieși din cărți și voi reuși să scriu o carte în care să nu dau citate, să nu amintesc de scriitori, teologi, filosofi, oameni de știință, o carte despre om, scrisă cu bucuria, cu dăruirea celui care nu mai atârnă de nicio carte.

– Va mulțumesc frumos ….

-Eu vă mulțumesc…

Aristotel Bunescu – UZPR

Articolul precedentȘahalul
Articolul următorSurpriză mare la Oradea: Favoritul abia pe 3
Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Nae Ionescu, publicat 

În ultima vreme, mai multe edituri bucureștene l-au redescoperit pe controversatul ideolog de dreapta interbelic Nae Ionescu. Amintesc doar...

Lansare de carte: „Șahiștii”, o mutare de excepție pe eșichierul literaturii

Miercuri, 4 august 2021, în „Sala Media” a Muzeului Național al Țăranului Român din București, Șoseaua Kiseleff nr. 3,...

„Atelierele Brâncuși” în domeniile pictură și grafică

După atâta dans și teatru, muzică și știri negative, în mod sigur se impune o vizită luminoasă în lumea...
promovare onlinespot_img

Cei 7 “C” – nu, nu de la criză, ci de la „CUM să facem să Transformăm Adversitatea în Avantaje?”

Autor: Vali Ciocoi - Trainer/ Coach/ Speaker – certificat John Maxwell De ce 7 C ? Pentru că de cifra...

Istoricul Gheorghe Onişoru: „În această carte, încerc o estimare convingătoare, finală, a rezultatului alegerilor din 1946”

Istoricul Gheorghe Onişoru a afirmat că alegerile din noiembrie 1946 au fost câştigate „cu majoritate absolută” de către Partidul...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi