ȘahDiagonala tureiCarlsen, din nou triplu campion la șah

Carlsen, din nou triplu campion la șah

-

promovare onlinespot_img

Norvegianul Magnus Carlsen și-a demonstrat din nou clasa pe care a atins-o în șah, câștigând titlurile de campion mondial la rapid și blitz puse în joc în cadrul turneelor organizate la Alma Ata, în Kazakhstan, între 26 și 30 decembrie 2022. 

Carlsen deține simultan în acest moment toate cele trei titluri supreme: la șah clasic, șah rapid (unde jucătorii au avut câte cincisprezece minute timp de gândire) și blitz (trei minute timp de gândire). 

La blitz, norvegianul a adunat 16 puncte din 21 posibile. Pe locurile doi-trei s-au clasat americanul Hikaru Nakamura și armeanul Haik Martirosian, cu câte 15 puncte. 

La șah rapid, Magnus Carlsen a făcut zece puncte (din 13 posibile), urmat de germanul Vincent Keymer și americanul Fabiano Caruana, cu câte 9,5 puncte. 

Este pentru a treia oară când Carlsen deține simultan toate cele trei titluri mondiale, el realizând aceeași perfomanță și în 2014 și 2019.

Declarând că nu se mai simte motivat, Magnus Carlsen a renunțat anul acesta la titlul de campion mondial la șah clasic, pe care îl deține din 2013. Titlul abandonat de Carlsen va fi disputat în aprilie 2023 de către rusul Ian Nepomniachtchi și chinezul Ding Liren.

La șah rapid, turneul feminin, titlul de campioană mondială mondială a fost câștigat de chinezoaica Tan Zhongyi, iar la blitz de Bibisara Assaubayeva (Kazahstan).

Fondul total de premiere al celor patru turnee a fost de 700.000 de dolari. 

__________

Foto: worldrapidandblitz2022.fide.com

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

A fost Hitler integru?

Am auzit recent teoria interesantă potrivit căreia Hitler, chiar dacă nu a fost un om moral, a fost o...

Cele cinci straturi ale Occidentului

Din când în când, o anamneză e salvatoare pentru găsirea busolei. Recalculezi vectorii trecutului ca să afli direcția în...

Planul Național de Redresare și Reziliență – o oportunitate pentru educație?

Ieri, începând cu ora 15.00, a avut loc la sediul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (și online), dezbaterea publică...
promovare onlinespot_img

SE FORMEAZĂ O STEA DE TELEVIZIUNE – ARINA DELCEA

Doamnelor și Domnilor, Atenție mărită! Vă rugăm insistent să vă opriți din preocupările dumneavoastră cotidiene și să ne acordați câteva...

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 – 1940 (XIII). Iași: Un turneu jucat „cu ceasuri de la Berlin”

Numărul 13-14 din 15 iulie 1926, cu 16 pagini, plonjează direct într-o prezentare elogioasă a unui șahist ceh, inclusiv...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi