OpiniiLa sfârșitul zileiCând „Free” nu e deloc free

Când „Free” nu e deloc free

-

promovare onlinespot_img

A trebuit zilele trecute să apelez la un taxi. Și mi-am amintit că aveam în telefon o aplicație descărcată, numită Free Now, sau cam așa ceva, fostă nu-știu-cum, fostă mai înainte nu-știu-cum; își schimbă numele precum o instituție de presă la care am lucrat cu ani în urmă, și care anual mai adăuga un „Ș” sau un „P” la numele ei, năpârlea, devenea altă firmă și nu o mai recunoștea fiscul. Noi în schimb, ziariștii, semnam din nou contracte cu noua entitate, învirginată din condei.

Dar mă îndepărtez de la subiect. Nici nu apuc bine să fac tap pe comanda de taxi, că banca îmi și transmite: „Ați autorizat plata a 26 de lei la Free Now”. N-am autorizat nimic, n-am făcut cursa, nici n-am urcat în taxi – că banii s-au și înfiorat în portofelul meu virtual, păzit de bancă cu ochi de vultur. Mă rog, mi-am zis, s-au asigurat băieții că am banii în cont, că nu le trag țeapă; mă întreb acum cu ce tip de clienți or fi obișnuiți, de procedează așa?! După cursă însă, suma s-a mărit. Șoferul, amabil, mi-a adus aminte că estimarea inițială a costului – „dacă m-aș fi uitat atent” – era un interval, nu o sumă fixă. „Putea fi maxim 32 de lei”, mi-a spus. Întâmplător, maximum a și fost!

Bine, așa merg treburile mai nou, până la urmă nu au fost necinstiți, ci mai degrabă repeziți, am tras eu linia. Asta ieri. Azi, văd că îmi dispar alți șase lei din cont, pentru Free Now. Au uitat probabil ceva, au reevaluat că ieri a fost un trafic infernal și s-au răzgândit în privința costului cursei? Nu știu, cert e că acum plimbarea Free a ajuns de la 26 la 38, totul pe baza faptului că le-am dat cândva „datele personale” ale cardului meu. Drept pentru care mi-am șters aplicația din telefon și mi-am promis iar – căci am pățit lucruri asemănătoare și cu alte companii de transport care și-au tot schimbat numele – că n-o să-mi mai bag niciodată cardul la disperații de la firmele „moderne” de taxi.

Foto: Arhiva autorului

Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Recenzie de carte – o idee de afaceri?

Dacă întrebi un filolog o să-ți spună foarte multe despre ce este și cum se scrie o recenzie de...

Mica Romă (14): Petru Maior, „Despre sfințenie și obrăznicie. Predici ale unui cărturar iluminist”

Dialogul cu preoții mi s-a părut mereu dificil. Ei sunt cei ce știu adevărul; eu sunt unul care încă...

Marele maestru pe Facebook

Marele maestru e singur. Privește la biblioteca lui împărțită în două. O jumătate e încărcată cu trofeele câștigate în lunga...
promovare onlinespot_img

Artistul plastic ZuZu Caratanase, laureat al Premiului Academiei Române

Au trecut alegerile, suntem în plină pandemie. Dar, în mod sigur, doriți să citiți și altceva acum, după atâtea...

„SALONUL DE PICTURA” din centrul Bucurestilor

In perioada 19 octombrie – 08 noiembrie 2020 a avut loc in PIATA AMZEI o manifestare expozitionala organizata de...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi