ȘahDiagrama săptămâniiCampionatul european pe echipe: Ucraina ia aurul, Firouzja trece...

Campionatul european pe echipe: Ucraina ia aurul, Firouzja trece de 2800 

-

promovare onlinespot_img

Datorită unei victorii în runda finală împotriva Armeniei, Ucraina a obținut primele medalii de aur la secțiunea deschisă a Campionatelor Europene pe echipe. Franța a ajuns pe locul al doilea după ce a câștigat în fața Azerbaidjanului, iar Alireza Firouzja l-a învins pe Shakhriyar Mamedyarov pentru a urca pe locul doi în clasamentul mondial și a deveni cel mai tânăr jucător care a trecut vreodată de bariera de 2800 de puncte Elo. Polonia a terminat pe locul trei.

Echipa ucraineană, condusă de Anton Korobov și Andrei Volokitin, a învins Armenia în runda finală pentru a lua medaliile de aur la secțiunea deschisă a Campionatului European pe echipe. Cei 7 jucători ucraineni nu au avut victorii incredibile pe parcursul turneului, dar cu toate acestea, ei au terminat evenimentul neînvinși, atât în meciuri, cât și la jocurile individuale!

Ucraina a ajuns în Slovenia fără jucători ca Pavel Eljanov, Vasili Ivanchuk sau Yuriy Kryvoruchko, dar a prezentat o echipă puternică, cu experiență, cu patru jucători de peste 30 de ani la care s-a alăturat și Kirill Shevchenko, în vârstă de 19 ani, care a venit după câștigarea spectaculoasă a turneului Lindores Abbey Blitz Tournament din Riga.

Niciunul dintre reprezentanții Ucrainei nu a avut o performanță deosebită (ba chiar trei dintre ei au pierdut, de fapt, puncte de rating), dar strategia de echipă bună și consistența de invidiat au ajuns să le dea medaliile de aur. Cel mai puternic jucător din echipă a fost Volokitin, care și-a adjudecat șase puncte din opt posibile în turneul de la Terme Čatež. 

Aceasta este prima medalie de aur a Ucrainei la Campionatul European pe echipe. Au câștigat de două ori bronzul și de două ori argintul. În 2019, au terminat pe locul doi în spatele Rusiei. 

Victoria Ucrainei nu a fost sigură până la sfârșitul turneului, deoarece Franța a egalat-o la puncte după ce Alireza Firouzja l-a învins pe Shakhriyar Mamedyarov pentru a oferi victoria echipei franceze în fața Azerbaidjanului. Primul criteriu de departajare i-a favorizat însă pe ucraineni, ceea ce a însemnat că Franța a trebuit să se întoarcă acasă cu medaliile de argint.

Franța a avut mai multe suișuri și coborâșuri în cele nouă zile de competiție. A pierdut împotriva Ungariei și Armeniei în rundele 3 și, respectiv, 5, dar au reușit să revină cu patru victorii consecutive după ziua de odihnă.

Performanța incredibilă anterioară a lui Firouzja de la Grand Swiss din Riga i-a oferit un loc la următorul Turneu al Candidaților; dar după campionatul european pe echipe, el a ajuns pe locul doi în lista live a clasamentului Elo, după Magnus Carlsen. Mulți au spus că meciul pentru titlul mondial din Dubai dintre Carlsen și Nepomniatchi, care începe vineri în Dubai, se va juca de fapt în urmbra lui Firouzja, care deja de anunță un pretendent serios la coroana supremă în șah.

_________

Foto: Alireza Firouzja

Iustin Iamandi
Iustin Iamandi este student, pasionat de jocuri de strategie, muzică și limbi străine.

Random posts

Traduceri restante

Pe 7 mai, acum 310 ani, se năștea la Edinburgh „cel mai mare filosof de limbă engleză”, cum i...

Personalități din Breaza: Pictorul Adrian Stoenică

Motto: ,,Pictura este doar un alt fel de a ţine un jurnal”. Pablo Picasso În actuala etapă pandemică, mă ocup...

Știi că ești și ceea ce citești?

Voi începe cu o mărturisire, surprinzătoare pentru cineva care scrie despre dezvoltare personală în era digitală. Nu am avut...
promovare onlinespot_img

Business networking

Ce este business networking? Cât de eficientă pentru rezultatele de afaceri este activitatea de networking? “networking” – un cuvânt intrat recent...

Educatie, Antreprenoriat și Antreprenoriat social: Andrei Breahna – „Eu în România văd că suntem chiar într-o primă etapă a adoptării unui comportament în mod...

Invitatul de săptămâna aceasta al emisiunii „Educatie, antreprenoriat si antreprenoriat social” a fost Andrei Breahna, managing partner la Galeria...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi