OpiniiCalabreaza-i cu noroc!

Calabreaza-i cu noroc!

-

promovare onlinespot_img

Foaie verde siminoc,
Calabreaza-i cu noroc.
Iată noi toți împreună
Să facem iar o horă bună.

Sâmbătă, 14 august. Toată lumea se pregătește în mod intens pentru prima zi a Festivalului Internațional de folclor ,,Calabreaza”, ediția cu numărul 16, Breaza, 2021.
Cu amintirile colorate și încă puternice ale edițiilor din trecut, ne pregătim și noi să asistăm la momente memorabile, mostre nestemate de folclor românesc autentic.
Primii în program sunt mugurașii, cei mici, de la Grupul vocal ,, Mugurași de primăvară”, chiar din Breaza. Urmează apoi impresionanta paradă a costumelor populare. O veritabilă revărsare de culori, bucurie, speranță și confirmări.
După deschiderea oficială, primii în scenă sunt cei care au dat numele evenimentului în sine. Componenții Ansamblului ,,Calabreaza”. Pentru cine nu cunoaște încă, este un celebru ansamblu născut în anul 2004, ca formație de amatori în cadrul Centrului Cultural ,, Ion Manolescu”, din Breaza, cu susținere materială venită de la Primărie și Consiliul Loca, dar și din autofinanțare și sponsorizări. Componenții sunt elevi de la școlile și liceere din oraș, cum ar fi cel cu profil teoretic ,,Aurel Vlaicu”, ori cel cu specific militar ,,Dimitrie Cantemir”.
Înregistrat ca marcă la OSIM, încă din anul 2013, ,,Calabreaza” are în palmares 34 de premii naționale și internaționale, 25 de apariții la posturile de televiziune locale și de interes național, 76 de spectacole în România, participări de prestigiu la 14 manifestări folclorice din Italia, Turcia, Franța, Grecia, Bulgaria și Germania.
Mă gândesc acum la generațiile de tineri care au trecut prin acest mediu fertile. Fiecare a lăsat un strop de energie, entuziasm și speranță, dar a și plecat cu amintiri memorabile ascunse precum neprețuitele comori în cel mai ascuns colț al sufleteului. Pentru viitor este bine să se știe că în fiecare miercuri, începând cu ora 15,00 au loc repetiții pentru următoarele proiecte ce poartă marca inconfundabilă ,,Calabreaza”.
Foaie verde siminoc,
Calabreaza-i cu noroc.
Tot pi loc, pi loc, pi loc,
Sî răsarî busuioc!
În calitate de purtător al unui nume cu rezonanță grecească, mă bucur să îi informez pe cititorii fideli ori ocazionali ai publicației noastre lunare că în program a urmat Ansamblul Kymata, care înseamnă ,,Valuri”.
Este o formație a comunității elene Prahova, filială a Uniunii Elene din România.
Programul unei seri memorabile a continuat cu momentul de vârf susținut de îndrăgita interpretă Irina Login, cu apreciatele evoluții ale ansamblurilor ,,Floricica” din Comarnic, ,,Flori de Mai ”, Breaza, ,,Muguri de Breaza”, ,,Mugurașii Iminogului”, Olt și ,,Miorița”, din Ucraina.
Am mers la culcare. Dar noaptea nu prea a fost liniștită. Cele mai proaspete amintiri de numai câteva ore se amestecau cu speranțele justificate pentru programul de a doua zi, duminică 15 august.

Foaie verde siminoc,
Calabreaza-i cu noroc.
Nu stați bre de vă uitați,
Hai, poftiți cu noi, jucați!

Acum vă dau una tare de tot. De când suntem noi la Breaza, am invitat diverse familii să vadă ce frumos este. Aici intră mai mulți prieteni din București, Focșani și Sibiu.
Sufocată de temperatura din Capitală, o familie din București vine acum des pe la Breaza. Erau ei cu niște prieteni din străinătate și ajung la Sinaia. Nu găsesc să mănânce niște papanași buni cu smântână și dulceață. Doamna Ana care știa cum stă treaba la Breaza și din punct de vedere gastronomic, vine glonț. Peste ce dă ea cu oaspeții de peste hotare? Taman peste festivalul internațional. Au fost cu toții extrem de impresionați de tot ce au văzut pe treptele Primăriei, în Parcul Central, dar și pe scena amenajată în amfiteatru.
Trecem cu mare fast la programul de duminică, dominat de recitalul susținut de Gheorghe Turda. Au mai urcat treptele scenei, puteți citi treptele notorietății, treptele celebritații, oamenii care dau viață Ansamblului ,,Prahova” din Ploiești, ,,Special Orchestra” + ,,Ritmic Breaza”. Cei mai mici spectatori s-au dat vânt după spectacolul ,,Capra cu trei iezi”, susținut de Teatrul ,,Țăndărică” din București.
Constantin Ghinea Dumitrache, rapsod popular și mare colecționar de instrumente muzicale, a venit cu cobza fermecată însoțit de ,,Rapsozii Prahovei”.
Au fost două zile memorabile. Amintirile lor superbe ne vor duce pe deasupra greutăților până la ediția cu numărul 17 a Festivalului Internațional de folclor ,,Calabreaza”.
Foaie verde siminoc,
Calabreaza-i cu noroc.
Că așa s-a pomenit,
De când lumea s-o urzit!
Aristotel Bunescu

Foto: Pagina de FB Alexandru Cazan

Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

“Mărturii ale copiilor armeni, 1915 – 1922”, de Sonya Orfalian

Primul genocid al teribilului secol XX nu a fost al bolşevicilor, nici al naziştilor. S-a petrecut în Turcia, pe...

Despre Pallas Athena

In vechime, Pallas Athena era cunoscuta ca una dintre cele mai importante zeitati ale Greciei antice, zeita intelepciunii, ce...

Olimpismul dă mașini cadou

Alături de numeroasele bizarerii despre care am tot scris în ultimele săptămâni, mișcarea olimpică are și multe părți bune....
promovare onlinespot_img

Alexander Nikitin (1935-2022)

Alexander Nikitin s-a stins din viață pe 5 iunie, la vârsta de 87 de ani. El însuși un puternic...

Mica Romă (10): Iosif Vulcan, „Panteon român. Portretele și biografiile celebrităților române”

Elitele de azi sunt bucuroase când reușesc să scape de acuzația populistă că sunt corupte. Atunci se întorc în...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi