Foaie verde siminoc,
Calabreaza-i cu noroc.
Iată noi toți împreună
Să facem iar o horă bună.
Sâmbătă, 14 august. Toată lumea se pregătește în mod intens pentru prima zi a Festivalului Internațional de folclor ,,Calabreaza”, ediția cu numărul 16, Breaza, 2021.
Cu amintirile colorate și încă puternice ale edițiilor din trecut, ne pregătim și noi să asistăm la momente memorabile, mostre nestemate de folclor românesc autentic.
Primii în program sunt mugurașii, cei mici, de la Grupul vocal ,, Mugurași de primăvară”, chiar din Breaza. Urmează apoi impresionanta paradă a costumelor populare. O veritabilă revărsare de culori, bucurie, speranță și confirmări.
După deschiderea oficială, primii în scenă sunt cei care au dat numele evenimentului în sine. Componenții Ansamblului ,,Calabreaza”. Pentru cine nu cunoaște încă, este un celebru ansamblu născut în anul 2004, ca formație de amatori în cadrul Centrului Cultural ,, Ion Manolescu”, din Breaza, cu susținere materială venită de la Primărie și Consiliul Loca, dar și din autofinanțare și sponsorizări. Componenții sunt elevi de la școlile și liceere din oraș, cum ar fi cel cu profil teoretic ,,Aurel Vlaicu”, ori cel cu specific militar ,,Dimitrie Cantemir”.
Înregistrat ca marcă la OSIM, încă din anul 2013, ,,Calabreaza” are în palmares 34 de premii naționale și internaționale, 25 de apariții la posturile de televiziune locale și de interes național, 76 de spectacole în România, participări de prestigiu la 14 manifestări folclorice din Italia, Turcia, Franța, Grecia, Bulgaria și Germania.
Mă gândesc acum la generațiile de tineri care au trecut prin acest mediu fertile. Fiecare a lăsat un strop de energie, entuziasm și speranță, dar a și plecat cu amintiri memorabile ascunse precum neprețuitele comori în cel mai ascuns colț al sufleteului. Pentru viitor este bine să se știe că în fiecare miercuri, începând cu ora 15,00 au loc repetiții pentru următoarele proiecte ce poartă marca inconfundabilă ,,Calabreaza”.
Foaie verde siminoc,
Calabreaza-i cu noroc.
Tot pi loc, pi loc, pi loc,
Sî răsarî busuioc!
În calitate de purtător al unui nume cu rezonanță grecească, mă bucur să îi informez pe cititorii fideli ori ocazionali ai publicației noastre lunare că în program a urmat Ansamblul Kymata, care înseamnă ,,Valuri”.
Este o formație a comunității elene Prahova, filială a Uniunii Elene din România.
Programul unei seri memorabile a continuat cu momentul de vârf susținut de îndrăgita interpretă Irina Login, cu apreciatele evoluții ale ansamblurilor ,,Floricica” din Comarnic, ,,Flori de Mai ”, Breaza, ,,Muguri de Breaza”, ,,Mugurașii Iminogului”, Olt și ,,Miorița”, din Ucraina.
Am mers la culcare. Dar noaptea nu prea a fost liniștită. Cele mai proaspete amintiri de numai câteva ore se amestecau cu speranțele justificate pentru programul de a doua zi, duminică 15 august.
Foaie verde siminoc,
Calabreaza-i cu noroc.
Nu stați bre de vă uitați,
Hai, poftiți cu noi, jucați!
Acum vă dau una tare de tot. De când suntem noi la Breaza, am invitat diverse familii să vadă ce frumos este. Aici intră mai mulți prieteni din București, Focșani și Sibiu.
Sufocată de temperatura din Capitală, o familie din București vine acum des pe la Breaza. Erau ei cu niște prieteni din străinătate și ajung la Sinaia. Nu găsesc să mănânce niște papanași buni cu smântână și dulceață. Doamna Ana care știa cum stă treaba la Breaza și din punct de vedere gastronomic, vine glonț. Peste ce dă ea cu oaspeții de peste hotare? Taman peste festivalul internațional. Au fost cu toții extrem de impresionați de tot ce au văzut pe treptele Primăriei, în Parcul Central, dar și pe scena amenajată în amfiteatru.
Trecem cu mare fast la programul de duminică, dominat de recitalul susținut de Gheorghe Turda. Au mai urcat treptele scenei, puteți citi treptele notorietății, treptele celebritații, oamenii care dau viață Ansamblului ,,Prahova” din Ploiești, ,,Special Orchestra” + ,,Ritmic Breaza”. Cei mai mici spectatori s-au dat vânt după spectacolul ,,Capra cu trei iezi”, susținut de Teatrul ,,Țăndărică” din București.
Constantin Ghinea Dumitrache, rapsod popular și mare colecționar de instrumente muzicale, a venit cu cobza fermecată însoțit de ,,Rapsozii Prahovei”.
Au fost două zile memorabile. Amintirile lor superbe ne vor duce pe deasupra greutăților până la ediția cu numărul 17 a Festivalului Internațional de folclor ,,Calabreaza”.
Foaie verde siminoc,
Calabreaza-i cu noroc.
Că așa s-a pomenit,
De când lumea s-o urzit!
Aristotel Bunescu
Foto: Pagina de FB Alexandru Cazan