CulturăArte plasticeBucurie prin artă – în expoziția lui Vasile Mureșan...

Bucurie prin artă – în expoziția lui Vasile Mureșan Murivale

-

promovare onlinespot_img

La Galeria Căminul Artei, de pe 15 februarie are loc o nouă provocare cromatică propusă de unul dintre cei mai interiorizați, profunzi și interesanți artiști plastici contemporani – Vasile Mureșan Murivale. De această dată la întâlnirea cu publicul, el îmbină două teme care l-au preocupat în ultimii ani, după cum mi-a declarat: „autoportret cu anemone, o tema de autoreflecție, un dialog cu sinele periodicizat. După primul autoportret cu anemone pictat în 1988 la îndemnul maestrului Corneliu Baba, am reluat peste ani o serie de șase autoportrete, făcute purtând aceleași haine din primul tablou, haine care capătă noi expresii odată cu trecerea vremii. De câțiva ani, de ziua mea, pe 1 aprilie, realizez un autoportret, înregistrând video tot procesul pictural. De asemenea, în această zi îmi tai părul crescut peste an și îl folosesc într-o copie a desenului, realizând un dialog între expresia artistică și concretețea creației din viață. Apoi pe parcursul anului urmează repetări ale acestor autoportrete în alte variante, unele solare, unele dramatice, altele cinematografice.”

Mulți îl cunosc pe Vasile Mureșan Murivale ca pe maestrul contemporan al anemonelor. La intrarea în expoziție te întâmpină un perete tapetat cu lucrări din diverse perioade, în care sunt imortalizate florile dragi maestrului, pentru că la etajul al doilea al expoziției, arta să te transpună într-o adevărată grădină a anemonelor, lucările fiind ingenios plasate pe pardoseala spațiului expozițional. Multitudinea de lucrări cu această temă sunt rezultatul dorinței artistului de a supraviețui perioadei pandemice. Vasile Mureșan Murivale spune: „În perioada pandemică am lucrat zilnic, pentru a uita că sunt din ce în ce mai singur și mai lipsit de afecțiune. Atelierul, paleta de culori mi-au dat poftă de viață și am rezistat însingurării forțate. Cromoterapia face bine psihicului. Temele florale – dopamina poftei de viață – întrețin starea de armonie și întelegere cu sinele. Anemonele sunt florile singurătății. Am două modele de pictori care au lucrat intens cu aceste flori: Ștefan Luchian și Henri Matisse, ambii bolnavi, ambii cu probleme locomotorii. În perioada restricțiilor grădina de pe terasa casei a fost mărturie și hrană pentru susținerea interioară. Un fel de paradis pierdut și regăsit.”

Atât autoportretele, cât și anemonele lui Vasile Mureșan Murivale surprind, impresionează și te fac să cunoști omul din spatele artistului. Multe dintre  lucrări sunt sclipiri de moment, instantanee fotografice ale sublimei veniri a inspirației. 

Iată ce e important pentru Vasile Mureșan Murivale: „mediul de care m-am înconjurat: animale, flori, vecini, oameni sărmani, biblioteca personală, pagina de socializare – pe care sunt foarte activ, toate au întărit caracterul și m-au făcut să-mi văd de creație. Caracterul unui artist este foarte important. Acesta se vede în ce face și dă verticalitate gestului său creativ, iar creativitatea poate fi înălțătoare.”

Încântat, dar și îngândurat după vizitarea acestei expoziții duale l-am întrebat pe Vasile Mureșan Murivale ce părere are despre atmosfera culturală post-pandemică din București. „E foarte multă diversitate. In ce mă privește sunt bucuros că vom avea și un muzeu Queer în România, ceea ce înseamnă că democratizarea artei este în creștere. Multi artiști sunt încă lăsați la marginea orașului ideal. Multi artiști au trecut în tabăra abstractă a picturii, puțini mai abordează figurativul.”

Expoziția de la Căminul Artei va fi deschisă până pe 28 februarie. Nu ezitați să intrați, nu ezitați să-l cunoașteți pe artist, iar la plecare luați cu voi un strop de dopamină cromatică, un strop de bucurie, culegând „la prețuri studențești” o anemonă din grădina lui Vasile Mureșan Murivale, un artist care se gândește deja la următoarea temă: „voi face o serie de lucrări care vor pune problema nevoii de afecțiune la senectute. Voi pleca de la desenele lui Leonardo da Vinci în relatia lui cu Salai Giacomo Caprotti, ucenicul său. Posibil va fi un alt munte Saint Victoire de escaladat.”

________________

Foto: Sebastian Crăciun

Sebastian Craciun
Are o bogată experientă de radio. De peste 20 de ani este realizator la Radio România Cultural, în această calitate fiind autorul a sute de transmisiuni directe ale concertelor Orchestrelor Radio, a zeci de transmisiuni directe de concerte și recitaluri din cadrul Festivalului Internațional George Enescu, a sute de emisiuni precum: „Tentații culturale”, „Music Show”, „Diaspora Muzicală Românească”, „Armonii istorice”, „Cult...Top”. A realizat interviuri cu mari personalități din lumea artistică, politică, academică și medicală. Este președintele Asociației Pro Valores, prin care a organizat numeroase evenimente culturale de interes național și internațional: Mogoşoaia ClassicFest – 9 ediții, Turneului Naţional „Muzica în Palatele României” – 7 ediții, Mogosoaia Clasic Underground, Concursului Naţional „Drumul spre celebritate” – 13 ediții, Romania Underground – Turneul Naţional Muzica în salinele României, Turneul Naţional „Pianul cu poeme”, Turneul Naţional „Armonii pascale”, Turneul „Citadele muzicale”, concursurile internaționale de artă plastică: „Martha Bibescu”, „Ionel Perlea”, „Citadela Artelor”. În anul 2000 a obținut Premiul „Iosif Sava” pentru realizarea emisiunii „Tentații muzicale”, opt ani mai târziu a primit Premiul Clubului Român de Presă – secţiunea interviu, iar în anul 2011 i-a fost decernat Premiul Uniunii Criticilor Muzicali, în cadrul Galei Premiilor Forumului Muzical Român. A publicat zeci de articole, cronici și interviuri în publicații importante. A fost invitat la numeroase festivaluri, congrese și concursuri desfășurate în țară și străinătate: Franța, Germania, Elveția, Italia, Republica Moldova, Bulgaria, Rusia, Cehia, Ungaria, Elveția, Irlanda, Algeria, Japonia. În anul 2009 i-a fost publicat volumul „Regăsire – diaspora muzicală românească”.

Random posts

Un fenomen îngrijorător: Secarea temporară a râurilor

În drumul lor spre mări și oceane, apele curgătoare de suprafață transportă sedimente, material organic și nutrienți. Ele reprezintă...

A apărut numărul 4 al revistei ŞAH!

12 octombrie, 2020 Un număr extrem de bogat! În 108 pagini color sunt prezentate marile confruntări online ale celor mai...

România a învins Canada. India și Rusia, aur la Olimpiada online  

31 august, 2020 Știrile bune nu vin niciodată singure, așa că, după deschiderea oficială a sezonului competițional de șah cu...
promovare onlinespot_img

Carlsen: „Karjakin vrea să devină martir”

Într-un interviu pentru ziarul norvegian „VG”, Magnus Carlsen a vorbit despre evoluțiile recente care l-au implicat pe Sergey Karjakin....

Cartea ,,Dimineților” ajunge la Radio România Actualități 

Cartea ,,Dimineți întrebătoare” scrisă împreună cu domnul Dan Iacob, din Piatra Neamț, a ajuns de mai mult timp în...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi