Breaza – privire optimistă Iulie 2020

Breaza – privire optimistă Iulie 2020

-

promovare onlinespot_img

– De ce pe pancarta de la intrare în Breaza scrie „stațiune turistică de interes local și nu pur și simplu stațiune turistică?”
Doamna care  întreabă este artist plastic și este nedumerită și nemulțumită că nu i se recunosc meritele acestui orășel de la poalele Bucegilor pe care a ajuns să îl iubească după multele veri pe care le-a petrecut la Breaza.
Un domn distins, universitar (poate om de afaceri?), îi răspunde documentat că aceasta este titulatura oficială care a fost stabilită prin lege date fiind populația, suprafața, dominantele economice ale localității, dar și calitățile turistice și balneare ale acestui oraș-stațiune din nord-vestul județului Prahova.

Ne aflăm în holul generos de la parterul Primăriei din Breaza unde se desfășoară evenimentul de lansare a unui album de artă, ediție îngrijită de un ziarist bucureștean retras acum la casa sa de vacanță din „stațiunea turistică de interes local”. Discuția s-a înfiripat într-un cerc de 5-6 oameni, majoritatea bucureșteni, care tăifăsuiesc despre statutul și soarta Brezei.

Orasul Breaza

Doamna, suflet de artist, e dezamăgită de faptul că legea e nedreaptă cu stațiunea sa iubită, dar nu dezarmează:
– Și totuși, Breaza are același aer ca vestitul Davos al Elveției, bogat în ozon și ioni negativi. Are cele mai multe zile cu cer senin dintre toate localitățile din România, aproape 130 pe an. Are ierni blânde, fără viscol sau geruri aspre, are veri cu călduri suportabile. Când plouă, plouă!, dar nu mai mult de o oră, două. De când vin eu aici, adică de vreo 25 de ani, nu am auzit de nicio furtună care să fi provocat pagube. În plus, Breaza noastră e înconjurată de verdeață cât vezi cu ochii, ai unde să te plimbi… Poate nu știți, dar Breaza a fost declarată stațiune încă de prin anii 1920. Nu înțeleg de ce să fie inferioară unor stațiuni ca Bușteni sau Azuga, care au o populație binișor mai mică decât Breaza!!?


promovare online:


Universitarul (sau omul de afaceri?), aparent reținut la adresa laudelor aduse „stațiunii turistice de interes local”, continuă dialogul și dezvoltă laudatio adusă stațiunii:
– Așa este doamnă! Haideți să mai adaug și eu câteva motive de a iubi Breaza! Poți face drumeție montană sau cicloturism – sunt trasee marcate și pe teren dar și pe aplicații de smartphone. Dacă te tentează, poți merge la călărie sau la spa-ul din centru, cu dotări de nota zece. Mai mult, aici se află unul dintre cele mai bine amenajate și atrăgătoare terenuri de golf din apropiere de București, cu spații de cazare, restaurant, spații de joacă pentru copii. În câte locuri din România există terenuri de golf de calitatea celui de la „Clubul Lac de Verde”? Să vă amintesc că alături de cei aproape 16.000 de brezeni, aici sunt prezenți, care în week end, care pe perioade mai lungi, aproximativ două-trei mii de bucureșteni? Ăsta este motivul pentru care Breaza este răsfățată cu numele de „sectorul 7 al Bucureștiului”.

Orasul Breaza

Ascultând dialogul celor doi, nu pot să nu mă gândesc că Breaza, deși are numeroase atuuri are și destul ghinion. La atuuri aș adăuga faptul că se află la numai o oră, o oră și un sfert de București de mers cu mașina, înainte de a începe calvarul auto de pe Valea Prahovei. Că există suficiente spații de cazare la hoteluri, pensiuni mari și mici. Că există câteva restaurante unde se mănâncă bine spre foarte bine, că există o piață bine aprovizionată și două supermarketuri din lanțuri bine cunoscute.

Dar… Breaza a avut ghinion să rămână în urma stațiunilor consacrate de pe Valea Prahovei, deși oferta sa turistică este la același nivel, mai puțin resorturile de ski. A rămas în urma suratelor ei din susul apei atât în secolul trecut, cât și în anii aceștia. De ce? Nu are rost să căutăm acum răspunsul! Mai bine ne gândim la viitor! Dacă administrația orașului va dovedi că are viziune și dacă va ști să exploateze atuurile pe care le are Breaza, atunci orașul ar putea părăsi soarta de stațiune turistică de interes local și va deveni o simplă stațiune turistică.

Mă gândesc la potențialul cultural pe care îl are chiar holul primăriei în care ne aflăm acum, unde s-ar putea organiza permanent expoziții de artă plastică, evenimente diverse precum cel de azi și câte altele. Alături de clădirea primăriei, există o Casă de Cultură cu o destul de bogată tradiție, și care împreună cu sala imensă din holul primăriei, ar putea alcătui un centru cultural cu o viață trepidantă.

Orasul Breaza

Mă gândesc la calitățile sale balneare, cu aerul minunat al locului și umiditatea niciodată prea ridicată. Îmi amintesc de potențialul tămăduitor al izvoarelor de aici numai bun pentru tratarea unor afecțiuni neurologice, metabolice, cardiovasculare. Cine a petrecut câteva zile în Breaza nu poate uita acea minunată încremenire a văzduhului din orele de seară, specifică stațiunii, în care pare că nimic nu mai mișcă, frunze, păsări, oameni, animale. O liniște ireală!

Mă întreb cum ar putea atrage orașul investiții pentru a valorifica o anumită oportunitate specială a Brezei care cred eu că ar merita toată atenția, când îl aud pe universitarul (sau omul de afaceri?) de mai devreme:
– Doamnelor și domnilor! Trebuie să vă spun că eu sunt un om de afaceri cu interese în domeniul imobiliar. Mă aflu astăzi la Breaza nu numai pentru a participa la acest eveniment, ci și pentru a evalua o idee de business care mi se pare că se pliază perfect pentru stațiunea aceasta. Eu cred că Breaza ar putea deveni un punct de atracție pentru unele activități specifice companiilor mari din București, Ploiești, poate chiar Brașov: team building-uri, training-uri, evenimente de firmă și altele asemenea. Nu știți câtă nevoie au companiile importante pentru care astfel de activități fac parte din cultura de organizație și pentru care totdeauna se alocă bani, de astfel de spații cu sală de conferință, spații de cazare, restaurant, club etc.

Orasul Breaza

Are dreptatea omul nostru de afaceri: în Breaza terenurile sunt încă ieftine, maxim 10-12 eur/mp, firme de construcție locale sunt destule, accesul auto din București sau Ploiești este lesnicios.

Breaza ar putea deveni o stațiune magnet pentru companiile mari și mici de pe o rază de 100 de km, inclusiv Bucureștiul.


promovare online:

promovare online


Nota: imagini preluate de pe primariabreaza.ro

Corneliu Calotă
Ziarist cu o bogată experiență de radio, televiziune, presă scrisă și online. A desfășurat activități de presă diverse: reporter, corespondent de presă specializat pe problematică europeană și euroatlantică, prezentator de știri de televiziune, editorialist de politică externă, moderator al unor programe de televiziune de prime time, autor al unor documentare tv premiate intern și internațional, autor și producător al unor programe complexe de televiziune. A realizat interviuri cu zeci de personalități de prim rang ale scenei publice românești și străine. A ocupat mai multe funcții de management în industria de televiziune. A fost consilier de stat și purtător de cuvânt al Guvernului României. Este doctor în științe politice, specialitatea Relații Internaționale. Este trainer de Public Speaking și educarea vorbirii (Logopedie). Este cadru didactic asociat la Școala de Studii Politice și Administrative. Pasiunile sale sunt Tehnici de Comunicare, Public Speaking, Relațiile Internaționale și... șahul!

Random posts

Din istoria „Revistei Române de Șah”, 1925 – 1940 (V)

Apel pentru salvarea revistei Redactorul Anatole Ianovcic e activ și inventiv. „Revista de Șah, făcând toate sacrificiile în numele Caissei,...

Săptămâna în șah: 22 – 28 februarie 2021. Turneul candidaţilor la titlul mondial – Punct şi de la capăt!

Turneul Candidaților la titlul mondial va fi reluat la 18 aprilie, tot la Ekaterinburg, în Rusia, conform anunțului făcut...

Elo Meter – Un test prin care îți poți calcula singur forța de joc

Mulți oameni și-ar dori să cunoască ce rating Elo au, fără să fie nevoiți să joace zeci de partide...
promovare onlinespot_img

Decizia FIDE: sanctiuni în lumea șahului pentru Rusia și Belarus 

Organismul mondial de conducere al șahului, FIDE, a anunțat că a decis să interzică Rusiei și Belarusului să organizeze...

Talibanii noștri

Trebuie să-mi mărturisesc tristețea în fața perenității a două tipuri de manifestări publice destul de agresive și de ofensatoare....
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi