ȘahBogdan Deac, speranța șahului românesc, împlinește azi 19...

Bogdan Deac, speranța șahului românesc, împlinește azi 19 ani!

-

promovare onlinespot_img

Bogdan-Daniel Deac, născut la 8 octombrie, anul 2001, la Râmnicu Vâlcea, este un jucător de bază al echipei olimpice de șah a țării noastre.

Jucătorul român de șah Bogdan Daniel Deac a devenit, la 14 ani, 7 luni și 27 de zile, cel mai tânăr mare maestru internațional din lume, informa site-ul chessgames.com.

A început să joace șah la vârsta de șapte ani.
A câștigat cele trei norme necesare pentru obținerea titlului de maestru internațional la turneele: Tradewise Gibraltar (2014) – prima normă, Campionatul României la șah (mai, 2014) – a doua normă (obținând un scor de 7.5/11) și 29th Schwarzach Open (august, 2014) – a treia.
Normele necesare pentru titlul de mare maestru le-a obținut la turneele: Zalakaros Open 2015 – prima, Graz Open, în februarie, 2016 – a doua – și Zalakaros Open, 4 iunie 2016 – a treia și, implicit, titlul de mare maestru.
În 2015 a fost desemnat câștigătorul Turneului Regilor Romgaz la individual, reușind să-l învingă aici pe experimentatul jucător german Daniel Friedman.
Marele maestru român Bogdan Deac ocupa primul loc în lume la categoria Under-18, pe lista elo a Federaţiei Mondiale de Şah (FIDE) cu punctajul valoric al şahiştilor, 1 ianuarie 2019, cu 2.603 puncte.

Marea speranţă a sportului minţii din România, Bogdan-Daniel Deac, a fost cel mai tânăr mare maestru din lume în anul 2016 şi este al treilea şahist român din clasamentul elo (locul 233), după consacraţii Mircea Pârligras, 2.651 puncte (locul 102 mondial), şi Constantin Lupulescu, 2.608 puncte (209).

Preşedintele Federaţiei Române de Şah, Sorin Avam Iacoban, a declarat cu acest prilej: ”Bogdan Deac se profilează drept cel mai bun produs al şahului românesc de la Florin Gheorghiu încoace”.

La finalul anului 2018, Bogdan Deac, care are dublă legitimare (CS Politehnica Iaşi/CSA Steaua Bucureşti), a fost desemnat cel mai bun jucător de şah din România, conform clasamentului publicat de Federaţia de specialitate, fiind urmat de Mircea-Emilian Pârligras (CS Politehnica Iaşi) şi de Miruna-Daria Lehaci (CS Politehnica Iaşi/CSA Steaua Bucureşti).
Am fost de multe ori cu Deac în competiții sportive interne și internaționale. Am stat de vorbă mult timp cu tatăl său, dar și cu mama sa, cu care a călătorit de când era copil pe multe meridiane ale globului.
A fost o perioadă în care putem observa zilnic activitatea sa prin intermediul unui site special. Acum, accentul a căzut pe buna pregătire șahistă.
Deac a făcut față cu brio și trecerii de la șahul tradițional, față în față, la sistemul online, care are niște particularități speciale.
A urmărit consecvent să parcurgă toate disciplinele din programa școlara.
El este bine clasat in ierarhiile mondiale la toate sistemele de joc, șahul clasic, blitz și rapid.
Să nu uităm că actualul campion mondial, norvegianul Magnus Carlsen a abandonat școala pentru a colinda lumea alături de părinți și a deveni cel mai bun jucător al planetei. El deține aceste titluri la toate sistemele unde au loc competiții. Adică la șahul clasic, blitz și rapid.
Azi, Bogdan face 19 ani. Îi urăm din toată inima ,,La mulți ani” !
Aristotel Bunescu – UZPR


Aristotel Bunescu
Aristotel Bunescu Aristotel Bunescu a condus, în calitate de redactor șef, ziarul național Tineretul Liber; a lucrat peste 30 de ani la AGENȚIA NAȚIONALĂ DE PRESĂ AGERPRES, la departamentele politic, cultură, sport; este realizator de emisiuni de radio și televiziune, a scris la agențiile naționale de presă AM PRESS, AMOS NEWS, MAGNA NEWS, etc A avut rubrică de artă și cultură în revistele NAȚIUNEA, TOP BUSINESS și OPINIA NAȚIONALĂ. Deține mai multe premii de presă, vorbește la vernisaje de artă plastică și la alte evenimente culturale, sportive, sociale. Pentru asta are colecție de … papioane. A scris mult despre evenimentele muzicale de la Ateneu, Conservatorul București, Operă și Operetă, concertele de la Sala Radio, despre scriitori, actori de teatru și cinema, sculptori și dansatori. Peste două decenii a fost gazetar pe probleme internaționale, făcând numeroase călătorii la instituțiile europene unde a fost corespondent special la Consiliul Europei și NATO. În prezent este: Președintele Departamentului de Critică și Istorie a Artei, din cadrul Uniunii Creatorilor Profesioniști Editor la Agenția de presă culturală și sportiva Date de contact: Email: aristotel.bunescu1@gmail.com Tel: 0724394318

Random posts

Medaliile au fost lansate cu 100 de zile înainte de Olimpiada Beijing 2022

Așteptăm trecerea programului și echipei guvernamentale propuse de premierul desemnat, în plan politic intern. În plan medical, sperăm să scadă...

Geniu uitat: Ellen Gilbert, prima regină a șahului

Născută în același an cu Paul Morphy, Ellen Gilbert, născută Strong (30 aprilie 1837 – 12 februarie 1900), a...

Dragoș Ghițulete: „Despre iubire și (alte) ispite”, Editura Polirom, 2020

(La rubrica „Autori contemporani” prezentăm cărți emblematice ale unor scriitori cu care ne putem întâlni pe stradă, prin librării,...
promovare onlinespot_img

Doamna Alina Oanță, un artist de valoare, vă invită la simfonia culorilor

12 brumar 2021. Astăzi vă oferim o invitație foarte greu de refuzat. Să urmărim împreună simfonia culorilor, în compania...

ChessFest 2022 în Trafalgar Square din Londra

Primul festival de șah în aer liber din Marea Britanie, ChessFest, a atras mii de vizitatori în Trafalgar Square...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi