Au mai rămas puține zile până la returul Turneului Candidaților la titlul mondial. Nu a apărut nicio informație de ultim moment privind o nouă amânare așa că „No news, good news!”
Turneul ar urma să fie reluat la 18 aprilie, tot la Ekaterinburg, în Rusia, însă nu este clar dacă se va juca în același hotel în care s-a disputat și turul. Amintim că, în urmă cu un an, pe fondul răspândirii în întreaga lume a coronavirusului, FIDE a menţinut decizia de a găzdui Turneul Candidaţilor la Ekaterinbrg, anunţând, la vremea respectivă, că va lua măsuri de protecţie sanitară. Pe fondul întăririi măsurilor de carantină și a restricțiilor de călătorie, FIDE a decis oprirea turneului după 7 runde. Turneul va fi reluat, ținându-se cont de rezultatele din tur. În clasamentul intermediar, cu 4,5 puncte, sunt Ian Nepomniachtchi şi francezul Maxime Vachier-Lagrave, care a a beneficiat de retragerea azerului Teimour Radjabov, retragere motivată de răspândirea Covid 19. Pe următoarele locuri, tot la egalitate, Fabiano Caruana (Statele Unite), Alexander Grischuk, Wang Hao şi Anish Giri (Olanda), fiecare cu 3,5 puncte. Pe ultimele locuri, cu 2,5 puncte, se află Kirill Alekseeenko şi Ding Liren, care au şanse foarte mici de a câştiga turneul.
Fondul de premiere al Turneului Candidaților este de 500 de mii de euro, care va fi împărțit între cei 8 jucători. Câștigătorul Turneului Candidaților va juca meciul pentru titlul mondial cu norvegianul Magnus Carlsen. Meciul pentru titlul mondial va fi organizat în Dubai, în perioada 24 noiembrie – 16 decembrie, în formula cel mai bun din 14 partide.
***
De Paștele catolic, în Italia s-a jucat șah, în cadrul circuitului Italian Spring Tour. Openul principal al Festivalului de Paște s-a disputat, ca de obicei, la Bassano del Grappa și a reunit,în perioada 1- 5 aprilie, 60 de jucători. După 9 runde de șah clasic, cu partide la 90 de minute plus 30 de secunde pentru fiecare mutare efectuată, primul loc a fost împărțit de marele maestru Nicolas Checa și de maestrul internațional Atalya Shetty, ambii din Statele Unite, cu 7 puncte, urmați de marii maeștri Valentin Dragnev (Austria) și Jonas Bahl Bierre (Danemarca), cu 6,5 puncte.
***
Și în Federația Rusă au fost multe turnee jucate efectiv, față în față. Au fost organizate campionatele individuale ale orașelor Sankt Petersbug și Moscova, însă marea atracție a fost meciul dintre „Blonde” și „Brunete”, o înfruntare de tradiție dacă ținem cont că a ajuns deja la a 11-a ediție. La Clubul Central de Șah din Moscova, opt blonde și opt brunete au jucat un meci pe echipe, în sistem Scheveningen, fiecare șahistă dintr-o echipă jucând, pe rând, cu toate componentele celeilate echipe. Au fost partide de blitz, la 3 minute plus 2 secunde pentru fiecare mutare efectuată, iar după primele 5 runde, „Blondele” păreau că vor câștiga meciul, însă „Brunetele” au revenit câștigând meciurile ultimelor 3 runde. În ultimele două runde, „Brunetele” au obținut victorii la limită 4,5 – 3,5. Au jucat 16 mari maestre de top.
Echipa „Blondelor” a fost alcătuită din Ekaterina Kovalevskaya, Valentina Gunina, Olga Badelka, Olga Girya, Aleksandra Maltsevskaya, Elena Tomîlov, Maria Fominykh și Alina Bivol. Media ELO a echipei a fost 2363. Cele mai bune rezultate le-au obținut Valentina Gunina 6 pucte și Aleksandra Maltsevskaya.
Echipa „Brunetelor”, medie ELO 2361, a fost compusă din Elmira Mîrzoeva, Daria Voit, Daria Charochkina, Anastasya Paramzina, Polina Shuvalova (deținătoarea celui mai mare ELO in concurs – 2476), Baira Kovanova, Marina Guseva și Alexandra Kosteniuk (ELO 2474). Cele mai eficiente jucătoare ale echipei câștigătoare au fost Alexandra Kosteniuk – 6 puncte și Daria Charochkina – 6 puncte.
Au fost partide de un bun nivel, uneori cu greșeli specifice unei partide de blitz. Un astfel de exemplu este partida din ultima rundă dintre Alexandra Kosteniuk (Brunete) și Valentina Gunina (Blonde), cu un final instructiv de turnuri și pioni pe același flanc. În poziția din diagramă, Gunina ar fi trebuit să simplifice poziția și să joace 51…g6 După 52.fxg6 Rxg6 53.Re3 hxg4 54.fxg4 Ta1 albul rămâne cu un pion în plus, dar nu poate câștiga finalul. Jucătoarea cu piesele negre a jucat însă 51…Ta3?, ar după 52.Tb8! albul a trecut în avantaj clar. Acum nu mai merge 52…g6 din cauza 53.g5+ fxg5 54.f6 și albul amenință mat la h8 sau să transforme pionul de pe coloana „f”. Negrul a jucat 52…hxg4 după care albul a încheiat partida cu 53.Th8 mat.
_____________
Foto: Victoria Borodinova/ Pixabay