OpiniiLa sfârșitul zilei'Bibliotecă BBC' în limba română

‘Bibliotecă BBC’ în limba română

-

promovare onlinespot_img

Pregătesc un nou interviu pentru emisiunea „Raftul Atenei”, avându-l ca invitat pe Dorian Galbinski, fostul meu coleg de la BBC. El a publicat recent o carte de memorii în care-i recunosc sagacitatea încă din titlu: „Viața trece ca un glonț”. Dorian e o bibliotecă ambulantă de butade și mai ales de întâmplări aproape identice cu cea prin care tocmai treci, oricât ai crede-o tu de unică. Citindu-i cartea, am retrăit instantaneu confortul discuțiilor de altădată cu el. Dorian are talentul de a te propti: moral sau profesional, nu contează. Contează că o face unde ai tu nevoie, când ai nevoie și mai ales întotdeauna atent, dedicat, niciodată de conjunctură.

Dar asta e o altă discuție; voi avea ocazia de spune mai multe la interviu sau în articolele care mă vor inspira după realizarea lui. Ce vreau să menționez pornind de la cartea lui Dorian e că am realizat că foștii mei colegi de la BBC au început să scrie cărți după ce, odată cu desființarea din 2008 a secției române a BBC-ului, și-au cam pus în cui uneltele jurnalistice. Căci înaintea lui Dorian au fost mulți alți autori-BBC, iar după el vor mai urma, sunt convins. Voi încerca să îi menționez, sperând că nu voi omite prea multe nume. 

Ar fi așadar inventivul, inclasabilul Dan Goanță, care a plecat prematur dintre noi, lăsându-ne însă un „Jurnal de bord”, o mărturie despre condiția de jurnalist și de scriitor în „tranziție”. Un alt scriitor „post-jurnalist”, unul prolific și de mare succes, este și Traian Ungureanu, care a scris despre o mulțime de subiecte, de la fotbal până la securitate (deși distanța dintre cele două nu a fost întotdeauna așa de mare cum am putea crede). Cu vechime în branșă este deja Răzvan Popescu, prozator și poet. Tatiana Niculescu scria încă de când era jurnalistă la BBC și este figura proeminentă a acestei categorii ad-hoc; s-a remarcat prin biografiile – documentar (pe ultimul cuvânt îl folosesc în sensul emisiunilor cu același nume de la BBC) ale unor personalități românești importante din secolul XX, printre care Regele Mihai, Regina Maria, Arsenie Boca, Corneliu-Zelea Codreanu, Nae Ionescu. Poetul, scriitorul și traducătorul Sorin Șerb, cu care am împărțit biroul de desk-editor la București, este și el un convertit la lumea cărților (deși, la drept vorbind, el e retras în parte și în lumea muzicii). Frumoasele, percutantele reportaje semnate de Liliana Nicolae au încăput și ele în formula convertită a tipăriturii, în două volume. A debutat literar – deja de câțiva ani – și Denisa Udroiu, fosta corespondentă a BBC România în Finlanda, iar în domeniul nonfiction, Elena Vijulie a semnat împreună cu Stelian Tănase un volum despre dinastia regală a României. Romancier dedicat este Bogdan Brătescu, cu care cititorii acestei reviste online s-au putut întâlni anterior la o cronică de carte. Bine, la rigoare, l-aș putea include aici și pe un alt oaspete al paginilor noastre virtuale, clasicistul Andrei Cornea, care a fost o perioadă redactor la biroul BBC România de la Londra; și pe universitarul Armand Goșu, fostul corespondent BBC România la Moscova, intervievat și el la emisiunea „Raftul Atenei”. Sau pe Dana Jalobeanu, care a realizat la BBC „Magazinul științific” împreună cu Adrian Stănică, și care e azi autoare de volume de ținută academică în domeniul filosofiei moderne. După cum l-aș putea menționa și pe Andrei Manolescu, care – sper să nu comit o indiscreție prea mare – nu mai are mult și devine și el autor-BBC la Humanitas. 

Ce să spun?! Sunt mândru de „biblioteca BBC” înfiripată în limba română!

_____________

Completare 1: Cum mă așteptam, din listă am omis trei foști colegi (cel puțin; nu m-aș mira să mai fiu tras de mânecă). Ei sunt Rodica Chelaru, Laurențiu Ciocăzanu și Dan Tăpălagă. Am lucrat în același birou cu fiecare dintre ei și oricare dintre ei ar putea, sunt convins, să fie martor al inocenței omisiunii. Îi mulțumesc lui Bogdan Brătescu pentru atenționare!

Completare 2: Munca în echipă continuă. Liliana Nicolae – căreia îi mulțumesc de asemenea – îi adaugă pe Mihai Vasilescu, alias Edgar Șelaru, cu romanul autobiografic Refugiații și pe Ovidiu Șimonca, cu Pot să vă inervez cu ceva? Interviuri între vehemență și emoție.

Articolul precedentCum să (nu) trișezi la șah!
Articolul următorProteste, proteste
Ionut Iamandi
Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități cu o experiență de presă de peste 25 de ani. A fost redactor la secția română a BBC World Service de la București și Londra și redactor-șef la adevarul.ro. Comentator pe teme de actualitate și istorie recentă la săptămânalul cultural Dilema Veche, la săptămânalul Reporter Global, la revista lunară Historia și la publicația online Veridica.ro. Autor al volumelor „De comuniști am fugit, peste comuniști am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia” - editura Vremea, 2022, „Șahiștii. Povestiri” - editura Eikon, 2021, „Săptămâni interioare. Jurnal de coronavirus” - editura Eikon, 2020 și „Anul electoral 1946. PCR în campanie la radio” - editura Vremea, 2019.

Random posts

Eminescu – România – Cultură

Trei cuvinte rostite des la mijlocul fiecărui ianuarie. Mâine, 15 ianuarie, se împlinesc 171 de ani de la nașterea lui...

Analiza contemporaneității sau… ‘Patimile după Gödel’. Interviu cu Varujan Vosganian

După o serie de cărți multipremiate și multitraduse, după călătorii printre diverse genuri literare, după reușite și eșecuri politice,...

Săptămâna în șah: 8 – 14 martie 2021. Turnee de primăvară

La un an de când a fost declarată pandemia care a dus la un lockdown aproape planetar, calendarul competițional...
promovare onlinespot_img

Acum o sută de ani

Am să spun ceva ce probabil va contraria o seamă de cititori înfierbântați de recent încheiatele alegeri parlamentare: în...

Recenzie carte business

ANUNT: Cautam redactor, colaborator pentru articole/recenzii de carte din domeniul business, managementul afacerilor, marketing, resurse umane, economic, finante, juridic, piata...
promovare online

business

spot_img
promovare online:spot_img

Emisiunea Raftul Ateneiinterviuri online
Ionuț Iamandi de vorbă cu invitații săi